Veď Pán je Duch, a kde Duch Pánov, tam sloboda. (2. Korinťanom 3,17)

António Guterres potvrdil židovské väzby na Jeruzalem

António Guterres potvrdil židovské väzby na Jeruzalem

Po tom, čo generálny tajomník OSN António Guterres prikázal stiahnuť pod hlavičkou OSN zverejnenú, ale neautorizovanú správu Richarda Falka, ktorá vinila Izrael z apartheidu, Guterres znovu potvrdil židovské historické puto k mestu Jeruzalem. Stalo sa tak v stredu 22. marca v New Yorku počas stretnutia s Ronaldom Lauderom, prezidentom Svetového židovského kongresu (WJC). Guterres zopakoval svoje slová, ktoré povedal nedávno izraelskému rádiu a v ktorých spomenul existenciu židovského chrámu v Jeruzaleme pred dvetisíc rokmi.

Palestínski lídri sa na pôde OSN snažili v minulých desaťročiach akékoľvek historické židovské väzby na Jeruzalem poprieť. Podľa vyjadrenia WJC Guterres povedal, že "urobí, čo bude v jeho silách, aby zastavil protiizraelské iniciatívy v OSN a jej organizáciách". Zároveň však tiež povedal, že nemôže zabraňovať Rade OSN pre ľudské práva (UNHCR), aby prijímala protiizraelské rezolúcie.


UNHCR prijala päť rezolúcií odsudzujúcich Izrael

UNHCR počas piatkového dňa prijala hneď päť rezolúcií odsudzujúcich Izrael, a to napriek protestom USA a prekvapivo aj Veľkej Británie. Tá síce dve rezolúcie podporila, avšak s tým, že odteraz bude hlasovať proti akejkoľvek ďalšej podobnej rezolúcii, a to kvôli "zaujatosti" OSN.

"Oznamujeme Rade pre ľudské práva, že ak sa situácia nezmení, prijmeme v budúcnosti politiku, kedy budeme vždy hlasovať proti všetkým rezolúciám, ktoré sa budú týkať správania Izraela na okupovaných palestínskych a sýrskych územiach," varovala Británia. "Nikde nie je neprimeraný dôraz na Izrael absurdnejší, než v prípade dnešného uznesenia o okupácii Golanských výšin. Nemôžeme prijať perverzné oznámenie tejto rezolúcie, ktorá sa zameriava na Izrael, zatiaľ čo Asad pokračuje v masakrovaní obyvateľov Sýrie. Izrael má osem miliónovú populáciu, zatiaľ čo svet má sedem miliárd ľudí. Od svojho založenia UNHCR prijala 135 rezolúcií zameraných proti špecifickým krajinám, z toho 68 proti Izraelu," stálo ďalej vo vyhlásení Spojeného kráľovstva.


USA a Togo

Rada OSN pre ľudské práva so 47 členmi prijala v piatok 22. marca päť rezolúcií zameraných proti Izraelu. Rezolúcia o "ľudských právach na okupovaných sýrskych Golanských výšinách" bola schválená 26 hlasmi, 3 boli proti a 18 sa zdržalo. Ostatné rezolúcie sa týkali porušovania medzinárodných a ľudských práv na okupovaných palestínskych územiach, vrátane východného Jeruzalema. Jediné dva štáty, ktoré konzistentne hlasovali proti všetkým piatim rezolúciám, boli USA a Togo.

Zdroj: ztis.cz, 27.3.2017 (-jg-)

Foto: Generálny tajomník OSN António Guterres


Späť na správy