Ale hľadajte najprv kráľovstvo Božie a Jeho spravodlivosť a všetko toto bude vám pridané. (Matúš 6,33)

Darlene Zschech

Čerpá z neba a je to počuť

logos-12-2012-darlen.jpg

Meno Darlene Zschech nemusíme znalcom kresťanskej hudby vôbec predstavovať. Jej piesne sú dobre známe aj v slovenských a českých zboroch a chvály celého tímu Hillsong tvoria prevažnú časť prevzatých chvál. Tieto riadky sú venované tým, ktorí by sa chceli o speváčke s nezameniteľným hlasom dozvedieť niečo viac.

Darlene Zschech sa narodila v septembri roku 1965 v austrálskom meste Brisbane. Spieva od troch rokov a za svoj spev bola platená od desiatich rokov. V tom období spievala hlavne reklamné znelky pre medzinárodné firmy ako KFC, Coca Cola či McDonald’s. K zboru Hillsong Austrália sa pripojila v roku 1996 a v úlohe vedúcej chvál stála do roku 2007, kedy ju oficiálne nahradil Reuben Morgan. So svojou rodinou založila organizáciu Hope Rwanda, prostredníctvom ktorej vytvára a podporuje rôzne projekty zamerané najmä na Afriku, vzdelávanie, pomoc deťom, zneužívaným ženám a tiež ľuďom, ktorí sú bez domova. V roku 2000 bola nominovaná na Dove Award v kategórii „Skladateľka roka“. S manželom Markom majú tri dcéry.

Po 25 rokoch služby v megazbore Hillsong sa Darlene a Mark rozhodli prijať pozíciu senior pastorov v jednom z charizmaticko-letničných zborov. Od januára 2011 vedú zbor Church Unlimited Hope, ktorý je neďaleko Sydney. Manželia vravia: „Sme neuveriteľne poctení a veľmi nadšení z toho, že sme dostali  príležitosť slúžiť ľuďom v oblasti Central Coast a každému v zbore Church Unlimited Hope. Vstupujeme do niečoho, o čom veríme, že prinesie nádhernú a plodnú úrodu.“ Ich nový zbor sa oficiálne vyjadril takto: „Naším cieľom bolo nájsť Božiu vôľu a tých, ktorí by nás voviedli do úžasného plánu, ktorý má pre našu cirkev Boh. Je taký verný!“

Senior pastor Hillsongu Brian Houston im vyslovil svoje priania všetkého dobrého. „Mark a Darlene boli pre nás obrovským požehnaním a do ich  novej úlohy vstúpia s kompletnou podporou celého zboru Hillsong, mojej ženy Bobbie i mňa. Mám z toho dobrý pocit, naši starší zboru a iní vedúci tiež, pretože obaja siali do nášho zboru veľmi, veľmi dlho. Rodina Zschechovcov bola neoddeliteľnou súčasťou našej zborovej rodiny a aj keď nám budú veľmi chýbať, cítime, že to bude dobrý a správny krok.“ Napriek tomu zostávajú títo manželia v úzkej spolupráci so zborom Hillsong, vedú  spolu niektoré hudobné projekty, napríklad, najnovšie pripravované hudobné CD a spoločné konferencie.

Nasledujúce interview bolo zaznamenané v čase, keď ešte obaja naplno slúžili v zbore Hillsong, ktorý sa spočiatku volal Hills Christian Life Centre. Dnešnú podobu ich oficiálneho mena prijali v roku 1999.

 Obaja rodičia boli speváci, takže spev je mojou súčasťou, nie je to niečo, čo robím iba cez víkendy.

Darlene, povedz nám stručne svoje svedectvo.

Bola som vychovávaná v kresťanskom domove, moji starí rodičia boli kresťania. No možno to bolo kvôli mojim rodičom alebo kultúrou našej rodiny, že som odpadla od Božích vecí a vrátila som sa ku Kristovi, až keď som mala 15 rokov. Vtedy som začala chodiť do cirkvi a radikálne som sa obrátila. Boh ma prijal takú, aká som, s mojimi chybami, celú. Odvtedy ma neopustili dve veci, a to, že som bezpodmienečne milovaná a že nemám prestať spievať. Môj kresťanský život porástol, ale ja som vždy spievala. Obaja rodičia boli speváci, takže spev je mojou súčasťou, nie je to niečo, čo robím iba cez víkendy.

