Napokon vyliaty bude na nás Duch z výšin, púšť sa zmení na ovocný sad a ovocný sad budú pokladať za les. (Iz 32,15)

Hromadná alija členov Bnej Menaše z Indie

Hromadná alija členov Bnej Menaše z Indie

Cez sto členov indickej komunity Bnej Menaše presídlilo tento týždeň do Izraela v rámci "Operácia Menaše". Skupina sa usadí v Nazaret Ilit, v oblasti severného Izraela, obývanej predovšetkým Arabmi. Jedná sa o niekoľkú aliju pozoruhodnej komunity, ktorá svoje židovstvo "objavila" v sedemdesiatych rokoch. Hoci nejde o prvú (a snáď ani poslednú) vlnu, teší sa značnej mediálnej pozornosti. Členovia Bnej Menaše pochádzajú z troch etnicky blízkych skupín, Mizo, Kuki a Čin. Ich prapredkovia prišli do Indie zrejme z východu: väčšina kmeňov hovorí tibeto-barmskými jazykmi, zodpovedajú tomu aj výsledky genetických výskumov z rokov 2003-4. V legendách si podržali spomienku na odchod z pravlasti zvanej Sinlung alebo Činlung. Podľa dochovaných záznamov vyznávali ešte v 19. storočí rôzne podoby animizmu.

Do koloniálnej Indie mierila rada misionárov, Mizo-Kuki-Čin obrátili waleskí baptisti. Misionári vtedy konvertitom prikazovali odvrátiť sa od pôvodného folklóru. Zároveň už od 19. storočia niektorí misionári hľadali a "objavovali" potomkov desiatich stratených kmeňov Izraela, s túžbou urýchliť druhý Ježišov príchod. Nie je jasné, nakoľko sa podobné pokusy objavili v súvislosti s dnešnými Bnej Menaše, ale nebolo by to nepravdepodobné. Tým skôr, že podľa niektorých legiend viedla cesta do Indie z pravlasti Sinlung cez Perziu, Afganistan, Tibet a Čínu.

Mizo-Kuki-Čin kresťania sa na konci 60. rokov stretli s mesiánskými Židmi a 31. mája 1972 bola založená Manipur Jewish Organization - prvá "židovská obec" v severovýchodnej Indii. Najneskôr v tom čase došlo k stotožneniu legendárneho prapredka Manmasiho s biblickým Manassesom, praotcom jedného z izraelských kmeňov. Postupom času sa však komunita posúvala smerom k ortodoxnému judaizmu, študovala jeho tradície a preberala aj jeho liturgické zvyklosti. Keď sa v 80. rokoch objavil v Manipur rabín Eliyahu Avichail, pomenoval už židovsky sebaidentifikovanú skupinu "Bnej Menaše".

Jeho organizácia Amishav sa snažila o presadenie práva návratu pre Bnej Menaše a ich prijatie za plnoprávnych Židov. Niektorí z komunity presídlili do Izraela v 90. rokoch a absolvovali tu pod vedením vrchného rabinátu normatívnu náboženskú konverziu. V roku 2004 sa do Manipur vypravila delegácia z Vrchného rabinátu, aby preskúmala, či sa jedná skutočne o Židov. Stretla sa s mužmi, ktorí mali oblečené klasické tality (modlitebné plášte) a mali háčkované kipy. V apríli 2005 potom vrchný sefardský rabín Šlomo Amar formálne uznal Bnej Menaše za potomkov jedného z desiatich stratených kmeňov Izraela. Vďaka tomu sa môžu všetci príslušníci Bnej Menaše stať právoplatnými občanmi štátu Izrael, musia však v určenej dobe vykonať konverziu podľa predpisov Vrchného rabinátu.

Celý článok si môžete prečítať na ztis.cz

Zdroj: ztis.cz, 17.2.2017 (-rjw-)

Foto: Členovia komuniny Bnej Menaše oslavujú v Karmielu Purim


Späť na správy