Ale ovocie Ducha je: láska, radosť, pokoj, zhovievavosť, nežnosť, dobrotivosť, vernosť, krotkosť, zdržanlivosť. Proti takýmto nie je zákon. (Galaťanom 5,22-23)

2500-ročné opevnenie pri izraelsko-gazskej hranici

2500-ročné opevnenie pri izraelsko-gazskej hranici

Archeológovia blízko izraelskej hranice s Gazou v stredu (19.11.2014) objavili staroveké zbrane a zvyšky stavieb, ktoré poukazujú na 2500-ročné opevnenie. Stavba, pri ktorej sa našli aj zbrane, zrejme slúžila ako opevnené vojenské baraky alebo komunita a datuje sa do obdobia vojen Perzskej ríše s Alexandrom Veľkým. Iróniou osudu je, že v súčasnosti je lokalita - izraelský mošav (kooperatívna poľnohospodárska komunita) Netiv HaAsara - obohnaná opevnením kvôli neustálej hrozbe raketových útokov z Gazy.

K prvému objavu došlo, keď v mošave vykonávali práce na infraštruktúre a objavili časť stavby, ktorá viedla archeológov k presvedčeniu, že by sa tam mohli nachádzať ruiny starovekej komunity. Po ukončení operácie Ochranné ostrie začalo obnovovanie komunitnej infraštruktúry, ťažko poškodenej počas 50-dňového konfliktu, a najmä jej rozširovanie, aby sa dalo zvládnuť pripojenie ďalších 70 nových domov. Mošav sa nachádza niekoľko sto metrov od severnej hranice Gazy s Izraelom.

Keď sa začali pozemné práce, buldozéry vyniesli na povrch jedinečné kamene, čo viedlo k zastaveniu prác a k privolaniu expertov v archeológii. Po nepretržitej dennej a nočnej práci sa ukázali úžasné artefakty, počnúc sitkami až po kamenné pece, malé sklady a keramiku. Jeden zo skladov dokonca obsahoval nádoby na víno a olivový olej. Avšak toto boli iba drobnosti v porovnaní so skutočne impozantným nálezom: opevnenou vežou, ktorá dosvedčuje obdobie a charakter komunity.

„Netiv HaAsara pravdepodobne počas perzskej éry slúžila ako opevnená stanica na ceste k moru. Vďaka svojej polohe, zhruba 10 km od Gaza City a 10 km od Aškelonu na severovýchode, bola táto komunita, ako súčasť dlhej línie opevnených prímorských komunít, perfektným spojivom medzi týmito dvoma mestami,“ povedala Dr. Yael Abadi-Rice z Izraelského pamiatkového úradu.

„Na vrchole kopca sme objavili opevnenú vežu postavenú z pieskovcových kameňov a z nepálených tehál. Čiastočne zachované schodisko viedlo na vrch masívnej veže. Počas kopania sme našli zbrane, vrátane hrotov šípov a oštepov vyhotovených z bronzu a železa. Zbrane svedčia o vojenskom charaktere miesta. Bolo násilne zničené, niekedy koncom perzskej éry, keď Alexander Veľký vo 4. storočí pred Kr. dobyl túto oblasť. Miesto bolo znovu osídlené až v byzantskom období, asi o 1000 rokov neskôr,“ povedala Dr. Abadi-Rice.

Kvôli archeologickým objavom boli stavebné práce v lokalite na čas pozastavené, ale už sa obnovili. Izraelský pamiatkový úrad a mošav Netiv HaAsara hľadajú riešenia na zachovanie aspoň časti odkrytých nálezov. Medzitým sa chýr o nálezoch rozšíril a pritiahol mnoho obyvateľov z okolia. Niektoré z objavených starobylých štruktúr ležia na pozemkoch určených na výstavbu domov pre nových obyvateľov mošavu. Poniektorí z nich sa v uplynulých dňoch prišli pozrieť a „objavili“ starovekú opevnenú stanicu na mieste, kde majú stáť ich budúce domy. A už vedia, že bezpečnostné hrozby, s ktorými si oni musia poradiť v dnešnej dobe, existovali aj pred 2500 rokmi, len zbrane sa zmenili.

Zdroj: Ynetnews, 20.11.2014

Foto: Staroveký hrot šípu nájdený v odkrytých opevneniach (Matan Zuri).

 


Späť na správy