Hospodin je môj pastier, nebudem mať nedostatku. (Žalm 23,1)

EÚ žiada rozdeliť Jeruzalem; Netanjahu nemieni ustúpiť

EÚ žiada rozdeliť Jeruzalem; Netanjahu nemieni ustúpiť

Nová šéfka zahraničných vecí Európskej únie Federica Mogheriniová navštívila Izrael cez víkend a trvala na tom, že je naliehavo potrebné vytvoriť palestínsky štát s východnou polovicou Jeruzalema ako jeho hlavným mestom.

„Potrebujeme Palestínsky štát – to je konečný cieľ a to je stanovisko celej Európskej únie,“ povedala Mogheriniová počas svojej návštevy v Pásme Gazy a neskôr, počas zastávky v Ramalláhu, dodala, že „Jeruzalem môže byť a mal by byť hlavným mestom dvoch štátov“. Tiež sa vyjadrila, že vytvorenie Palestínskeho štátu s Jeruzalemom ako jeho hlavným mestom je „globálny“ cieľ a že Izrael bráni naplneniu tohto dôležitého a cnostného cieľa tým, že naďalej dovoľuje Židom bývať v oblastiach, ktorých sa dožadujú Palestínski Arabi, najmä vo východnej časti Jeruzalema.

Premiér Benjamin Netanjahu na to reagoval opätovným vyhlásením, že „Jeruzalem je naše hlavné mesto a ako taký nie je osídlením.“ V rozhovore s novinármi pred svojím stretnutím s Mogheriniovou Netanjahu zdôraznil, že „oblasť, v ktorej žijeme... a (ktorú) sme stavali, je tu už takmer 50 rokov... Každý vie, že v akejkoľvek mierovej dohode zostane súčasťou Izraela.“

Je pravdou, že otázka Jeruzalema zostáva snáď najväčšou prekážkou pre medzinárodné úsilie o uzavretie mierovej dohody medzi Izraelom a Palestínskou samosprávou. Drvivá väčšina izraelských Židov trvá na tom, že po tisícročiach, čo sa túžili vrátiť do Jeruzalema, mesto už nikdy viac nesmie byť rozdelené, kým palestínski vodcovia tvrdia, že neprijmú žiadnu mierovú dohodu, ktorá im nepriznáva kontrolu nad polovicou mesta, vrátane Starého mesta a Chrámovej hory.

Zdroj: Bridgesforpeace.org (Ryan Jones, Israel Today, 9.11.2014)

Foto: Benjamin Netanjahu na stretnutí s Federicou Mogheriniovou (Kobi Gideon/GPO/Ashernet)


Späť na správy