Koľko piesní ročne približne napíšeš a ako vieš dokopy zladiť nahrávanie, produkciu a vedúce postavenie vo chválach?

Hovoríme o dobrých piesňach? Neviem, možno takých 50. Skladanie piesní nie je dobrý výraz, je to niečo, čo robím neustále. Momentálne pracujem na jednej piesni, takže je to vo mne, okolo mňa a tak je to vždy.

Čo v tebe vyvolá inšpiráciu na zloženie novej piesne?

Väčšinou príde po čítaní Božieho slova, po vypočutí kázne alebo mi stačí počuť nejakú vetu. Niekedy mi zlomí srdce niečo, o čom som čítala v novinách. Je to niečo, čo v tebe prebudí vášeň, a ty si povieš: ,,Hej!“ Tam to začína.

Priblíž  nám príbeh tvojej azda najznámejšej piesne ,,Shout to the Lord“ (Môj Ježiš, si spásou).

Darlene: Vznikla z veľmi krátkeho času stráveného za pianom. Ako keby tá pieseň mala byť napísaná a ja som tam práve bola. Tak to naozaj cítim. Šla som k pianu, vzala Bibliu, lebo vždy, keď skladám piesne, mám Bibliu pred sebou, a bolo to veľmi jednoduché. Pamätám si, ako som to zahrala Geoffovi Bullockovi a Russellovi Fragarovi a zabralo mi to dobrých dvadsať minút. Ospravedlňovala som sa, zastavovala, znova začínala so slovami: „Môžete zmeniť čokoľvek chcete.“ Na konci mi Geoff povedal: „Je to jedna z najkrajších piesní, akú som kedy počul.“ Je to bizarné, ale nikdy sme ju nepropagovali. No je to pieseň ľahká na zapamätanie a slová odrážajú myšlienky mnohých ľudí. Ľahko sa s nimi stotožnia. Teraz je známa po celom svete. Dostala som listy od Antarktídy po Nigériu, v ktorých mi ľudia písali, čo pre nich táto pieseň znamená.

Mark: Bol jeden muž z Austrálie, ktorý stroskotal na rybárskej lodi. Loď bola zničená, on plával veľmi dlho k bóji a myslel si, že ho nikdy nezachránia. Povedal, že jedna vec, ktorá ho niesla počas tých dlhých hodín, bola táto pieseň. Dodávala jeho duši silu.

Darlene: S tou piesňou sa spája veľa príbehov. Malý syn mojej priateľky mal tragickú nehodu a bol v kóme, stále sa z toho zotavuje. Dostala som však od nej správu, že keď bol v kóme, nemohol sa s nikým rozprávať, no napriek tomu si stále spieval pieseň Môj Ježiš, si spásou. Veľmi sa ma to dotklo, pretože sa to dostalo do jeho duše a jeho duša spievala.

Prečo ste sa s Markom presťahovali z Brisbane do Sydney?

Darlene: Mark a ja sme sa spoznali vo chváliacej skupine. Bol bubeník, ja speváčka. Dokonca sme sa dostali ako asistenti mládežníckeho pastora do Ispwichu, odkiaľ pochádza Mark. No on chcel odísť do Sydney, aby hral. Ja som sa však nechcela presťahovať. To bolo asi rok po tom, čo sme sa vzali. Práve vtedy sa môj vzťah s mamou obnovoval a nechcela som ju opustiť. V žiadnom prípade. Mark ale cítil, že mu Boh naozaj vraví, aby sme sa presťahovali. A tak sme sa spolu modlili a Mark hovoril: „Bože, ideme sa sťahovať do Sydney. Naozaj viem, že si to Ty. Ale prosím, povedz nám, kedy je ten správny čas.“ A ja som sa v skrytosti modlila: „Prosím, Bože, nedovoľ to.“

Na druhý deň sme išli do jedného malého zboru, ktorý sme mali po ceste domov a kde nás nepoznali. Mali hosťa a uprostred svojej kázne sa zastavil a povedal nám: „Vy dvaja sa postavte. Toto sa mi nestáva často, ale za čokoľvek ste sa včera večer modlili, Boh vám vraví, aby ste to spravili teraz.“ Nikto iný o tom nevedel a ja som bola z toho úplne zničená – tak som Boha žiadala, aby mi to ešte raz potvrdil. Aký milostivý je! Moja mama vtedy ešte nebola spasená a ja som vedela, že z toho bude smutná. Tak som jej zavolala a oznámila jej tú správu. A ona povedala: „Ak to chce Boh, tak by ste to mali urobiť.“ Musel to byť Boh, pretože to bol úplný zázrak. Ona nikdy takto nerozprávala. O šesť týždňov sme sa presťahovali a dostali sme prácu. Stretli sme sa s Patom Mesitim zo zboru Hills a vedeli sme, že je dobré, že sme tam.

