Ale tým, čo Ho prijali, dal moc stať sa deťmi Božími, tým, čo veria v Jeho meno... (Ján 1,12)

Putovný pohár znovu opúšťa Slovensko

logos-03-2017-futbal-0.jpg

Každú poslednú sobotu v januári sa v Martine koná futbalový turnaj o putovný pohár. Je pomenovaný po našom bratovi/synovi, ktorý predčasne odišiel tráviť večnosť k Nebeskému Otcovi. Bol to veľký futbalový tréner aj hráč, tak nie je lepší spôsob, ako si pripomenúť jeho pamiatku.

Turnaj pod názvom „Memoriál Jaroslava Kapustu ml. vo futbale“ sa stával čoraz obľúbenejším, stal sa z neho medzinárodný medzizborový turnaj. Na turnaj sa mužstvá pripravujú po športovej aj duchovnej stránke a stáva sa spoločenským a vysoko športovým a vrcholovým stretnutím kresťanských zborov a spoločenstiev na Slovensku, v Čechách a v Maďarsku.

Na kresťanskej konferencii v Banskej Bystrici 22. januára 2017 bolo pod dozorom seniorpastora Jaroslava Kříža vykonané vylosovanie, kde sme spoznali rozloženie skupín. Po tomto akte začali veľké zákulisné debaty, hodnotenia, kalkulovania jednotlivých tímov. Tento čas po vylosovaní skupín až do začatia turnaja je veľmi vzrušujúci. Každé mužstvo má veľké ambície a ciele a je zaujímavé vidieť, ako sa jednotliví bratia vedia rýchlo vtiahnuť do deja a nadšene rozprávať o turnaji a ich plánoch a zámeroch.

Po slávnostnom otvorení sa mužstvá presunuli na svoje pracoviská, kde súťaž pokračovala podľa vylosovania a rozpisu, ktorého autorom a zodpovedným vedúcim bol aj teraz Peter Frolo. Stretnutia rozhodovali traja kvalifikovaní rozhodcovia, lekársku starostlivosť vykonávali kvalifikované sestry.

Je potrebné konštatovať, že víťaz musel absolvovať deväť zápasov, každé iné mužstvo minimálne 6 až 8. Na mužstvách bola viditeľná kvalita a herná disciplína. Na zápasoch prevládala slušnosť, pokora a úcta k súperovi a s radosťou môžeme konštatovať, že nedošlo k vážnejšiemu zraneniu a inému narušeniu turnaja, čo si organizátori tohto podujatia najviac priali a aj do budúcnosti to dodáva ďalšie nové nádeje a inšpirácie.

Najlepší brankár turnaja bol Marek Ďubašák z Martina, najlepší hráč turnaja bol Pavol Kucharčuk z Prostějova a najlepším strelcom bol Richard Harakal z Maranaty.

logos-03-2017-futbal-2.jpg

V čase obedňajšej prestávky sme čas vyplnili súťažami o najrýchlejšieho futbalistu a najlepšieho strelca pokutových kopov.

Niekoľko bratov v spolupráci s Jaroslavom Křížom ml. zasponzorovalo na turnaj neuveriteľne fantastické LED obrazovky, kde bolo možné sledovať spomalené zábery jednotlivých akcií a gólov.

Celý turnaj išiel aj online naživo cez internet. Toto sledovanie bolo veľmi obľúbené a posunulo to turnaj zasa o kúsok vyššie. Online vysielanie si pochvaľovali ľudia, ktorí sa nemohli turnaja zúčastniť osobne, manželky hráčov, ale napríklad aj brat/syn Radovan v USA, ktorý aj napriek časovému posunu obetoval spánok a takmer celý turnaj pozeral naživo a na záver ho v priamom obrazovom spojení aj zhodnotil.

Na turnaji boli aj nestranní pozorovatelia, ktorí zhodnotili celú organizáciu a materiálne a technické zabezpečenie veľmi kladne a dalo by sa jednoznačne vyhlásiť, že futbalový turnaj s takýmto zabezpečením nemá na Slovensku konkurenciu.

