Veď Pán je Duch, a kde Duch Pánov, tam sloboda. (2. Korinťanom 3,17)

Kari Jobe

logos-02-2013-kari-jobe-1.jpgStala sa jednou z najznámejších kresťanských umelkýň. V roku 2010 vyhrala dve významné ocenenia Dove Award, tento rok bola nominovaná na prestížne ocenenie Grammy Awards za najlepší súčasný kresťanský album. Vo svojom zbore Gateway Church v Texase slúži ako jedna z vedúcich chvál a jej piesne sa pravidelne dostávajú na popredné priečky hitparád. Predstavujeme vám Kari Jobe.

Jej životný príbeh sa začal písať 6. apríla 1981. Narodila sa v americkom štáte Texas rodičom Markovi a Caroline. Spolu so súrodencami Calebom a Kristen už od detstva navštevovali zbor, v ktorom ich otec slúžil ako pastor.

Kari prijala Ježiša do svojho srdca v útlom veku. Už od troch rokov spievala a okolo desiateho roku života bez pochýb vedela, že ju Pán volá do služby. Kari spomína: ,,Keď som mala päť rokov, bola som v Robinsone v Texase, kde môj otec práve kázal. Čakala som ich v hornej miestnosti v besiedke, kým moja mama a otec slúžili v dolnej miestnosti. Pamätám si, ako v ten večer vedúci besiedky, pastor Jarvis, vravel o Ježišovi a mne to konečne všetko dávalo zmysel. Namiesto toho, aby sa so mnou modlitbu spasenia modlil on, zaviedol ma dole do sály a nechal, aby sa so mnou modlil môj otec! Aké je to nádherné!“

Svojho otca Kari nazýva hrdinom, pretože ju naučil, ako má rozoznávať Boží hlas a aké je dôležité vedieť Ho poslúchnuť. ,,Pamätám sa, že som ako veľmi mladá počula povedať svojho otca: ,,Pán ku mne prehovoril.“ Ja som sa spýtala, ako to myslí, či Pán prišiel do jeho izby. Otec povedal, že sa musím len naučiť, ako mám počuť Jeho hlas a zacitoval mi evanjelium Jána 10,27, v ktorom sa píše: „Moje ovce čujú môj hlas, ja ich znám a nasledujú ma.“ Povedal: ,,Vyžaduje si to len cvik a trávenie času s Pánom, aby si vedela, ako znie Jeho hlas. Potom je oveľa jednoduchšie nasledovať to, čo ti vraví.“ Kari sa to naučila veľmi rýchlo, sama o tom podáva svedectvo: „Všetko sa začalo v mojej maličkej modlitebnej komôrke, keď som mala 10 rokov.“ Ďalej opisuje, ako ju rodičia podporovali v tom, aby sa sama zhovárala s Pánom a vybudovala si osobný vzťah s Ježišom, založený na rozhovoroch.

Kariin spevácky talent sa postupne rozvíjal a jej piesne začali prenikať do povedomia poslucháčov po celom svete. Vydala nielen množstvo štúdiových, ale aj live albumov a za album Le canto jej udelili cenu Dove Award v kategórii Najlepší španielsky album roka.

Posledný album Where I Find You (Kde Ťa nájdem) je viac než len zdôrazňovaním krásy, ktorú môžeme nájsť v Božej prítomnosti. Je to zároveň aj výzva pre poslucháčov, aby zažívali Božiu prítomnosť v jej plnosti. A tak niet divu, že sprievodný soundtrack tohto albumu je odvážny, plný čerstvých hudobných textúr a farieb zvuku.

,,Po tom, čo som na svojom prvom albume spievala o dôležitosti nájdenia si času na osobné uctievanie Pána, album Where I Find You je mojím osobným rozhodnutím urobiť krok vpred,“ hovorí Kari. ,,Piesne na albume vychádzajú z úprimnej chvály Boha za to, čo urobil a v čom naďalej pokračuje v našich životoch, a to len vďaka Jeho milosti a dobrote. Je to o prehlasovaní toho, kým Boh je a o každodennom uvedomovaní si, že Pán je blízko,“ pokračuje. ,,Je tu pre nás, miluje nás a niekedy jednoducho musíme vypnúť, užívať si Jeho prítomnosť a nechať sa ňou naplniť.“

,,Minulý rok som prežívala obdobia, ktoré boli veľmi nepríjemné a musela som prejsť situáciami, ktorým som nerozumela a boli pre mňa nepredstaviteľne ťažké. Vo svojom srdci som si uvedomila, že je potrebné vydržať a veriť Bohu, že On má všetko pod kontrolou. Tieto udalosti sa premietli aj do mojich piesní, napríklad do skladieb Love Came Down, Run To YouWhat Love Is This. Vnímam to ako obdobie, ktoré ma výrazne formovalo.“

Aj napriek prežívanej bolesti v tomto období nás Kari ubezpečuje, že jej bola neustále pripomínaná Božia vernosť. ,,Myslím, že ako veriaci máme obdobia, kedy sa cítime byť oprávnení myslieť si, že život by nemal byť až taký ťažký. Žijeme v dobe virtuálnej reality, ktorá vraví, že všetko si dokážeme spraviť sami a všetky odpovede nájdeme na Googli,“ vraví Kari. ,,Ale ak sa naučíme, ako sa viac zahĺbiť do lásky k Pánovi a veriť Mu počas každej búrky, upevňujeme sa vo vytrvalosti, aby sme aj naďalej mohli bežať dobrý beh až do víťazného konca.“

Okrem slúženia v zboroch, hudobných vystúpení na štadiónoch, divadlách, festivaloch a konferenciách po celom svete si Kari našla ďalší spôsob, ktorým môže vôkol seba šíriť Božiu lásku, a to konkrétne v spolupráci s A21 Campaign, organizáciou, zameranou na zrušenie obchodovania s ľuďmi v 21. storočí.

,,Do tejto služby som sa zapojila s nadšením a pevne verím, že všetci z nás by mali mať svoj podiel na boji proti modernej forme otroctva, ktorá sa dotýka až 27 miliónov ľudí a neustále rastie. Je to nepredstaviteľné a ja osobne cítim zodpovednosť za to, aby som urobila všetko, čo je v mojich silách. Mnohé z obetí sú mladé ženy v mojom veku, a ja si naozaj neviem predstaviť, akým smerom by sa uberal môj život, keby som uviazla na takom mieste.“

Kari spolu so sestrou Kristen vytvorila exkluzívny rad šperkov a tričiek, z ktorých výťažok putuje na boj proti obchodovaniu s ľuďmi. ,,Či už vkladám svoju námahu do práce v organizácii alebo vediem chvály, je to vždy o tom, ako pomôcť ľuďom. To je ten pravý motív, prečo robím to, čo robím. Chcem vidieť vyvýšené Božie meno, túžim posilniť zlomených a pripomenúť každému, aby sa k Nemu priblížil, pretože On sa naozaj úprimne stará o každé zo svojich detí.“

,,Teraz sa cítim tak úžasne požehnaná. Boh je nevyčerpateľným zdrojom vízií a za viac ako za čokoľvek iné som Mu vďačná za to, že si používa moju hudbu na pritiahnutie ľudí k sebe. Je neuveriteľne vzácne byť súčasťou Božieho kráľovstva v tomto čase. Som viac než poctená.“

Vydala nielen množstvo štúdiových, ale aj live albumov a za album Le canto jej udelili cenu Dove Award v kategórii Najlepší španielsky album roka.

Ako ťa písanie a nahrávanie tvojho najnovšieho albumu WHERE I FIND YOU hudobne a duchovne zmenilo?

