Ale hľadajte najprv kráľovstvo Božie a Jeho spravodlivosť a všetko toto bude vám pridané. (Matúš 6,33)

Hamas namiesto Židov teraz bojuje proti okupácii

Hamas namiesto Židov teraz bojuje proti okupácii

Podľa správ, ktoré 8. marca priniesli svetové médiá, militantné hnutie Hamas, ktoré vládne v Gaze, prepracovalo svoj základný dokument, známy tiež ako "charta Hamasu". Nový dodatok k charte Hamasu bude publikovaný v apríli, po interných voľbách vnútri militantného hnutia.

Hamas by tak mal odteraz uznať hranice Palestínskeho štátu z roku 1967, avšak neuznať štát Izrael a taktiež nezrušiť nárok na celé územie Palestíny. Ďalej by mal vo svojej agende za svojich nepriateľov namiesto Židov označovať okupáciu a vedľa ozbrojeného boja by mal prijať aj nenásilný odpor, hoci nie ako alternatívu tomu ozbrojenému. Hamas by mal tiež deklarovať svoju nezávislosť na Moslimskom bratstve, hoci skupina pred 29 rokmi definovala samú seba ako jeho odnož.

Podľa izraelských médií definície v novom dokumente vznikli na báze snahy o porozumenie a zmierenie sa s jednotlivými palestínskymi frakciami, Egyptom a ďalšími arabskými štátmi. Nový dodatok charty Hamasu bol dohodnutý v katarskom hlavnom meste Doha za prítomnosti politického vodcu Hamasu Cháleda Mišála, bývalého premiéra Gazy Ismaela Haníju a staršieho člena Hamasu Músa Ibn Marzuka.

Gaza nechce byť ako Singapur

Posledný pokus o rokovania medzi Izraelom a zástupcami hnutia Hamas prebehol v druhej polovici februára. Izraelský minister obrany Avigdor Lieberman ponúkol Gaze masívnu hospodársku pomoc, vybudovanie letiska a prístavu a tiež vytvorenie 40 tisíc nových pracovných miest. To všetko výmenou za vrátenie tiel mŕtvych vojakov a civilných rukojemníkov, ktoré Hamas drží, a za to, že sa Hamas vzdá raketových útokov na Izrael a budovanie tunelov.

Hovorca Hamasu Mahmud al-Zahar Liebermanovú ponuku odmietol s tým, že "keby Gaza chcela byť ako Singapur, už by to bola dávno urobila aj bez izraelskej pomoci". Dodal pritom, že Hamas chce prepustiť izraelských civilistov až po tom, čo budú prepustení "všetci hrdinskí palestínski bojovníci zo všetkých frakcií", čím narážal na palestínskych teroristov odsúdených v izraelských väzniciach.

Zdroj: ztis.cz, 13.3.2017 (-jg-)

Foto: Volebný plagát Hamasu v Ramaláhu (r. 2007)


Späť na správy