Lebo kráľovstvo Božie nie je v reči, ale v moci. (1. Korinťanom 4,20)

Kazateľ, ktorý zachraňuje duše v newyorskom metre

logos-10-2012-metro.jpg

Kázanie evanjelia v newyorskom metre, v autobusoch a na trajektoch je jadrom odvážneho plánu jedného nigérijského evanjelistu, ktorý túži evanjelizovať, vytrénovať a zmobilizovať armádu kresťanov, ktorá naplní „Veľké poslanie“ v „meste, ktoré nikdy nespí“.

Mohli by sme to nazvať získavanie Manhattanu pre Krista prostredníctvom cestujúcej verejnosti. Toto je vízia Michaela Nwadiuka – a on ju napĺňa naozaj s nadšením.

„Newyorským dopravným systémom prechádza denne viac ako 5 miliónov ľudí,“ hovorí Nwadiuko. „Mnohí z nich nenavštevujú žiadnu cirkev a ja chcem týmto cestujúcim priniesť evanjelium.“

Nwadiuko takto slúži na ulici už takmer celé desaťročie. Jeho ďalším krokom je zabezpečiť priestory, kde by mohol vytrénovať a ubytovať 1 000 dobrovoľníkov z celej krajiny, ktorí by vytvorili celodenné evanjelizačné tímy pôsobiace na 27 podzemných linkách Manhattanu.

Jeho ambiciózny sen sa neobyčajným spôsobom zrodil vo chvíli, keď prišiel navštíviť Manhattan zo svojej evanjelizačnej základne v Severnej Karolíne. Vtedy v roku 1998 cestoval v preplnenom metre a všimol si strapatú, zle oblečenú ženu, ktorá kľučkovala v chodbičke vlakového kupé a nahlas opakovala verše z Evanjelia Marka 8,38: „Kto by sa v tomto cudzoložnom, hriešnom pokolení hanbil za mňa a za moje reči, za toho sa bude hanbiť aj Syn človeka, keď príde v sláve svojho Otca a so svätými anjelmi.“

Odvaha tejto ženy ho neustále „prenasledovala“. Nwadiuko začal vnímať pasažierov ako hladné duše, ktoré už nikdy nestretne. Nasledujúceho dňa nastúpil v Bronxe do metra a začal kázať. „Bol to jeden z najvzrušujúcejších momentov,“ spomína. „Boh sa ma mocne dotkol a povzbudil ma, že som robil správnu vec.“

Nigérijský evanjelista z cirkvi Assemblies of God je na misii v New Yorku a naplňuje „Veľké poslanie“ kázaním evanjelia v manhattanskom metre.

Ešte niekoľkokrát New York navštívil a potom sa tam v roku 2005 presťahoval a založil stálu službu. „Vnímal som volanie od Ducha Svätého ísť do New Yorku,“ hovorí evanjelista. Spolu s manželkou Angelou a tímami veriacich uskutočnil vyše 10 000 „bohoslužieb“. Nwadiuko, vždy oblečený v obleku a s kravatou, pozdraví cestujúcich a káže odkaz evanjelia 10 až 20 minút, záleží na okolnostiach. V kyvadlovej doprave medzi námestím Times Square a Grand Central Station má asi 90 sekundovú minikázeň.

„Duch Svätý je verný a bod po bode mi dáva odkazy, ktoré zasahujú srdcia ľudí,“ hovorí.

Kázne sú obyčajne sprevádzané výzvami na prijatie spasenia, modlitbami, rozdávaním Biblií a následnými rozhovormi. Evanjelista uvádza, že mesačne prijme Pána v priemere zhruba 30–50 ľudí.

Nwadiuko si spomína na jednu príhodu v termináli trajektu na Staten Islande. Pribehol za ním muž a prosil ho: „Kazateľ, musím s vami hovoriť. Chcem, aby ste sa za mňa modlili. Stratil som prácu a moja priateľka je tehotná.“ Modlil sa s tým mužom a odporučil mu, aby navštívil miestne zhromaždenie Assemblies of God, kde napokon odovzdal svoje srdce Kristovi.

Reakcie verejnosti na Nwadiukovu službu bývajú zmiešané. „Ľudia sú buď nahnevaní, hladní po pravde alebo bez záujmu,“ vypozoroval. Veľakrát sa mu vysmievali, urážali ho alebo preklínali. V roku 2009 bol dokonca zatknutý za nočnú potýčku s políciou, ktorá sa odohrala práve na trajekte v Staten Island. Priznal sa k priestupku, že bránil polícii vo výkone a dostal za to 3 roky podmienku.

Nwadiuko sa pridal k cirkvi Assemblies of God v roku 2011 a teraz pracuje ako cestujúci kazateľ pre organizáciu US Missions. Poukazuje na naliehavú potrebu modlitieb a vyzýva kresťanov, aby sa zapojili do najbližšej 24 hodinovej modlitebnej akcie. Modlitebný rozvrh je rozdelený na časti od jednej do štyroch hodín a sprístupnený v cirkvi Van Nest Assembly of God v Bronxe. „Chceme sa nonstop modliť za New York,“ hovorí. „Bolo by od nás veľmi trúfalé slúžiť bez intenzívnych modlitieb.“

 

Zdroj: Charisma
Preklad: Zuzana Hladká
Upravila: Lenka Dunajská



Súvisiace články

Kohelet|Logos 10 / 2010 | Rastislav Bravčok |Vyučovanie
Blahoslavený muž, ktorý...|Logos 2 / 2010 | Rastislav Bravčok |Aktuálne
Boh, ktorý uzdravuje|Logos 12 / 2020 | Redakcia |Skutočný príbeh
Boh je ten, ktorý Ťa ospravedlňuje|Logos 7 / 2008 | Tibor Ruff |Prevzaté z Új Exodus
Boží přítomnost versus úžasný kazatel|Logos 4 / 2016 | Marie Hasová|Vyučovanie