V tom období, ktoré som už spomínala, som prechádzala jednou z najnáročnejších etáp môjho života. V takýchto chvíľach sa neraz pristihnete, ako vravíte Bohu: ,,Teraz? Naozaj? Vieš, že tento čas je pre mňa tým správnym obdobím, aby som spoznala nové veci alebo aby som išla na také ťažké miesto?“ Ale ako vždy, Boh vie všetko, a aj táto doba slúžila na to, aby som k Nemu volala. Nakoniec všetko dobre dopadlo, vypovedajú o tom aj slová piesní a cítiť to aj na vokáloch. Som vďačná za to, že Boh vie použiť naše trápenie na pomoc iným a celá naša námaha sa nám vráti, keď spozorujeme, ako sú druhé životy dotknuté a menia sa od základu. Hudobne cítim, že som sa od môjho posledného albumu vokálne zlepšila, pravdepodobne preto, lebo takmer každý deň spievam, čo sa pre mňa stalo veľkou zábavou a aj môj hlas z toho prosperuje – výrazne zosilnel. Verím, že v mnohých nových piesňach je ,,nárek“ výrazne počuteľný, lebo som skutočne kričala k Bohu, aby naplnil moje srdce a život. Tiež ma to núti premýšľať nad tým, ako predstavím piesne ľuďom a modlím sa, aby im pomohli. Ja som to tiež potrebovala.

Keď si vydávala tento album, povedala si, že sa: ,,... musíme naučiť, ako sa viac zamilovať do Pána a dôverovať Mu v každej búrke.“ Čo je tou hlavnou myšlienkou, ktorú by si chcela, aby si poslucháči zobrali z tvojho nového albumu?

Život nie je ľahký a niekedy je naša cesta náročná a hrboľatá. Ale On nás nikdy neopustí ani nezanechá, a tak vieme, že bude s nami aj uprostred našich problémov. Namiesto toho, aby si sa vyčerpal alebo nahneval na Pána, použi svoju bolesť, cez ktorú práve prechádzaš, aby si sa k Nemu ešte viac priblížil. On sa o nás stará, dáva nám silu a milosť, aby sme prešli cez všetky skúšky a vyšli z nich oveľa silnejší.

Čo je na hudbe také silné?

Sme emocionálni ľudia. Na uctievaní a hudbe je niečo, čo prebúdza hlboké vnútro nášho ducha, hýbe našimi emóciami. Sme emocionálni, a Boh to vie. Hudba je jednou z foriem uctievania. No uctievanie nemusí byť iba hudba. Uctievanie môže byť životným štýlom, môžeme Ho uctievať už len tým, že sa ráno zobudíme a povieme: ,,Bože, dnes Ti podriaďujem celý svoj deň.“ Aj týmto spôsobom uctievame Pána, pretože práve vtedy si uvedomujeme, že Boh je väčší než my. ,,Pane, si múdrejší, si silnejší, máš viac moci a chcem to, čo máš Ty. Chcem Ťa nasledovať po celý svoj život.“ To je uctievanie. Milujem, keď som vedená Jeho prítomnosťou.

logos-02-2013-kari-jobe-2.jpgAkú úlohu hrá rodina v tvojej službe?

Každá rodina má vlastné problémy. V rodine máme mnoho príbuzných, za spasenie ktorých voláme k Bohu. Páči sa mi, ako ma moja rodina drží pri zemi. Každý je pre mňa dôležitý, každý má hlas, ktorým sa obracia na Pána. Potom si uvedomíme, čo Boh robí a chceme byť toho súčasťou. Som pevne presvedčená o tom, že Boh nás dá do takej rodiny, v ktorej máme byť. V niektorých rodinách to nejde ľahko. Ale Boh vie, do čoho nás povoláva a všetkých si nás používa ako súčasť Jeho príbehu. To, že som vyrástla v takej rodine, v akej som vyrástla, je môj príbeh. Ale príbeh každého z nás je iný. Pred pár týždňami som sa rozprávala s niekoľkými dievčatami a povedala som im, že nemôžu dovoliť iným ľuďom alebo okolnostiam, aby ich oddialili od Božej vôle pre ich život a od toho, do čoho sú povolané. Stáva sa to z toho dôvodu, že nepriateľ sa snaží urobiť maximálnou možnou mierou všetko pre to, aby ti povedal: ,,Ty nie si povolaný. Nedokážeš to.“ Je to zákernosť, ale to nepriateľ robí. No nie on má posledné slovo v našich životoch, ale Boh. Boh si používa nás a tiež všetko to, čo zažívame, aby mohol ovplyvniť iných ľudí.

