Napokon vyliaty bude na nás Duch z výšin, púšť sa zmení na ovocný sad a ovocný sad budú pokladať za les. (Iz 32,15)

Facebook zrušil oficiálny účet palestínskej strany Fatah

Facebook zrušil oficiálny účet palestínskej strany Fatah

Facebook v pondelok 27. februára zrušil oficiálny účet politickej strany Fatah predsedu Palestínskej samosprávy Mahmúda Abbása, ktorá vládne na Západnom brehu Jordánu. Sociálna sieť uzavrela stránku Fatahu v rámci svojej práve prebiehajúcej kampane proti účtom, ktoré nabádajú k násiliu.

Hovorca Fatahu Munir Jaghoub sa domnieva, že k uzavretiu účtu došlo kvôli historickej fotografii Jásira Arafata držiaceho samopal, ktorý stojí vedľa podpredsedu Fatahu Mahmúda al-Aloula. „Facebook zavrel účet a poslal nám správu s touto fotkou,“ povedal novinárom a dodal, že v predchádzajúcich mesiacoch dostali ešte niekoľko správ s inými fotografiami. Podľa Jaghouba foto s Arafatom nepodnecuje k násiliu. Avšak história účtu strany Fatah ukazuje množstvo zverejnených príspevkov, obrázkov a karikatúr, ktoré otvorene po násilí proti Izraelčanom volajú alebo spáchané násilie glorifikujú. Napríklad, vo svojom príspevku z 2. augusta 2016 sa Fatah vystatuje, koľko Izraelčanov už zabil: „Tým, ktorí sa sporia, tým ignorantom, čo nepoznajú históriu... Fatah zabil 11 000 Izraelčanov,“ znel príspevok. To je však v priamom rozpore so slovami Mahmúda Abbása, predsedu Fatahu, ktorý nariadil palestínskym bezpečnostným službám zatýkať tie subjekty, ktoré plánujú útoky na Izraelčanov.

Facebook už pred 18 mesiacmi zrušil druhý oficiálny účet Fatahu, ktorý mal cez 200 tisíc fanúšikov.

Zdroj: ztis.cz, 2.3.2017 (-jg-), krátené

Foto: Karikatúra znázorňujúca palestínskeho vodiča narážajúceho do Židov bola zverejnená na účte Fatahu v novembri 2014.


Späť na správy