Lebo odmena za hriech je smrť, ale Božím darom milosti je večný život v Kristovi Ježišovi, Pánovi našom. (Rimanom 6,23)

Nechajme Izrael žiť

logos-08-izrael-1.jpg

Dňa 4. augusta sa v Bratislave uskutočnilo verejné zhromaždenie na podporu Izraela s názvom "Nechajme Izrael žiť."

Jeho cieľom bola osveta a verejná demonštrácia, aby boli zbúrané mýty o prebiehajúcom konflikte. Akciu prišli podporiť nasledovní rečníci, ku ktorým napíšeme hneď niekoľko postrehov.

Alexander Ben-Zvi,

veľvyslanec štátu Izrael na Slovensku, spomenul, že Izrael je jedinou demokratickou krajinou uprostred svojich nepriateľov. Nebál sa povedať, že počas stavby tunelov, ktorými hnutie Hamas pašuje zbrane do Gazy, zomrelo najmenej 160 detí. Zopakoval známe slová premiéra Netanjahua, že Hamas vykonáva dva zločiny proti ľudskosti:

1. účelovo strieľa, unáša a zabíja izraelských civilistov,

2. svojich civilistov (najmä deti) používa ako ľudské štíty.

Pokračoval tým, že minulý rok bolo v Ženeve prijatých 41 rezolúcií ohľadom ľudských práv. Šesťdesiat percent z nich bolo proti Izraelu, akoby na celom svete neboli porušované ľudské práva, iba tam. Pán veľvyslanec nás povzbudil, aby sme naďalej pokračovali v týchto aktivitách, pretože v médiách prezentujú skreslené informácie, ako napríklad „blokáda Gazy“ alebo „okupácia Gazy“, hoci Izraelci už deväť rokov nie sú v Gaze.

Ivo Samson,

bezpečnostný analytik, na úvod pochválil našu akciu a hneď sa oprel o viaceré fakty a veľmi erudovane hovoril o situácii na Blízkom východe, ktorý podľa jeho slov „horí“. Totiž, vo viacerých krajinách, ako sú Egypt, Sýria alebo Irak, sa dnes zabíja vo veľkom. Pre moslimských Arabov nie je vraždenie nič nové a svet si dnes už na to zvykol. Spomenul dve palestínske médiá, z ktorých jedno informuje, pochopiteľne, úplne propalestínsky, druhé však objektívnejšie, čo sa dá považovať za revolúciu.

Pán Samson si myslí, že v niečom Hamas vyhral, a síce v tom, že chceli mŕtvych civilistov a bolo im jedno, na ktorej strane. Hamas však chce aj zrušenie blokády, aby k nim mohli naďalej bez problémov prúdiť zbrane na podporu ich činnosti. Majú dokonca aj svoju chartu, ktorá vyšla z Protokolov sionských mudrcov (upravená verzia), a teda sú presvedčení o tom, že Židia sú problémom ľudstva, spôsobili Francúzsku revolúciu, obidve svetové vojny a tiež, že chcú ovládnuť svet.

V Pásme Gazy sa konali posledné parlamentné voľby pred ôsmimi rokmi, a preto sa Gaza nedá chápať ako demokratický štát. Podľa pána Samsona táto vojna skončí, lebo Izrael ich prinúti podpísať aspoň prímerie. Izrael nemá iný cieľ ako odstrašiť útoky na Izrael, podobne ako v roku 2006 zastrašil organizáciu Hizballáh v Libanone.

Branislav Škripek,

europoslanec (OĽaNO), na úvod prečítal uznesenie európskeho parlamentu o eskalácii násilia medzi Palestínou a Izraelom, ktoré prijali 17. júla 2014. Uznesenie cieli na obnovenie mierového rokovania a ukončenie ostreľovania. EÚ, okrem iného, považuje Hamas za teroristickú organizáciu, odsudzuje vraždu troch izraelských mladíkov z 12. júla a palestínskeho chlapca z 2. júla, vyjadruje sústrasť rodinám všetkých nevinných obetí, zdôrazňuje právo občanov Izraela a Gazy žiť v mieri a vyzýva OSN ku nájdeniu riešenia súčasnej krízy.

Pán Škripek sa napokon vyjadril, že je potrebné rešpektovať Boha a že ľudská pýcha vytvára podstatu zla, ktoré sa deje vo svete.

Jaroslav Kříž,

pastor Kresťanských spoločenstiev Slovenska, na záver vysvetlil niekoľko zásadných vecí. V prvom rade, že Izrael je obeťou a agresorom je Hamas. Kresťania v tejto súvislosti nezastávajú pacifizmus, ale mier. Mier však musí byť podmienený jeho neporušovaním. Ak niekto poruší mier, ten z vlastného rozhodnutia začína vojnu. Teroristov je potrebné dolapiť a náležite potrestať, aby sa ďalšie násilie eliminovalo.

Filozofia celého konfliktu okolo Gazy je jednoduchá. Keď Hamas prestane strieľať rakety, Izrael prestane s útokmi. Ale keď Izrael prestane s odvetou, Hamas bude strieľať ďalej.

Antisemitizmus nie je nič iné ako forma rasizmu a kresťania sú proti každej forme rasizmu. Židia v histórii ľudstva zohrali nezastupiteľnú a dôležitú úlohu. Vieme, že by nebolo ani kresťanstvo, keby nebolo židovstva.

Na záver pastor ponúkol ďalší spôsob, ako môžeme pomôcť: Ako kresťania máme veľkú zbraň, ktorou je modlitba. Dnes je veľmi dôležité modliť sa za krízy, ktoré prebiehajú vo svete.

logos-08-izrael-2.jpg

Podobné akcie ako táto v Bratislave sa uskutočnili vo viacerých európskych krajinách. Naše zbory sa podieľali na organizácii alebo sami organizovali takéto podporné zhromaždenia aj v Českých Budějoviciach (25. júla), v Ostrave (5. augusta), v Prahe (6. augusta) a v Olomouci (12. augusta).

Mojmír Kallus, predseda ICEJ (Medzinárodné kresťanské veľvyslanectvo Jeruzalem) v Ostrave aj Prahe, prehovoril o tom, že táto problematika sa týka aj nás, pretože fyzické napádanie Židov a demolovanie majetku agresívnymi moslimami sa deje v celej Európe, a preto je potrebné pozdvihnúť naše hlasy a povedať týmto veciam nie.

Spolu s ICEJ sa v Prahe na týchto podporných zhromaždeniach stretli aj známe české osobnosti – vysokoškolský profesor Cyril Höschl, sociológ Fedor Gál narodený v terezínskom gete, izraelský veľvyslanec Gary Koren, spevák Jaromír Nohavica a mnohí ďalší. Za zmienku stojí vyhlásenie vyššie spomenutého psychiatra, profesora Höschla: „Jedným z dôvodov, prečo sme sa dnes zišli, je, že sa nemôžeme ďalej prizerať relativizácii zla a práva, kedy zástanca terorizmu má v médiách rovnaký priestor ako obranca života.“

Podobné akcie budeme robiť aj naďalej, pretože raz už cirkev mlčala a tento ľahostajný postoj sa už nesmie nikdy zopakovať.



Súvisiace články

Izrael|Logos 5 / 2017 | Martin Mazúch |Z histórie
Izrael|Logos 4 / 2018 | Jaroslav Kříž |Téma
IZRAEL|Logos 6 / 2009 | Jaroslav Kříž |Izrael
Izrael a my|Logos 6 / 2011 | Jaroslav Kříž |Téma
Izrael a Gaza|Logos 9 / 2010 | Miroslav Iliaš |Aktuálne