Lebo vie Hospodin o ceste spravodlivých, ale cesta bezbožných vedie do záhuby. (Žalm 1,6)

Festival izraelského filmu v Bratislave

Festival izraelského filmu v Bratislave

Od 22. do 24. februára 2017 prebieha v bratislavskom kine Lumière 4. ročník festivalu izraelského filmu KolNoa Bratislava. V rámci trojdňového festivalu bude premietnutých celkovo 5 izraelských filmov v 7 projekciách. Všetky budú mať na Slovensku svoju kinopremiéru.

Organizátorom podujatia je Veľvyslanectvo Štátu Izrael v Slovenskej republike v spolupráci s kinom Lumière a ďalšími partnermi. „Sme radi, že každý rok dokážeme slovenským divákom ponúknuť tie najatraktívnejšie izraelské tituly, ktoré doteraz slovenské publikum nemalo možno vidieť. Festival KolNoa organizujeme, pretože si myslíme, že slovenskí diváci si zaslúžia vidieť tieto filmy a zároveň im otvárajú „okno“ do izraelskej spoločnosti a kultúry“,vyjadril sa izraelský veľvyslanec na Slovensku Aviner Zvi Vapni, ktorý je zároveň riaditeľom festivalu.

Otváracím filmom bola strhujúca dráma Zranená krajina, ktorej režisér a spoluscenárista Erez Tadmor získal v roku 2015 „izraelského Oscara“ za najlepšiu réžiu, rovnako ako Roy Assaf za najlepší mužský herecký výkon. Aj režisérka ďalšieho premietnutého filmu Piesočná búrka Elite Zexer získala cenu izraelskej národnej filmovej akadémie za najlepšiu réžiu, a to v roku 2016, pričom samotná snímka zvíťazila v kategórii Najlepší film roka. Film odohravajúci sa na juhu Izraela v komunite beduínov získal aj Veľkú cenu poroty na prestížnom festivale Sundance a bol izraelským kandidátom na nomináciu na tohtoročného Oscara v kategórii Najlepší cudzojazyčný film.

Izraelsko-palestínsky konflikt v rôznych podobách je mimoriadne obľúbeným motívom mnohých izraelských filmov. Cez krízu identity palestínskeho mladíka usilujúceho sa o splynutie so židovskou majoritnou spoločnosťou ho spracoval knižne Sajjid Kašua v svojom medzinárodnom knižnom besteselleri Tancujúci Arabi.

Celý článok si môžete prečítať na delet.sk

Zdroj: delet.sk, 22.2.2017 (Papara_Jew)




Späť na správy