Turnaj bol po minuloročnej dobrej skúsenosti vhodne doplnený o žiacke futbalové stretnutie domáceho Martina a Banskej Bystrice, v ktorom sa tešili z víťazstva 2:1 Martinčania. Bolo to nádherné stretnutie mladých nádejných futbalistov a futbalistiek, ktorí potvrdili, že sa o budúcnosť tohto športu nemusíme obávať, čo nám dáva ďalšie inšpirácie do budúcnosti.

Prvýkrát mali na turnaji možnosť štartovať tzv. „legionári“, resp. hráči mimo cirkvi. V každom mužstve bol povolený jeden takýto hráč. Nemôžeme byť uzavretá skupina, a preto sme sa rozhodli aj takouto formou pritiahnuť ľudí bližšie k Bohu.

Vďaka štedrým sponzorom sme mohli každého hráča oceniť hodnotnými darmi.

Prvenstvo na turnaji nakoniec obhájili naši bratia z Maďarska. Vo veľmi dobrom finálovom zápase porazili stále zlepšujúce sa mužstvo Prostějov-Brno. V zápase o 3. miesto podľahlo domáce mužstvo Martina stabilne výbornému mužstvu z Maranaty.

Viac informácií a celý záznam z turnaja nájdete na stránke futbal.milost.sk.

Ďakujeme všetkým, ktorí svojou účasťou pomohli k neopakovateľnej atmosfére tohto podujatia a tiež ďakujeme všetkým, ktorí nám na turnaji akokoľvek pomohli. Tešíme sa na budúci ročník poslednú januárovú sobotu.

logos-03-2017-futbal-1.jpg

Povedali po turnaji:

Timotej Sivý, Poprad, 12. miesto

Naše účinkovanie tento rok nebolo podľa našich predstáv, lebo sme minulý rok prekvapili a boli sme šiesty. Keďže väčšina nášho tímu už je mimo Slovenska, tak sme sa nemali čas zohrať, pretože celý rok sme boli prakticky ďaleko od seba a herná prax ako tímu nám chýbala. Po individuálnej stránke sme boli dobrí, no ako celok sme zlyhali. Chýbalo nám aj trochu šťastia, keď sme v niektorých zápasoch tlačili súpera do plných, no dávali sme málo gólov. Z celkového poradia ma prekvapilo hlavne mužstvo Prostějov-Brno, no nakoniec vyhrali zaslúžene bratia z Budapešti. Čo sa týka organizačnej stránky, sme maximálne spokojní a atmosféra bola úžasná. Tešíme sa na budúci rok a veríme, že skončíme lepšie ako tento.

Miroslav Kalnaši, Maranata, 3. miesto

10. ročník turnaja v Martine bol nielen číselným jubileom, ale po viacerých stránkach ozaj veľkolepý a oslavný. Z roka na rok sa výrazne zvyšuje nielen kvalita tímov, ale aj organizačné inovácie ako on-line prenosy sprevádzané skvelým komentátorom, či veľkoplošná tabuľa umiestnená priamo v hale a mnohé ďalšie by mohli závidieť na vrcholových komerčných turnajoch.

Z pohľadu nášho tímu, ktorý sa až na jednu výnimku umiestňuje pravidelne vo štvorici najlepších, si skromne, no zároveň realisticky myslíme, že sme mali na to, aby sme dosiahli vysnívaný titul. Nakoniec bolo z toho krásne pódiové umiestnenie, a to 3. miesto, no určite sme tento rok mali na viac, keďže v skupine sa nám podarilo konečne poraziť dlhodobo najlepší tím turnaja a neskoršieho víťaza Budapešť. Herný výpadok sme si vybrali v najnevhodnejší moment v semifinálovom zápase so stále sa zlepšujúcim Brnom. Najlepším a zároveň naj­slušnejším tímom turnaja hodnotíme domáci celok Martin, ktorému za predvedené výkony tlieskame. Sláva víťazom, česť porazeným, no najväčšie ĎAKUJEM jednoznačne patrí nášmu Bohu!!!