Ako rané skúsenosti s cirkvou ovplyvnili tvoju cestu k vzdelaniu na viacerých kresťanských vysokých školách a následne k úlohe vedúcej chvál a skladateľky piesní?

Božou prítomnosťou som bola dotknutá vo veľmi mladom veku. Rodičia chodili do charizmatického, duchom naplneného zboru. V Božej prítomnosti sme trávili hodiny, modlievalo sa mnoho ľudí a uctievanie trvalo dlhé hodiny. Vo mne to všetko rástlo a povedala som si: ,,Ako milujem chvály! Rada slúžim ľuďom.“ To bolo všetko, čo som v tej chvíli vedela, ale zároveň mi bolo jasné, že chcem naveky chváliť Pána. Univerzita Orala Robertsa bola jednou z mála kresťanských škôl, o ktorých som vedela, že majú požadovaný študijný program. Takisto aj Christ For The Nations Institute. Nevedela som sa rozhodnúť, na ktorú školu ísť, a tak som vyštudovala obe naraz. Neskôr som študovala aj na Dallas Baptist University.

Čakala si na Pána, aby vykonal to, čo ti ako veľmi mladej povedal?

Áno, no zostala som verná svojmu mestu. Veľa ľudí sa podriaďuje túžbe cestovať, alebo robiť to a tamto, ale v skutočnosti by mali zostať vo svojom meste a vo svojej domácej cirkvi. Myslím si, že Božie srdce horí za domáce zbory viac ako za čokoľvek iné. Byť doma je veľkým testom viery, a najčastejšie sa to týka nedele rána. Niektorí ľudia ráno len tak pobehujú, poniektorí sa práve pohádali, potom zaniesli deti do besiedky a neskôr si počas chvál vravia: ,,Chvály? Čo? Čo? Necítim sa na to, že by som mal práve teraz uctievať Boha.“ A vy máte na pódiu vyhradený čas na chvály a musíte ísť. Je to skúška vytrvalosti, udržiava vás to pri zemi, a práve vtedy sa spoliehate na Ducha Svätého. Ľudia potrebujú zostať a byť zapojení v domácich zboroch.

Ako dlho už cestuješ?

Pravdepodobne celé štyri či päť rokov, ale veľa sme cestovali, keď som rástla. Moja rodina mala službu a neskôr som mnoho miest navštívila aj s mojou mládežníckou skupinou. Chodievali sme na misijné výlety alebo sme ponavštevovali druhé zbory, kde sme viedli chvály, a keby som aj to rátala, tak toto obdobie trvalo približne trinásť rokov.

Kari vytvorila exkluzívny rad šperkov a tričiek, z ktorých výťažok putuje na boj proti obchodovaniu s ľuďmi.

Cestuješ a často koncertuješ, ale takisto si v úzkom spojení so svojím domácim zborom v Texase. Ako sa ti medzi tým darí udržať rovnováhu?

Milujem to, čo robím! Určite sa nikdy nenudím. Ako som povedala, je veľmi dôležité aj pre vedúcich chvál, aby zostali zapojení vo svojom domácom zbore. Na jednej strane ich to napĺňa, na strane druhej nestrácajú zmysel pre realitu. Ísť domov, slúžiť v domácom zbore a vidieť ľudí, ktorých poznáte a s ktorými chválite roky a roky... to je balzam na dušu. Mám neuveriteľne dobrý zbor, ktorý mi pomáha nájsť práve tú rovnováhu medzi cestovaním a časom, ktorý trávim doma. Každý umelec či chválič má iný harmonogram, no nemôžete zabudnúť na to, že máte slúžiť aj svojmu pastorovi a naozaj, skúste mu slúžiť najviac, ako sa len dá. On vám potom v mnohom múdro poradí, povie vám, ako často by chcel, aby ste cestovali alebo naopak, zdržiavali sa v cirkvi. No vyžaduje si to množstvo modlitieb!

Často navštevuješ rôzne krajiny, čo vidíš v zboroch? Čo sa deje medzi Božím ľudom ohľadom uctievania a chvál?

