Ale tým, čo Ho prijali, dal moc stať sa deťmi Božími, tým, čo veria v Jeho meno... (Ján 1,12)

Donald Trump netrvá na vzniku štátu Palestína

Donald Trump netrvá na vzniku štátu Palestína

Prezident USA Donald Trump na spoločnej tlačovej konferencii s predsedom vlády Izraela Benjaminom Netanjahuom načrtol svoj pohľad na vzťah oboch krajín a na perspektívy Blízkeho východu a diplomatického procesu medzi Izraelčanmi a palestínskymi Arabmi. Prinášame v bodoch myšlienky, ktoré sa zásadne rozchádzajú s názormi predchádzajúcej vlády Baracka Husseina Obamu.

1) Dohoda s Iránom o jeho jadrovom programe, ktorú uzavrela Obamova vláda, je podľa Trumpa "jedna z najhorších, akú som kedy videl".

2) Prezident odmieta neférové a jednostranné akcie proti Izraelu v OSN - ktorá sa k Izraelu podľa jeho názoru chová veľmi veľmi neférovo - alebo na iných medzinárodných fórach. To je jasný odklon od politiky Baracka H. Obamu, ktorý krátko pred svojím odchodom z funkcie umožnil nepoužitím práva veta prijatie protiizraelskej rezolúcie BR OSN.

3) USA budú povzbudzovať mier a skutočnú mierovú dohodu medzi Izraelom a Palestínčanmi, ale dohodu si musia priamo vyjednať strany medzi sebou a obe musia urobiť kompromis. To je odklon od Obamovej politiky, ktorá kládla dôraz na rokovanie strán, ale pripúšťala aj mnohostranné a nepriama rokovania.

4) Trump "by rád videl, keby" Izrael, čo sa týka židovského osídlenia Judska a Samárie, "trochu ubral". To je veľmi odlišná formulácia od Obamovho často používaného názoru, že existencia "osád" je "prekážkou dosiahnutia mieru."

5) Donaldovi Trumpovi je jedno, či vzniknú dva štáty (teda arabský štát Palestína vedľa Izraela), alebo len jeden štát. Bude mať rád to, čo budú mať rady obe strany (teda Izrael a palestínski Arabi). Je presvedčený, že dva štáty vyzerajú pre obe strany ako jednoduchšie riešenie. Ale "ak Bibi a Palestínčania, ak Izrael a Palestínčania budú šťastní, budem aj ja šťastný z toho istého, čo oni". To je úplný obrat od doterajšej oficiálnej politiky USA, ktorá nepripúšťala inú možnosť riešenia izraelsko-palestínskeho sporu, než vznik arabského štátu v Judsku, Samárii a Gaze.

6) Trump sa veľmi teší na presun veľvyslanectva USA do Jeruzalema. Berie to veľmi veľmi vážne. A "uvidí, čo sa stane". To je veľká zmena oproti doterajšej politike USA, ktoré držia svoje veľvyslanectvo ako ďalšie krajiny sveta v Tel Avive a do hlavného mesta Izraela ho nechceli presunúť skôr, než bude osud Jeruzalema vyriešený v konečnej izraelsko-palestínskej dohode.

Zdroj: eretz.cz, 16.2.2017

Foto: Benjamin Netanjahu a Donald Trump, 15.2.2017, Washington D.C.


Späť na správy