Ale hľadajte najprv kráľovstvo Božie a Jeho spravodlivosť a všetko toto bude vám pridané. (Matúš 6,33)

Carter vyzval Obamu, aby uznal palestínsky štát

Carter vyzval Obamu, aby uznal palestínsky štát

Bývalý prezident USA Jimmy Carter vyzval Baraka Obamu, aby počas posledných týždňov svojho úradu uznal palestínsky štát. Spojené štáty by podľa neho mali zároveň iniciovať novú rezolúciu Bezpečnostnej rady OSN.

V pondelok 28. novembra zverejnil The New York Times článok Jimmyho Cartera nazvaný Amerika musí uznať Palestínu. Začína slovvýchoduZatiaľ nevieme, aká bude politika budúcej vlády voči Izraelu a Palestíne, ale vieme, aká je tá súčasná. Prezident Obama sa snažil vyjednať ukončenie konfliktu, spočívajúce v dvoch štátoch, žijúcich vedľa seba v mieri. Táto vyhliadka je teraz veľmi neistá. Som presvedčený, že Spojené štáty môžu ešte pred prezidentskou zmenou určiť budúcnosť blízkovýchodného konfliktu, ale času je málo.“ Úvod teda vyzýva úradujúceho prezidenta, aby na konci funkčného obdobia urobil krok, ktorý jeho nástupca asi neurobí.

Carter píše, že nikto nevie, ako bude vyzerať zahraničná politika Donalda Trumpa, oblasť Blízkeho východu nevynímajúc. Z mnohých dôvodov však nie je pravdepodobné, že by podporil dvojštátne riešenie. Obama je aspoň čitateľný, navyše - uznaním dvojštátneho riešenia by urobil zadosť Nobelovej cene mieru, ktorú dostal akosi „bianco“ v roku 2009.

Ak USA uznajú Palestínu ako štát, výrazne jej tým pomôžu získať plné členstvo v OSN. Hranice oboch štátov by sa podľa Cartera mali riadiť hranicami z roku 1967 - teda pred Šesťdňovou vojnou. To je problém, minimálne kvôli 600 

000 osadníkom, žijúcim na území, ktoré by za takýchto okolností pripadlo Palestíne (nehľadiac na zásadnú otázku Jeruzalema).

Zdroj: ztis.cz, 4.12.2016, krátené (-rjw-)

Foto: Bývalý prezident USA Jimmy Carter.


Späť na správy