Lebo kráľovstvo Božie nie je v reči, ale v moci. (1. