Lebo vie Hospodin o ceste spravodlivých, ale cesta bezbožných vedie do záhuby. (Žalm 1,6)

Briti sa stávajú stále väčšími antisemitmi

Briti sa stávajú stále väčšími antisemitmi

Antisemitské prejavy sa za uplynulý rok zvýšili v Británii o viac ako jednu tretinu, pričom s tým súvisiace trestné činy dosiahli rekordný počet.

Vyplýva to zo štatistiky charitatívnej organizácie Community Security Trust (CST), ktorá monitoruje bezpečnosť židovskej komunity v krajine. Organizácia zaznamenala vlani 1309 incidentov, čo prekonalo dovtedajší rekord 1182 prípadov z roku 2014, informovala stanica BBC. Podľa zástupcu CST Marka Gardnera sa antisemiti v súčasnosti cítia "posmelení", pričom nárast tejto štatistiky vysvetľuje väčšou vôľou obyvateľstva nahlasovať incidenty príslušným úradom.

CST, ktorá pri zbere dát spolupracovala s políciou, tvrdí, že množstvo antisemitských incidentov v Británii sa oproti roku 2015 zvýšilo o 36 percent. Viac než tri štvrtiny týchto prípadov sa odohrali v oblastiach Veľkého Londýna a Veľkého Manchestru, kde žijú najväčšie židovské komunity v celom Spojenom kráľovstve.

Britská ministerka vnútra Amber Ruddová uviedla, že vláda vyčlenila 13 miliónov libier na posilnenie bezpečnosti v židovských oblastiach krajiny. Ministerka zároveň označila antisemitizmus za "odsúdeniahodnú formu nenávisti". "Je nesmierne dôležité, aby sme zaistili bezpečnosť židovskej komunity. Vláda bude pokračovať v úsilí o odstránenie týchto odporných útokov. Zároveň vyzýva všetkých, ktorí niečo podobné zažijú, aby to oznámili," dodala Ruddová.

CST, ktorá zbiera údaje o antisemitizme od roku 1984, vyhlásila, že zvýšená miera rasizmu a xenofóbie môže súvisieť s referendom o vystúpení Británie z Európskej únie.

Zdroj: delet.sk, 7.2.2017 (J.D.)


Späť na správy