Lebo odmena za hriech je smrť, ale Božím darom milosti je večný život v Kristovi Ježišovi, Pánovi našom. (Rimanom 6,23)

Francúzski Židia majú nového šéfa

Francúzski Židia majú nového šéfa

Francis Kalifat sa stal novým prezidentom Rady francúzskych židovských inštitúcií (CRIF). Vo funkcii vystrieda Rogera Cukiermana. Kalifat avizoval "nulovú toleranciu" antisemitizmu "vo všetkých jeho formách" a neústupnosť krajne pravicovému Národnému frontu. Francúzske médiá upozorňujú, že CRIF doteraz takmer 50 rokov viedli predstavitelia aškenázskych židov, kým Kalifat, rodák z alžírskeho Oranu, patrí k sefardom.

Uviedol, že "to, čo zažíva židovská populácia vo Francúzsku, si vyžaduje trvalú mobilizáciu", a to aj na internete a v médiách. Narážal na štatistiku, podľa ktorej židovská komunita vo Francúzsku bola v roku 2015 terčom viac ako 800 antisemitských útokov a hrozieb. Ako praktizujúci, ale tolerantný žid chce Kalifat bojovať "proti moslimskému fundamentalizmu, ktorý v súčasnosti chce úplne destabilizovať demokraciu" v mnohých krajinách.

Na margo emigrácie židov do Izraela, ktorá v prípade francúzskej komunity dosiahla vlani rekord s 8000 odídencami, Kalifat vyhlásil, že sa bude snažiť konať tak, aby židia mali možnosť slobodnej voľby, a neboli k aliji nútení okolnosťami, a to najmä obavami o bezpečnosť svojich rodín i seba samých.

Celý článok si môžete prečítať na delet.sk

Zdroj: delet.sk, 30.5.2016 (Emil Vojtánek)


Späť na správy