Ale hľadajte najprv kráľovstvo Božie a Jeho spravodlivosť a všetko toto bude vám pridané. (Matúš 6,33)

Mládežnícky tábor Donovaly 2010

Stretli sa na ňom mladí ľudia, ktorí majú záľubu v živom Bohu, aby sa spoločne spojili a pred začatím školského roku našli posvätenie a vstúpili do novej duchovnej sily.

Prázdniny sú pre mladých ľudí veľmi rizikovým obdobím, kedy hriech láka hlasnejšie a nástrahy tohto sveta číhajú viac ako bežne. Kresťanské spoločenstvo sa teda vybralo do protiútoku a práve vo chvíli, kedy svet zachytáva posledné možnosti na párty a vybláznenie sa, usporiadalo Mládežnícky tábor Donovaly 2010. Stretli sa na ňom mladí ľudia, ktorí majú záľubu v živom Bohu, aby sa spoločne spojili a pred začatím školského roku našli posvätenie a vstúpili do novej duchovnej sily.

Tábor trval tri dni, zahŕňal dokopy päť bohoslužobných zhromaždení, turistiku ako aj rôzne súťaže, ktoré k táborom jednoducho neodmysliteľne patria. Vedúcim bol pastor Rastislav Bravčok, ktorý opäť raz ukázal, že jeho služba je absolútne všestranná a že Hospodin je s ním, čokoľvek by robil. Veľmi aktuálne posolstvá, ktoré odovzdával mladým ľudom, nútili všetkých zamyslieť sa nielen nad súčasným stavom, ale hlavne nad budúcnosťou. Počas kázní na tábore každý dostal svoju rému - či už to bola otázka osamostatnenia sa od rodiny, povzbudenie, aby sme boli charizmatickými kresťanmi, alebo zamyslenie sa nad tým, koho necháme, aby ovplyvňoval náš život svojimi radami.

Štvrtok pred obedom sme stihli aj turistiku - výstup na vrch Zvolen bol príjemným aktívnym oddychom a drvivá väčšina skutočne aj došla do cieľa. Odmenou za námahu bol nádherný výhľad na prírodu a vrchy, ktoré s veľkou láskou tvoril náš Pán. V takýchto chvíľach je človek užasnutý z toho, že všetko čo vidí, povstalo zo Slova a realita stvorenia sveta sa mu stáva akosi hmatateľnejšou než v bežnom uponáhľanom živote.

Štvrtok večer bol výnimočný aj preto, že z Donovalov prišla kompletná mládežnícka zostava do domovského zboru KS Milosť Banská Bystrica, aby sa mohla zúčastniť bohoslužieb pod vedením senior pastora Jarda Kříža. Nie je asi nutné zdôrazňovať, že z tohto bodu programu boli absolútne nadšení úplne všetci zúčastnení, bez ohľadu na to, či tento zbor navštevujú raz za pol roka alebo dvakrát týždenne. Tábor postupoval od slávy k ďalšej sláve a ešte stále spracúvajúc Božie múdrosti z rannej kázne sme mohli prijímať ďalšie živé a nekompromisné Božie slovo. Pastor povzbudil veriacich k nulovej tolerancii voči modlárstvu, okultizmu a sexuálnym hriechom, čo bola nemenej aktuálna téma pre mladých pohybujúcich sa v prostredí svetských spolužiakov.

Piatok začal opäť vynikajúcim uvoľneným zhromaždením, počas ktorého sa objavili aj nové kazateľské talenty, z čoho sme boli tiež povzbudení. Môžeme vidieť, že mladí ľudia žijú svoj vzťah s Pánom aj v reálnom živote a vedia sa o dobrých veciach zdieľať s ostatnými. Po zhromaždení prebiehali súbežne súťaže - streľba, pingpongový turnaj a turnaj v pretláčaní mužov aj žien. Zapojil sa takmer každý, väčšinou ako priamy účastník, alebo aj ako horlivý fanúšik. Súboje boli veľmi vyrovnané, ale nakoniec si každá disciplína našla svojho víťaza, takže došlo aj na sladké odmeny. Večerné piatkové zhromaždenie bolo jednoznačným vyvrcholením pobytu. Kázeň o nutnosti byť charizmatickým človekom nenechala nikoho chladným a celá bohoslužba aj veľmi charizmaticky vyvrcholila - Duch Svätý sa vylieval a mocne zostupoval do nášho stredu. Verím, že zámer naplniť sa, posvätiť sa a načerpať novú silu sa podaril, lebo Pán potvrdzoval kázané slovo a krásne navštívil naše zhromaždenie.

Večerný plán na spoločnú opekačku nám síce prekazilo počasie, ale neovplyvnilo to veselú náladu, ktorá nás sprevádzala počas celého tábora. Program sa rýchlo prispôsobil. Diskusný večer „Pod žiarovkami“ pod vedením pastora Rasťa bol nielen skvelou príležitosťou na spoznanie bratov a sestier, ale ukázal aj to, že hlad po poznaní a múdrosti u mládeže je skutočne veľký. V prvej časti sa každý predstavil a pár minút sa zdieľal o svojej životnej vízii. Videli sme, že mladí majú túžbu slúžiť Pánovi, hoci nie všetci ešte vedia, v ktorej oblasti alebo v akom smere. Takmer každý prejavil túžbu po väčšom a hlbšom poznaní Písma. Dôkazom toho bolo to, že neskoršia debata miestami naberala vysoké teologické obrátky. Bolo krásne sledovať, že mladých zaujíma Božie slovo, a že náš tábor skutočne „nebol z tohto sveta“. Na akom inom mieste by sa mohli preberať otázky pôvodu židovstva, stvorenia, aktuálneho umiestnenia sheolu či Abrahámovho lona, duchovného významu soboty alebo otázky možnosti spasenia ortodoxných židov, geografického umiestnenia Edenu či záležitosť skladania rúk, ak nie tam, kde sa zíde Boží ľud milujúci Božie slovo.

V sobotu ráno sme ukončili pobyt krátkymi modlitbami a chválami. Celkové zhodnotenie tábora z úst vedúceho bolo pozitívne, takže sme sa v dobrej mysli a spokojní rozišli každý svojím smerom. Čas ukáže, akú úrodu donesie zasievané Slovo do našich životov, lebo dobré semeno potrebuje dobrú pôdu, ale máme smelú nádej, že sa pozeráme na ďalšiu vyrastajúcu Božiu generáciu, ktorá nenechá Božiu prácu ustať.

Foto: Kristína Pecková

Viac fotografií nájdete v našej fotogalérii.



Súvisiace články

Mládežnícky tábor|Logos 8 / 2015 | Alžbeta Zemančíková|Reportáž
Mládežnícky tábor|Logos 8 / 2017 | Alžbeta Palkoci|Zo života cirkvi
Mládežnícky tábor – Párnica|Logos 7 / 2019 | Alžbeta Palkoci|Zo života cirkvi
Mládežnícky tábor 2018|Logos 8 / 2018 | Alžbeta Palkoci|Zo života cirkvi
Mládežnícky tábor – Vršatské podhradie|Logos 7 / 2016 | Alžbeta Palkoci|Zo života cirkvi