Ale hľadajte najprv kráľovstvo Božie a Jeho spravodlivosť a všetko toto bude vám pridané. (Matúš 6,33)

1967-ročná jeruzalemská minca "Slobodný Sion"

1967-ročná jeruzalemská minca

Izraelská ministerka kultúry a športu Miri Regev predstavila vládnemu kabinetu pamätnú mincu k blížiacemu sa 50. výročiu zjednotenia Jeruzalema. Táto minca bola nájdená asi pred mesiacom počas archeologického prieskumu nájdenej cesty v Jeruzaleme. Nálezisko bude otvorené verejnosti počas Chanuky.

Staroveká minca bola jedna zo série odlievanej počas židovskej revolty proti Rimanom, ktorá nakoniec viedla k zničeniu druhého Chrámu v roku 70 n. l. Rub mince nesie nápis "Dva roky do Veľkej revolty" a je datovaná k roku 67 n. l.

"Presne pred 1900 rokmi, v roku 1967, sa výsadkári prebojovali do jeruzalemského Starého mesta a znovuobnovili jeho slobodu a našu slobodu," povedala Regev. "Obnovili sme židovskú suverenitu Jeruzalema. Vyhodili sme na smetisko dejín mincu vydanú cisárom Títom po jeho víťazstve nad vzbúrencami: (lat.) Judea Capta - Júdsko v zajatí." Regev odkazovala na sériu spomienkových mincí vydaných rímskym cisárom Vespasiánom, pripomínajúcich rímsku porážku Judska a deštrukciu Jeruzalema.

Regev sa zmienila aj o "absurdnej" rezolúcii UNESCO, ktorá vymazáva akékoľvek židovské spojenie ku Chrámovej hore: "V roku 1967 sme sa navrátili do Bételu, Hebronu, Šíla a Elon Morehu. Toto sú miesta vytesané do židovskej histórie a židovskej identity. Miesta, kde naši patriarchovia a naše pramatky kráčali, kadiaľ chodil Jozua a sudcovia, miesta, kde prorokovali proroci. A vyvrcholením je, samozrejme, náš návrat do zjednoteného Jeruzalema, oslobodenie celého Jeruzalema, vrátane našich svätých miest - v prvom rade Chrámovej hory."

V súvislosti s blížiacim sa oslavným jubileom premiér Benjamin Netanjahu povedal: "Až do šesťdňovej vojny sme my, Jeruzalemčania, žili pod strachom zo streľby ostreľovačov a z vojny uprostred mesta. Oslobodenie Jeruzalema zmenilo mesto fundamentálne. Jeruzalem prestal byť hraničným mestom, predovšetkým sa stal energickým hlavným mestom Izraela".

Netanjahu dodal, že počas prichádzajúceho jubilea Izrael zdôrazní svoje spojenie nielen s Jeruzalemom, ale aj so zvyškom Izraela v nádeji, že medzinárodná komunita lepšie poruzumie týmto väzbám.

Zdroj: Jerusalem Post, 11.12.2016

Foto: Minca "Slobodný Sion" odliata pred 1967 rokmi (Izraelské ministerstvo kultúry a športu)


Späť na správy