A toto je svedectvo, že Boh nám dal večný život, a tento život je v Jeho Synovi. (1. Ján 5,11)

Európski kresťania povedali „Toda“ Izraelu

Európski kresťania povedali „Toda“ Izraelu

Jedna z najväčších proizraelských konferencií sa začiatkom decembra konala v Európskom parlamente v Bruseli pod záštitou Európskeho kresťanského politického hnutia v spolupráci s Európskou koalíciou pre Izrael, a to na tému „Terorizmus a bezpečnosť: Čo sa EÚ môže naučiť od Izraela“.

Izraelský Predseda Knesetu Jehiel Hilik Bar vyjadril veľké prekvapenie, keď sa rozhliadol po plnej konferenčnej sále. „Hovoria nám, že v Európe nemáme priateľov, ale keď sa pozerám okolo seba, som ohromený úrovňou podpory, ktorú máme od kresťanských komunít tu v Európskom parlamente,“ povedal.

Zakladajúci riaditeľ Európskej koalície pre Izrael Tomas Sandell vysvetlil rastúcu podporu Izraela medzi kresťanmi rôznych denominácií v Európe. „V roku 2004 sa dnes už zosnulý Elie Wiesel pýtal, prečo sa jedine vedúci predstavitelia európskej židovskej komunity obťažovali postaviť proti vzostupu antisemitizmu v tej dobe. Kde sú všetci ostatní? pýtal sa.“

„Dnes môžete vidieť odpoveď na jeho otázku,“ povedal Sandell. „Sme tu v Európskom parlamente, zhromaždení v rekordne vysokom počte, aby sme vyjadrili našu podporu Izraelu a bojovali proti antisemitizmu spoločne.“ Poukázal na to, že vedúci predstavitelia všetkých náboženských komunít majú povinnosť odsúdiť používanie násilia v mene náboženstva. „Musí zaznievať jednotný odkaz od všetkých náboženských vodcov v Európe, že pre antisemitizmus nie je v našej spoločnosti žiadne miesto.“

Pokračoval pochvalou pre Európsku komisiu za jej komplexnú prácu v boji proti antisemitizmu a spoluprácu s vedúcimi náboženskými predstaviteľmi s cieľom znížiť radikalizáciu. Kritizoval však Európsku úniu za nedostatok súdržnej politiky. „Nemôžete bojovať proti antisemitizmu a terorizmu v jednej časti sveta a ignorovať ho v iných častiach sveta,“ povedal. Teroristické útoky v Jeruzaleme a Tel-Avive je potrebné odsúdiť rovnakým spôsobom ako teroristické útoky v Paríži či Bruseli. Tiež ostro kritizoval nezodpovednú pomoc EÚ Palestínskej samospráve i napriek pokračujúcemu palestínskemu podnecovaniu k násiliu a kultúre nenávisti.

Vo svojich záverečných poznámkach sa obrátil k Predsedovi Knesetu Jehielovi Hilikovi Barovi a povedal: „V mene miliónov európskych občanov, ktorým pomohla vaša vláda a izraelské spoločnosti, ktoré prišli na pomoc, keď sme boli zasiahnutí terorizmom, a zabránili ďalším teroristickým útokom a krviprelievaniu, chceme povedať úprimné ‚Toda‘ – ďakujeme.“

Hostiteľ konferencie a poslanec Európskeho parlamentu Bas Belder (Holandsko) vyjadril pokračujúci záväzok stáť na strane Izraela a židovských obcí. „Pamätajúc na holokaust, Izrael musí uprednostniť bezpečnosť svojich občanov v boji proti všetkým formám terorizmu,“ povedal.

Ďalšími rečníkmi boli europoslanci Branislav Škripek (Slovensko), Arne Gericke (Nemecko), Marek Jurek (Poľsko), koordinátorka Európskej komisie pre boj proti antisemitizmu Katharina von Schnurbeinová, izraelský zástupca veľvyslanca Šuli Davidovič a rabín Avi Tawil.

Zdroj: Európska koalícia pre Izrael, tlačové vyhlásenie z 12.12.2016

Foto: Proizraelská konferencia v EP pod záštitou kresťanských organizácií.


Späť na správy