Lebo vie Hospodin o ceste spravodlivých, ale cesta bezbožných vedie do záhuby. (Žalm 1,6)

Priatelia Izraela sa stretli vo Washingtone

logos-11-12-biely-dom.jpg

November bol plný vzrušujúcich udalostí. Nečakaná návšteva premiéra Róberta Fica vo Washingtone, odmietnutie európskej integrácie Ukrajiny, výsledky volieb do VÚC a mnoho iných prevratných udalostí. Ja by som chcel teraz v krátkosti zhrnúť to, čo sa udialo v najväčšej zasadacej sále budovy Kapitolu vo Washingtone, kde prebiehalo zasadanie organizácie spojencov Izraela (Israel Allies Foundation, IAF). Zasadania sa zúčastnili okrem členov americkej legislatívy aj poslanci z takmer dvadsiatich krajín, okrem iných aj zo Slovenska.

Politickým cieľom tohto významného podujatia v hlavnom meste Spojených štátov bolo prehodnotiť kritickú situáciu, ktorá vznikla počas predošlých troch rokov na Blízkom východe. Najväčší dôraz bol kladený na hrozby spojené s atómovým programom Iránu. Republikán Trent Franks sa pre týždenník Hetek vyjadril, že považuje túto otázku za dôležitú nielen v spojení s Izraelom, ale aj vzhľadom na geopolitickú situáciu sveta. Podľa tohto politika by v prípade nadobudnutia atómovej zbrane Iránom bola narušená už aj tak krehká globálna strategická vyváženosť. Franks, ktorý je aj spolupredsedom rady Izraelských spojencov kongresu, podal návrh zákona v súvislosti so základnými princípmi rokovaní s Iránom. „Prezident Obama sa neopodstatnene až príliš ponáhľa čím skôr uzavrieť prímerie s „mierumilovnými“ a „neagresívnymi“ vodcami Iránu. Nehovoriac o tom, že takáto dohoda by nedokázala úplne garantovať to, že sa Irán nedostane k atómovej zbrani. „Teherán by tým získal čas a práve preto je dôležité, aby pretrvávali prísne sankcie a hrozba vojenského zásahu,“ vyjadril sa Franks. Mnoho kritizovaná dočasná dohoda s Iránom a Radou bezpečnosti OSN bola napokon podpísaná v Ženeve.

Návrat židov do Izraela má hlbokú duchovnú podstatu a význam.

Počas washingtonského zasadania poslanec Dough Lamborn povedal, že aj vďaka lobistickým aktivitám IAF vyhlásila Európska únia hnutie Hizballáh za teroristickú organizáciu. Vyjadril však aj svoj kritický postoj voči EÚ kvôli hospodárskym sankciám, ktoré EÚ plánuje voči Izraelu zaviesť v súvislosti s izraelskými osadami na Západnom brehu Jordánu. „Tento krok len prehlbuje krízu, keďže zvyšuje nezamestnanosť na izraelskej, ale aj palestínskej strane.“ Lamborn sa ďalej vyjadril, že „židovský štát už vykonal bolestivé kompromisy v záujme dohody s Palestínčanmi. Americký zásah do ďalších rokovaní nie je momentálne potrebný, keďže v tejto otázke sa musia dohodnúť obe strany medzi sebou navzájom.“ Poslanec však podporil program vesmírneho štítu, ktorý by zabezpečil ochranu voči globálnemu ohrozeniu aj pre Izrael.

Počas konferencie rokovalo niekoľko desiatok amerických zákonodarcov s medzinárodnou delegáciou. Rabbi Benny Elon, predseda IAF, sa v súvislosti s tým vyjadril: „Toto je dôkazom neotrasiteľného priateľstva medzi americkým parlamentom a štátom Izrael.“

Počas konferencie mali prejav viacerí členovia izraelskej vlády, medzi nimi aj minister hospodárstva Naftali Bennett a minister turizmu Uzi Landau. Čo sa týka zahraničnej delegácie, tento rok sa zúčastnilo najviac poslancov z Európy. Slovensko na konferencii zastupoval poslanec za stranu Smeru-SD Otto Brixi, poslanec za Most-Híd František Šebej a bezpečnostný analytik Ivo Samson.

Okrem politikov mali na konferencii príhovor aj vodcovia civilných a cirkevných svetových organizácií. Po prejave amerického republikána a člena senátu Teda Cruza, ktorý je mimochodom jedným z možných kandidátov na post prezidenta, mali príhovor aj Ron Prosor – izraelský veľvyslanec OSN a Sándor Németh – vedúci zboru Viery. Hlavnou témou prednášky Sándora Németha boli základné princípy spolupráce evanjelikálnych zborov a židovstva, respektíve štátu Izrael. Organizátori si vybrali vedúceho najväčšieho európskeho megazboru kvôli úspechom spolupráce s demokratickým spôsobom zvolenými politikmi v kľúčových otázkach ako je boj proti antisemitizmu a nenávisti voči Izraelu. „Návrat židov do Izraela má hlbokú duchovnú podstatu a význam. Mnohí v Európe považujú existenciu izraelského štátu len za následok holokaustu. Kresťanstvo by malo odhaliť a korigovať omyl substitučnej teológie vzhľadom na to, že v Európe bol základom mnohých protižidovských aktov kresťanský antijudaizmus... Snažíme sa spoločnosti predstaviť bežný život moderného Izraela, ako aj budovať priateľský vzťah medzi našou krajinou a Izraelom a takisto podporujeme reálne možnosti zmierenia Izraelčanov a Palestínčanov... Aktívne vystupujeme proti antisemitským a antisionistickým organizáciám a iniciovali sme aj program, v rámci ktorého propagujeme ciele Izraela, Jeruzalema a sionizmu. Budapešť je jedným z rodísk politického sionizmu, keďže sa tu narodil Teodor Herzl,“ – povedal Sándor Németh v budove amerického kongresu. Prejav ukončil slovami apoštola Jána: „Nemilujme slovom ani jazykom, ale skutkom a pravdou.“



Súvisiace články

Návšteva Izraela|Logos 12 / 2007 | Martin Mazúch |Reportáž
Májový zájazd do Izraela|Logos 6 / 2012 | Alena Filipková |Reportáž
Slovenskí kresťanskí lídri sa stretli so zástupcami Knessetu a žehnali Izrael|Logos 6 / 2016 | Daniel Šobr |Aktuálne
Sir Nicholas Winton|Logos 10 / 2009 | Radovan Kapusta |Osobnosť
Zázračná krajina|Logos 4 / 2018 | Daniel Šobr |Izrael