Veď Pán je Duch, a kde Duch Pánov, tam sloboda. (2. Korinťanom 3,17)

Máte v dome skunka?

Ako predísť tomu, aby sa vo vašej rodine šíril zápach moderných technológií?

logos-10-2012-skunk.jpgKeď som bola malá, v našej garáži zdochol skunk. To ale nebolo najhoršie. Môj otec si v tej rýchlosti, keď sa ponáhľal do práce, neuvedomil, že zvieratko poslednýkrát vydýchlo za kolesom jeho auta. Áno, uhádli ste: prešiel kolesom po mŕtvom skunkovi v našej garáži. Celé mesiace tam neznesiteľne smrdelo!

Aj svet sa niekedy takto snaží vkradnúť do našich domovov. Možno si uvedomíme, že v našej domácnosti nepríjemne zapácha. Zachytíme pach niečoho veľmi nepríjemného. Môžeme to zaregistrovať v postojoch alebo v konaní našich detí. Napríklad, keď nemôžeme dostať syna k večeri, pretože sa musí prebojovať do ďalšieho levelu v rozohranej online hre. Alebo keď sa zdá, že dcére idú odpadnúť palce z toho, koľko esemeskuje s chlapcom, ktorý sa jej strašne páči. To vo vašom dome zapácha nejaký votrelec.

Tým nechcem povedať, že informačné technológie sú zlé. Verím, že majú moc zasiahnuť aj posledné končiny zeme pre Ježiša Krista. Ak ich používame s motívom rozširovať Božie kráľovstvo – ale nie ak slúžia tínedžerom, aby sa predvádzali na facebooku. Pre tých z nás, ktorí sme rodičia, je zvládnutie technológií v našich domovoch veľmi dôležité. Ak sa nám to nepodarí, stane sa z nich skunk v garáži!

Nezabúdajme, že naše deti sú vo svete technológií domáci, zatiaľ čo my sme v tejto novej krajine prisťahovalcami. Naše „prisťahovalectvo“ môžeme zhoršiť ešte tým, že deti rozmaznáme všetkými možnými technologickými hračkami a privilégiami, ktorými ich zahŕňame, ako prichádzajú do tínedžerského veku – dávame im nové video hry, filmy, iPody, iPhony, i-čokoľvek. Už to je dosť zlé, že tieto prístroje zanechávajú v našich domovoch odporný zápach. No my ako rodičia sa potom ešte zachováme presne tak, ako môj otec: kvôli neznalosti technológií prejdeme autom po skunkovi! Bez toho, že by sme si to uvedomovali, problém ešte zhoršíme, pretože nevieme držať krok s tým, čo robia naše deti. A medzitým tieto hračky preberajú stále viac a viac kontroly nad srdciami a mysľou našich detí.

Pravdou je, že k deťom vysielame zmiešané správy, keď im dávame prístup k informačným technológiám bez toho, že by sme im určili hranice a usmernili ich. Poskytneme im najnovšie výdobytky vedy a potom sme frustrovaní, keď deti od nich nevieme odtiahnuť a pritiahnuť k tomu, aby s nami strávili rodinný večer. Vidím, že tu rodičia so svojimi deťmi každý deň prehrávajú. Neinvestujú svoj čas do toho, aby zistili, v akom virtuálnom svete ich deti žijú. Rodičia často hovoria, že nerozumejú počítačom a technológiám, ktoré majú ich deti, a výsledkom je, že sa vzdajú zdravého procesu výchovy svojich detí.

V Druhom liste Korinťanom 2,15 sa hovorí: „Lebo sme Kristovou dobrou vôňou Bohu medzi tými, ktorí dochádzajú spasenia, i medzi tými, ktorí hynú.“ Ako sa môžeme zbaviť zápachu sveta, ktorý sa tak zákerne vkráda do našich domovov, a namiesto toho sa stať Kristovou vôňou nielen pre tých, ktorí sú okolo nás, ale aj pre naše rodiny?

Začína to tým, že si uvedomíme, že svet si – zvlášť cez technologické výdobytky – nachádza spôsob, akým ako nevítaný hosť narúša naše domovy, pokiaľ my rodičia nestanovíme zdravé hranice a usmernenia, aby sme to mali pod dohľadom. V stávke je totiž osud našich detí. Často vidím, ako pornografia, nezdravé vzťahy a šikana podrážajú deťom nohy. Oni potrebujú, aby sme v tomto kybernetickom svete boli ich strážcami a ochrancami.

Čo to pre nás rodičov znamená? Po prvé, ak neviete, ako tieto vecičky fungujú, mali by ste si nájsť niekoho, kto im rozumie (nie vaše deti).

Po druhé, začnite zavádzať niektoré základné opatrenia, aby ste dokázali monitorovať vplyv technológií na vaše deti. Napríklad:

  • nainštalujte filter a monitorovací softvér na VŠETKY počítače, ku ktorým majú deti doma prístup,
  • nedávajte deťom žiaden telefón, iPod alebo prístroj, ktorý nedokážete dostatočne monitorovať,
  • vždy k nim majte heslá,
  • uistite sa, že ich virtuálni priatelia sú ľudia, s ktorými sa osobne stretli.

Tieto tipy vám pomôžu vyňuchať mŕtveho skunka skôr, než ho prejdete autom.

 

Julie Hiramine je zakladateľkou a výkonnou riaditeľkou Generations of Virtue. Je to služba, ktorá vyzbrojuje rodičov k tomu, aby svoje deti vedeli viesť aj v dnešnom svete k čistote. Jej najnovšia kniha Guardians of Purity (Strážcovia čistoty) bola publikovaná v USA v auguste tohto roku.

 

Zdroj: Charisma
Preklad: Jaroslava Marcineková



Súvisiace články

Ako mať harmonické manželstvo|Logos 4 / 2010 | Gloria Copeland|Rodina
Ohlédnutí za lednovou konferencí|Logos 2 / 2008 | Daniel Šobr |Aktuálne
Pokračujeme|Logos 10 / 2012 | Jaroslav Kříž |Aktuálne
Spravodliví medzi národmi|Logos 2 / 2012 | Rastislav Bravčok |Reportáž
Perzekúcie voči rasovo prenasledovaným|Logos 4 / 2013 | Stanislav Mičev|Z histórie