Mark: Išli sme z najväčšieho zboru v krajine do Hills Christian Life Centre, ktorý mal okolo sto ľudí.

Darlene: Nemali sme žiadnu podporu. To, čo sme mali, bolo slovo od Boha a na ňom sme stáli. Vždy sme robili, čo bolo potrebné. Hillsong konferencia bol Markov nápad. Na prvej som ja pripravovala obedy, hrala na piane, ubytovávala hostí, Mark mal na starosti kopírovanie VHS kaziet a všetky veci okolo toho. Bolo to niekoľko rokov dozadu.

Mark: Keď sme prišli do Hills, mali sme stretnutie s Brianom  a spýtal sa nás, čo by sme chceli robiť, keď sme už tam. Ja som povedal: „Vždy sme boli zapojení do práce s mládežou.“ Odpovedal: „Nuž, pastora mládeže už mám, musíte si nájsť niečo iné.“ A tak sme sa zapojili do služby v oblasti hudby. Nikdy pre nás nebolo ťažké robiť si svoju prácu, pretože sme tým slúžili Bohu a robili sme to so všetkým, čo sme mali.

Obidvaja veľa cestujete a takmer stále ste v cirkvi. Ako udržujete svoje manželstvo a rodinu pokope?

Mojím varením! Ale nie – je to naša priorita. Má prednosť pred všetkým ostatným. Moja služba je naša služba. Nie je to len moja vec a Mark ide len tak popri. Aj jeho práca v televízii je naša služba. Nikdy sme to nedelili a nikdy to ani neurobíme, pretože je to veľmi dôležité. Naozaj verím v prípade akejkoľvek služby, že ak to nefunguje doma, je takmer falošná, pretože domov musí byť úžasným miestom. Svoju službu musíte skôr nechať pretekať von, nie ju len tak vykonávať. Mark mi veľmi pomáha v tom, aby som sa mohla uvoľniť pre službu, a vždy ma podporí, keď cítim, že to už neviem ďalej robiť. Ale to si vyžaduje špeciálny typ človeka. Nie každý muž by to vedel. Verím, že naše manželstvo nebol len dobrý nápad, ale naozaj to tak malo byť. Dopĺňame jeden druhého. Nikdy by som nemohla robiť to, čo robím, bez Marka. Potrebujem ho a on potrebuje mňa.

Cítite sa byť pod neustálym tlakom kvôli všetkým záväzkom, ktoré máte?

Darlene: Nerobíme to preto, že musíme. Robíme to preto, lebo na našich životoch je Božie povolanie. Áno, sme zaneprázdnení. Áno, je veľa práce, ale všetko robíme s Bohom. Nerobíme to sami od seba. Na konci sa necítime zničení ako trosky. Je to možné iba s pomocou Ducha Svätého a vlastne to aj Boh zasľúbil. Povedal, že pobežíme a neustaneme. Keď vo svojom srdci vieš, že robíš to, do čoho si bol povolaný, tak máš úplné právo veriť tomu, že s Bohom to bude všetko iné. On je zmena. Bez neho nemôžeš existovať. Chceme, aby naše manželstvo a deti boli svedectvom Božej milosti, nie príkladom kresťanských umelcov, ktorí raz skončia.

Mark: Biblia jasne hovorí, že na to, aby si mohol byť „veľvyslancom“ Krista, sa musíš kvalifikovať. Ak chceš byť v pozícii autority, ak chceš hovoriť do životov iných, podľa Biblie si máš najprv usporiadať vlastný dom.

Napriek tomu, že patríš medzi moderných lídrov chvál, nie každý v tvojej rodine bol ich fanúšikom.