Milujem túto otázku. Viete, veľa premýšľam o tom, že ľudia sa už oveľa menej zaoberajú tým, kto ste a čo robíte, ale čoraz viac túžia po Božej prítomnosti. Je nádherné začať hrať prvú pieseň a vidieť, ako ľudia zabúdajú na všetky starosti. Sú pripravení ísť, chcú počuť Pána, majú hlad po Božích veciach. Myslím, že je tu prebudenie, o ktorom ani nevieme. Nie je to jedno z tých prebudení, ktoré vidíme v televízii alebo iných médiách. Teraz sa ľudské srdcia naozaj obracajú k Bohu, a to je úžasné. Je to fantastické, som z toho dojatá. Je to vzácne. Je to niečo, čo všetci potrebujeme.

Mohla by si sa nami podeliť o nejaké užitočné rady potrebné pre spoluprácu pri písaní piesní? Čo funguje dobre a čo nie?

Mali by ste mať pripravené nejaké myšlienky alebo aspoň témy, na ktorých sa dá pracovať. Vytvorte si zoznam vecí, o ktorých by ste mohli písať, aby osoba alebo ľudia, s ktorými spolupracujete, mohli vidieť, čo prežívate, v čom sa môžete spojiť a začať na tom robiť. Je takisto dôležité počúvať pri tom Boha, aby ste vedeli, pri ktorej piesni máte spolupracovať, alebo ktorú pieseň chce, aby ste vy a On spolu dokončili. On vám to povie.

Ak by si mala poskytnúť jednu radu mladým dievčatám, ktoré sa chcú stať speváčkami, skladateľkami, čo by to bolo?

Zapisujte, zapisujte, zapisujte! Mnoho mojich piesní vzniklo, keď som trávila čas s Pánom. Je takisto dôležité byť usilovným a zodpovedným autorom, aby ste sa neustále vracali k piesňam a pracovali na nich. Väčšina piesní nepríde do dvoch minút... tie, ktoré naozaj zasiahnu životy ľudí, sú presne tie, za ktorými je aktívny prístup a tvorivý zápal... buďte verné v trávení času s Bohom, zapisujte si a čakajte, čo sa stane!

Táto spoločnosť je pre mladých ľudí pritvrdá. Aký odkaz by si im rada zanechala?

Mládežnícke roky sú ťažké. Je to čas, z ktorého môžu veľmi veľa vyťažiť pre svoju osobnosť skrze mnoho iných ľudí, no môžu aj zabudnúť na Pána. Rôzni ľudia sa vás budú snažiť presvedčiť, ako by ste mali vyzerať, čo by ste mali povedať. No je dôležité, aby ste mali vlastný vzťah s Pánom. Povedala by som, že je to bod číslo jeden. Uistite sa, že sa dostávate na miesto, kde sa Boh stáva vaším priateľom. On chce mať s každým osobný vzťah. Chce, aby ste Ho milovali a to si vyžaduje čas a disciplínu. Čas na Jeho slovo, čas na počúvanie vecí, ktoré dáva do vašich životov a hlavne nepremýšľať len nad svojím výzorom alebo nad zbytočnosťami, ktoré sa vám snaží nadiktovať svetská hudba. Na to si dajte pozor. Upriamte svoju pozornosť na to, čím plníte svojho ducha. Nech je to vec, ktorá vás priblíži k Bohu.

Napríklad tvoja skladba Pieseň zo zjavenia sa stala veľmi populárnou. Ako sa dokážeš vyhnúť tomu, aby si nespievala piesne iba pre ľudí?

Pánova prítomnosť ma nikdy neomrzí. Cez piesne som si musela uvedomiť mnohé dôležité pravdy. Boh mi povedal: ,,Kari, je to o piesni alebo je to o mne?“ A Boh je naozaj žiarlivý, viete to? Dokonca som zažila moment, keď som stála na javisku, na chválach, a bolo mi jedno, ktorú pieseň hráme, a len som  tak pozorovala okolie. Cítila som, ako mi Pán veľmi jasne vraví: ,,Naozaj?“ A ja som iba odpovedala: ,,Čo?“ Vnímala som, ako sa ma ďalej pýta: ,,Skutočne záleží na tom, aká je to pieseň?“ Pohlo to mojím vnútrom, pretože som si náhle uvedomila našu telesnosť. Ak sa práve nehrá naša obľúbená pieseň, sú to pre nás ťažké minúty. A ak spievam niektorú pieseň po milióntykrát, musím si pripomenúť, že je to o Pánovi a že tie slová musím myslieť vážne. Viete, pomáha nám Jeho milosť. Neviem, ako je to možné, ale keď spievam Pieseň zo zjavenia aj tisícikrát, vždy sa objaví Boh!