Lukáš Gábor, Košice, 8. miesto

Výkon nášho mužstva bol dobrý. Cieľ, ktorý sme si pred turnajom dali – postúpiť minimálne do vyraďovacích bojov, sa nám podarilo naplniť. Stúpame v rebríčku každým rokom vyššie a veríme, že o rok to bude znova o niečo lepšie. Sme radi, že sa môžeme tejto skvelej akcie zúčastňovať rok čo rok a aj takto prezentovať náš zbor a ukázať spolu s bratmi z iných zborov, že kresťania sa vedia baviť a robia veci na vysokej úrovni :)

František Mirga, Trnava, 6. miesto

S výkonom mužstva som spokojný, hrali veľmi dobre, zvlášť by som vyzdvihol brankárov nášho mužstva. Mali sme dvoch a zachytali super ako Robo Toth, tak aj Plamen Kamaraski a z hráčov chcel by som vyzdvihnúť výkon Kevina Rimanovského a Maťa Ivaniča, ale pochváliť chcem všetkých hráčov, zaslúžia si to. Len v poslednom zápase sme neskorším finalistom nepremenili dve sedmičky, za to majú menšiu kritiku. Ale ako mužstvo bolo súdržné, jednotné – ako jeden mančaft. Ďakujem!!!

František Kadík, Žilina, 9. miesto

Tak ako každý rok sme sa zúčastnili ďalšieho skvelého futbalového turnaja v Martine. S rovnakou radosťou a optimizmom sme sa pustili do každého zápasu. Snažili sme sa zo všetkých síl, ale víťaz môže byť len jeden. Netajíme, že by sme radi videli trofej opäť v našom zbore v Žiline, ale, samozrejme, prajeme ten pocit výhry tohtoročnému víťazovi – bratom z Budapešti. Nasledujúci rok bojujeme opäť o pohár. Týmto chcem v mene Žiliny poďakovať organizátorom za skvele zvládnutý priebeh a organizáciu turnaja. Buďte všetci veľmi požehnaní!

Szilárd Náray, Budapešť, 1. miesto

Zúčastnili sme sa na tomto turnaji už niekoľkokrát. Vždy pozeráme už týždne dopredu na dátum turnaja. Je úžasné vidieť, ako turnaj za tie roky podrástol. LED obrazovky a spomalené zábery spôsobovali to, že sme si turnaj vedeli viac užiť a navyše nás naživo podporovali aj naši priatelia. Je povznášajúce vidieť, ako aj taká smutná udalosť, pre ktorú turnaj vznikol, dokáže ľudí priniesť na radostnú cestu. Ďakujeme, že sme mohli byť súčasťou toho fantastického dňa.

David Holub, Prostějov – Brno, 2. miesto

Letošní turnaj hodnotíme jako velice úspěšný, až nad naše očekávání. Vidíme, že se na turnaji rok od roku zvyšuje kvalita co do pořadatelské činosti, tak i po fotbalové stránce. Naše ambice byly, dostat se přes čtvrtfinále, přes které jsme se ještě nedostali. Po postupu přes čtvrtfinále jsme si začali více věřit a chtěli jsme tento turnaj i vyhrát. S naším 2. místem jsme velice spokojení. Náš tým je složený z mladých hráčů, na kterých je vidět, že se rok od roku fotbalově zlepšují a velice se těší na další turnaj.

Marián Kapusta, Martin, 3. miesto

Takú disciplínu a plnenie si svojich povinností som v našom tíme už dlho nevidel. Celý turnaj sme hrali zo zabezpečenej obrany, ktorá stála na fantastickom brankárovi. Iba jeden gól nás delil od toho, aby sme hrali vytúžené finále. Ďakujem všetkým hráčom za prístup a ich výkony.

logos-03-2017-mjk-x-celkove-poradie.jpg

Jaroslav, Marián a Radovan Kapustovci
Organizátori turnaja MJK



Súvisiace články

Pohár sa vracia na Slovensko|Logos 2 / 2015 | Marián Kapusta|Zo života cirkvi
Putovný pohár putuje mimo Slovenska|Logos 3 / 2014 | Radovan Kapusta |Reportáž
Pohár zostal doma|Logos 2 / 2008 | Radovan Kapusta |Zo života cirkvi
Pohár sa presťahoval do Bratislavy|Logos 2 / 2011 | Radovan Kapusta |Zo života cirkvi
Slovensko vo svetle reformácie|Logos 1 / 2008 | Branislav Matušek|Z histórie