Ale hľadajte najprv kráľovstvo Božie a Jeho spravodlivosť a všetko toto bude vám pridané. (Matúš 6,33)

Benjamin Netanjahu: Izrael nikdy neopustí Golanské výšiny

Benjamin Netanjahu: Izrael nikdy neopustí Golanské výšiny

Izrael ostro odmietol možnosť, že by v rámci urovnania občianskej vojny v Sýrii odovzdal svojmu arabskému nepriateľovi Golanské výšiny. S týmto vývojom počíta mierový plán, ktorý pri rokovaniach v Ženeve pre Sýriu presadzujú Rusko a USA.

Ako informovali minulý týždeň izraelské médiá, minister zahraničia USA John Kerry v telefonickom rozhovore s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom potvrdil, že v návrhu mierového urovnania sýrskej vojny je aj predstava, že Izrael odovzdá Sýrii Golanské výšiny.

Táto strategická oblasť umožňuje kontrolu nad celým severným Izraelom a v rokoch 1948 až 1967, kedy bola pod sýrskou zvrchovanosťou, bola využívaná na ostreľovanie izraelských nížin. V roku 1981 Izrael Golany anektoval a hoci sa pred rokmi viedli tajné rokovania o možnom odovzdaní väčšiny Golanských výšin späť Sýrii výmenou za trvalý mier a ukončenie sýrskeho nepriateľstva voči Izraelu, dnes táto situácia s ohľadom na agresívny protiizraelský radikalizmus prakticky všetkých sýrskych ozbrojených skupín nepripadá do úvahy.

Pravidelné nedeľné rokovanie izraelskej vlády sa symbolicky odohralo prvýkrát v dejinách Izraela na Golanských výšinách a premiér Netanjahu sa vyjadril nezvyčajne priamo: „Nadišiel čas, aby si medzinárodné spoločenstvo uvedomilo realitu. Po prvé, že nech bude na druhej strane hranice ktokoľvek, hranice sa nezmenia. A po druhé, že po 40 rokoch nadišiel čas, aby medzinárodné spoločenstvo konečne uznalo, že Golanské výšiny zostanú navždy pod izraelskou zvrchovanosťou.“

Benjamin Netanjahu pripomenul, že v staroveku boli Golany integrálnou súčasťou Izraela, čo je preukázané archeologickými nálezmi synagóg. Dodal, že Golany, ktoré teraz majú okolo 50 tisíc obyvateľov, sú integrálnou súčasťou Izraela aj v modernej dobe.

„Po 19 rokov, kedy boli Golany pod sýrskou okupáciou, slúžili ako miesto pre bunkre, ostnatý drôt, míny a agresiu - boli využívané k vojne. Počas 49 rokov, kedy sú Golany pod izraelskou kontrolou, sú využívané na poľnohospodárstvo, turizmus, ekonomické iniciatívy, výstavbe - sú využívané mierovo“, uviedol predseda izraelskej vlády.

O budúcnosti Sýrie a vplyvu na bezpečnosť Izraela bude izraelský premiér rokovať vo štvrtok v Moskve s ruským prezidentom Vladimírom Putinom.

Celý článok si môžete prečítať na eretz.cz

Zdroj: eretz.cz, 18.4.2016


Späť na správy