Na uctievaní a hudbe je niečo, čo prebúdza hlboké vnútro nášho ducha, hýbe našimi emóciami.

Ako vedúca chvál súhlasíš s tým, že chvály sú jednou z najťažších služieb?

Áno. Pretože idete niekam von a zažívate na pódiu úžasné chvíle, potom sa vrátite domov a cítite, ako keby váš zbor nebol tam, kde by mal byť. Premýšľate napríklad nad tým, prečo stále spievajú dva roky starú pieseň. Viete, čo myslím? Ale ja nie som hlavná vedúca chvál, takže sa podriadim a spievam piesne, ktoré sú dobré pre náš zbor a potom sa objaví Boh a mňa úplne pohltí Jeho prítomnosť a vtedy je nepodstatné, akú pieseň spievame, napríklad aj z časového hľadiska. Božie kráľovstvo je nekonečné, má nevyčerpateľné množstvo inšpiračných zdrojov a Boh nám je neochvejne verný. A aj my sa učíme veľa už len tým, že Mu zostávame verní.

Kto boli tvoje prvé hudobné vzory?

Veľa som počúvala Michelle a Barryho Pattersona. Boli to lokálni umelci z Dallasu, skvelí ľudia. A potom, samozrejme, Darlene Zschech. Keď som mala okolo trinásť rokov, pieseň Môj Ježiš, si spásou bola obrovská vec. A keď som bola malá, mohla som mať tak desať rokov, počúvala som Dennisa Jernigana.

Darlene Zschech bola jednou z prominentných vedúcich chvál vôbec a teraz sa zdá, že pomaličky preberáš jej rolu pre mladšiu generáciu. Cítiš nejaký tlak tým, že sa dostávaš do takej pozície? Ako sa vyrovnávaš s faktom, že si známa speváčka a s popularitou, ktorá s koncertmi prichádza?

Touto otázkou som poctená, pretože som vyrástla na tom, že som sa stále pozerala na Darlene. Pamätám si, ako sa ma moja mama na jedny Vianoce spýtala, čo by som chcela. A ja som jej odpovedala: ,,Chcem Hillsong DVD. Pretože sa chcem naučiť nové veci a tiež to, ako viesť ľudí.“ Mama sa spýtala, či je to všetko. No uctievanie bolo vždy mojou vášňou. A teraz je Darlene mojou priateľkou a mentorkou v živote. Je našou povinnosťou využívať náš vplyv na to, aby sa povzbudila a vyformovala ďalšia generácia. Darlene odviedla dobrú prácu a prenechala šírenie posolstva mladým ľuďom v Hillsong United, ktorí rástli pod jej vedením. No ja sa niekedy pýtam: ,,Dobre, no kto sa pozerá na mňa? Kto za mnou pribehne, až príde čas prevziať štafetu?“ V tomto období chcem urobiť všetko, čo môžem, aby som písala piesne tak dlho, ako ich budú ľudia počúvať a ďakujem Pánovi za to, že oni ich stále počúvajú. Je to pocta. A ja som za to zodpovedná.

A otázka na koniec... podeľ sa s nami o nejaký vtipný moment, ktorý sa stal počas tvojho koncertu.

Iba jeden? Napríklad zaujímavá príhoda sa mi stala na istom zhromaždení, ktoré sa práve začínalo. Po príchode na javisko som pozdravila všetkých ľudí, vyzvala som ich, aby sa postavili a potom som zakričala: ,,Ste pripravení uctievať Baránka baránkov? ... haha! Malo to byť Kráľa kráľov alebo Pána pánov... nie Baránka baránkov.“


Zdroje:
Christa Banister, Kari Jobe takes in the presence of God
Marcus Hathcock, On Worship With Kari Jobe