Pred niekoľkými rokmi môj starý otec oslavoval 92 rokov a povedal mi: „Kedy spravíš nejaké pekné, pomalé piesne, drahá?“ Miluje Hillsong, pretože jeho vnučka tam spieva, ale už dlhší čas čakal, aby som mu naspievala „pekné“ uctievacie piesne, nejaké bez rýchleho rytmu. Tak som šla s priateľkou do štúdia, nahrala som desať hymien na jedno CD a dala som mu ich ako darček na jeho narodeniny. A teraz je to také neoficiálne CD, pretože som ho zobrala na našu seniorskú skupinku a všetci si ho skopírovali.

Dnes sa veľa vraví o tom, že sa odkláňame od pravého uctievania Boha, ale čo podľa teba robíme dobre?

Učíme sa do toho dávať úctu. Myslím si, že Boh musí byť z toho veľmi nadšený. Bolo niekoľko generácií, v ktorých chýbalo pravé uctievanie, ale myslím si, že v nasledujúcich rokoch budeme ešte počuť úžasnú nebeskú hudbu, ktorá bude priam prorokujúca, nebude tvarovaná hudobným trendom, ale sama bude udávať trend. Pretože len čo začnete čerpať z neba, musí to byť vidieť. Budú nové chvály, také, aké sme ešte nikdy nepočuli.

Ako vedúca chvál máš určite túžbu, aby srdcia ľudí boli spojené s Ježišom, aby na Neho upreli svoj zrak. Ale mala si niekedy pokušenie, aké prevláda v dnešnom hudobnom svete, a to chcieť, aby všetko bolo o tebe?

Myslím, že bývanie v Austrálii tomu napomáha. Aby som bola úprimná, nežijem v takom prostredí. Viem, odkiaľ som prišla, a nikdy nezabudnem, aký je život bez Krista, takže nič také ako odchýlenie sa od Krista sa nestane a budem sa snažiť privádzať ľudí k Autorovi života. Nepočúvam, čo vravia ľudia,
či dobré alebo zlé. Jednoducho, nedá sa žiť v médiách. Skrátka sa každý deň zobuďte a slúžte Kristovi.

Ľudia sa často pýtajú, či je Hillsong cirkev alebo hudobná firma?

Mark: Na tú otázku viem odpovedať veľmi rýchlo. Hillsong je cirkev. Mandát pre zbor je zasiahnuť a ovplyvniť svet. Jeden spôsob je skrze chvály a hudbu. Hillsong je jedným z lídrov v oblasti kresťanskej hudby, ale je veľa ďalších zborov, ktoré sú dobré v tej istej oblasti, napríklad Paradise v Adelaide. Nie sme jediní a aj v zahraničí hľadáme zbory, od ktorých by sme mohli čerpať inšpiráciu. Je to tak napríklad aj so službou senior pastora Briana Houstona v oblasti vedenia ľudí. Je jasné, že Boh mu dal tieto schopnosti a dary, a preto by mali ľudia povedať, že sme motivačná firma? Je to povolanie, ktoré je na tomto zbore; zajtra by sme mohli vymeniť obsadenie ľudí, ale povolanie by tam ostalo. Cirkev je riešením a Boh cirkvi prikázal, aby hlásala evanjelium. Nie sú to nahrávacie spoločnosti, nie sú to umelci, nie sú to individualisti, ktorí hľadia na vlastné veci. Je to vlastne miestny zbor, pretože až keď sa dostanete do miestneho zboru, vtedy sa spoja všetky údy tela a stane sa z neho kompletné telo – vtedy je to oveľa efektívnejšie. Takže, mandát zboru Hillsong je byť miestnym zborom, ktorý chce však zasiahnuť aj svet a ovplyvniť ho.

Darlene: Najväčšou verejnou oblasťou je hudobná sféra, ale máme tiež skvelý mládežnícky program, poradenské a zdravotné stredisko, ktoré týždenne navštívi okolo štyristo ľudí, každý týždeň sa na našich pastoračných stretnutiach modlíme za zranených ľudí a snažíme sa naplniť ich potreby. Chceme vidieť výsledky a chceme byť hlasom v našej komunite. Chceme byť veľkým zborom, ktorý má hlas a ktorý vie priniesť zmenu. Je to veľmi ťažké naplniť, keď ste maličkým zborom, hoci to nie je nemožné, ale radšej by sme chceli byť tým hlasom, lebo chceme, aby ľudia videli Boha a cirkev ako riešenie pre ich problémy.

A čo taký pastor malého zboru, ktorý príde na Hillsong konferenciu, vidí ako všetko funguje a keď príde domov, bojuje s pianom, ktoré nie je naladené, s gitaristom, ktorý vlastne nevie hrať, a tak ďalej?

