Ale ovocie Ducha je: láska, radosť, pokoj, zhovievavosť, nežnosť, dobrotivosť, vernosť, krotkosť, zdržanlivosť. Proti takýmto nie je zákon. (Galaťanom 5,22-23)

Mládežnícky tábor Ždiar 2014

logos-08-mladez.jpg

Druhý júlový týždeň posadali mladí zo Slovenska do áut či autobusov, aby po roku znova vyrazili na mládežnícky tábor.

Tentokrát sme sa zo srdca krajiny presunuli až k poľským hraniciam, pod strechu horského hotela Magura v Ždiari. Obklopení panorámou Belianskych Tatier sme sa aj napriek výdatným dažďom rozhodli vychutnať si každú chvíľu. :)

Vedúci tábora, Majo a Ivka Ovčarovci, prichystali bohatý program. Hneď v pondelok večer sme tábor zahájili zhromaždením so senior pastorom Jaroslavom Křížom. Po úvodných chválach nám prezradil niekoľko krokov na to, ako prežiť plnohodnotný život. Človek je ako softvér – ako sa naprogramuješ, tak budeš fungovať.

V utorok ráno sme sa vydali preskúmať vrcholy Spišskej Magury. Po prekonaní niekoľkých metrov sa naskytol výborný výhľad na celé okolie. Slnko vystriedali mraky a dážď bol na svete. Niektorí to do hotela stihli, niektorí sa skryli v dedine a zvyšok, čo si pomýlil trasu, sa vrátil kvalitne unavený a mokrý s asi 90 minútovým zaostaním. Rečníkom tohto večera bol vedúci Mario Ovčar. Apeloval na to, aby sme sa nezahrávali s kompromismi medzi dobrým a zlým. Hlavne preto, lebo diabol človeka neprivedie hneď k veľkým hriechom, ale začne drobnôstkami.

Nasledujúce doobedie patrilo splavu Dunajca na drevených plťkách. Oblaky sa znova rozhodli obohatiť náš zážitok. Pri nástupe do pltiek pršať začalo, pri vystupovaní prestalo. Poobede Majo otvoril seminár o výbere manželského partnera, v ktorom sme pokračovali aj po večeri. „V dnešnej dobe každý hľadá správneho partnera. Nehľadaj ho len, staň sa správnym partnerom ... a potom už vrana k vrane sadá.“

Majovými slovami – štvrtok bol nadupaný. Čakal nás seminár a zhromaždenie s pastorom Milanom Dupanom. Elegantným spôsobom nám povedal, ako žiť svoj život v čistote. Po skončení nás kapela voviedla do uctievania a atmosféra v sále sa úplne zmenila. Od radostného tanca pre Pána sme prešli k úprimnej chvále a vlne oslobodzovania sa. Naše srdcia sa premieňali. Každý jeden bol dotknutý Pánovou prítomnosťou. Dokonca niekoľko mladých prijalo krst Svätým Duchom.

Piatkové doobedie patrilo Majovej reči na tému Veľkosť pred Bohom. „Veľkým sa človek stane v Božích očiach, keď začne budovať Jeho dielo. Neuspokojme sa len s takým všedným, obyčajným životom. Chcime veľký život z pohľadu Božieho kráľovstva.“
Ako inak, upršané poobedie sme si vyplnili kultúrnou vložkou. Mnohí talentovaní kamaráti spomedzi nás sa predviedli či už tanečne, spevácky alebo hrou na klavíri.

Na záver týždňa si pre nás našiel čas pastor Martin Mazúch. Radil nám, aby sme v dvadsiatke robili také rozhodnutia, o ktorých si v štyridsiatke povieme, že boli dobré. Nech to, čo robíme, je v súlade s Božím plánom. Vtedy aj Pán dá na to požehnanie. Nenechajme sa len tak zložiť, keď niečo nevyjde, ako chceme. Veď vo všetkom si môžeme nájsť povzbudenie. A nech sa nám ľahšie kráča životom, buďme radostní. Obklopujme sa ľuďmi, na ktorých pozrieš a je ti veselo.

Treba uznať, v tento večer veselo jednoznačne bolo. V dobrej nálade, hltajúc Maťove slová, ani nikomu neprišlo dlho, že sme večer ukončili tesne pred polnocou. :)

Po raňajkách v sobotu kopa mladých znova posadala do áut a autobusov. Na cestu domov sa však vydali plní dojmov, spomienok, rhém v srdci. Naštartovaní na leto, ako sa patrí. Nečudo, že prechádzajúc okolo, neraz ste mohli začuť vetu: „Už sa teším na ďalší tábor!“

Fotografie z tábora si môžete pozrieť v našej fotogalérii.



Súvisiace články

Mládežnícky tábor|Logos 8 / 2015 | Alžbeta Zemančíková|Reportáž
Mládežnícky tábor|Logos 8 / 2017 | Alžbeta Palkoci|Zo života cirkvi
Mládežnícky tábor – Párnica|Logos 7 / 2019 | Alžbeta Palkoci|Zo života cirkvi
Mládežnícky tábor Donovaly 2010|Logos 9 / 2010 | Lusi Gertliová |Aktuálne
Mládežnícky tábor 2018|Logos 8 / 2018 | Alžbeta Palkoci|Zo života cirkvi