Veď Pán je Duch, a kde Duch Pánov, tam sloboda. (2. Korinťanom 3,17)

Európsky parlament podporil uznanie štátnosti Palestíny

Európsky parlament podporil uznanie štátnosti Palestíny

Európsky parlament „v zásade podporuje uznanie palestínskej štátnosti a dvojštátne riešenie a verí, že k nim má dôjsť ruka v ruke s rozvojom mierových rokovaní, ktoré musia napredovať“. Konštatuje to rezolúcia zo stredy 17. decembra, za ktorú sa zo 751 poslancov vyslovilo 498, 88 bolo proti, 111 sa zdržalo hlasovania a zvyšok nehlasoval. Výsledná rezolúcia je výsledkom kompromisu piatich frakcií europarlamentu, keď pôvodná ľavicová verzia podporovala Arabov vo väčšej miere.

Parlament vyslovil „silnú podporu dvojštátnemu riešeniu na základe hraníc z roku 1967, s Jeruzalemom ako hlavným mestom oboch štátov, s bezpečným štátom Izrael a nezávislým, demokratickým, spojitým a životaschopným Palestínskym štátom, ktoré by existovali vedľa seba v mieri a bezpečnosti na základe práva na sebaurčenie a plného rešpektu k medzinárodnému právu“.

Európsky parlament v rezolúcii ďalej podporil diplomatické úsilie Európskej únie v rámci blízkovýchodného mierového procesu a rozhodol o začatí iniciatívy „Poslanci za mier“, v rámci ktorej sa majú stretávať poslanci EP, izraelského a palestínsko-arabského autonómneho parlamentu.

Poslanci súčasne najsilnejším možným spôsobom odsúdili všetky teroristické a násilné skutky, vyzvali palestínskych Arabov na zostavenie jednotnej vlády a vyzvali všetky palestínsko-arabské skupiny, vrátane teroristických, na ukončenie vnútorných rozporov. Rezolúcia súčasne odsudzuje existenciu „izraelského osídlenia“ kvôli rozporu s medzinárodným právom a vyzýva k tomu, aby sa Únia stala skutočným sprostredkovateľom v rámci mierového procesu.

Zdroj: eretz.cz, 17.12.2014 (upravené)

Foto: Európsky parlament (europskenoviny.sk)

 


Späť na správy