Darlene: Na Hillsong konferencii máme pripravené veci, ktoré môžu malým zborom pomôcť. Milujem ten pocit, keď môžeme pomôcť. Začali sme ako naozaj malý zbor. Nezačali sme s tímom, ktorý máme dnes. Začali sme tam, kde je každý malý zbor: iba s niekoľkými zapálenými ľuďmi.

Mark: My učíme, že to nie je až tak o talente alebo schopnostiach, ale viac o postoji robiť veci s nadšením, je to viac ako byť len veľmi dobrý hráč na piano. Môžete vziať priemerného hudobníka, ale ak viete zmeniť spôsob jeho myslenia, tak sa zrazu  udejú dynamické zmeny vďaka jeho novému pohľadu na veci. Talent, samozrejme, vie upútať, o tom niet pochýb, ale takisto musíte vybudovať platformu: ,,Ideme za tým! Mám zdroje, ktoré mi dal Boh a uplatním ich na 100%, a nechám evanjelium, aby pracovalo.“ K tomu ale prirátajte aj snahu.

Darlene: Vráťme sa k malým zborom. Raz som bola na konferencii a jedno dievča mi povedalo :,,Ja som zvukárka, som chváliaci tím, som speváčka. V zbore máme len 30 ľudí.“ Odpovedala som: „Prečo nezačneš mať nácviky?“ Spýtala sa: „Prečo?“ A tak som sa jej spýtala: „A robíte nejaké akcie, kam by prišli noví hudobníci?“ ,,Nuž, som tam iba ja.“ Povedala som: „Prečo sa jednoducho nezačneš modliť a nezačneš nácviky chvál.“ Tri týždne chodila na tie nácviky sama a pýtala sa: „Čo to vlastne robím?“ Po troch mesiacoch som od nej dostala list, v ktorom mi napísala, že štvrtý týždeň sa objavil nejaký hudobník a po troch mesiacoch mali už dvoch spevákov a dvoch hráčov. Môžete iba niekde sedieť a sťažovať sa, že ešte toto a tamto nemáte, že ešte niekde nie ste – alebo to začnete robiť. Ak nám Boh všetkým dáva to, čo potrebujeme, aby sme sa pohli vpred, tak nám pred nosom nemáva mrkvičkou, ktorú nemôžeme mať, ale dáva nám sen a túžbu do srdca, aby sme povstali. Nerobí to preto, aby nás frustroval. Ak sa odvážite Ho vyskúšať, ak sa odvážite Mu skutočne dôverovať, tak On je verný, vždy nám ide v ústrety. Vždy – ale vy musíte spraviť ten prvý krok. Nikdy ma Boh nesklamal. Sklamala som sa sama, mnoho ľudí ma sklamalo,
ale nikdy v živote ma nesklamal Boh.

Každý čakal, že sa náš zbor rozpadne. Mali sme obdobie náprav, každý musel veci znovu premyslieť, ale čo sa stalo? Objavili sa noví skladatelia a myslím, že niektoré z piesní, ktoré práve hráme, sú najlepšie, aké sme kedy mali. Ak to niekto neurobí, musí prísť niekto iný. Nikto nie je pre Boha nenahraditeľný.

Vďaka akému prínosu do sveta chvál chceš, aby si ťa ľudia pamätali?

Priala by som si, aby som bola známa ako niekto, kto pomohol vrátiť chválam a uctievaniu tú ozajstnú úctu. Viem, že som jedna z mnohých, ale chcem byť známa tým, že som niečím naozaj prispela.

 

Pripravila: Veronika Vozárová
Zdroje: Don Gillespie: Darlene Zschech interview
Rachel Ford: Darlene Zschech leaves Hillsong after
25 years to pastor Church Unlimited with husband
Mercy Hope: Darlene Zschech profile



Súvisiace články

Reakcia Angeliny Jolie a Darlene Zschech na hrozbu rakoviny|Logos 8 / 2013 | Katarína Nováková|Aktuálne
Chvála života|Logos 8 / 2017 | Bátor Morvay|Skutočný príbeh
Kari Jobe|Logos 2 / 2013 | Veronika Vozárová|Kultúra
New Creation Church – Singapur|Logos 8 / 2013 | Radovan Kapusta |Reportáž
Israel Houghton|Logos 12 / 2013 | Veronika Vozárová|Osobnosť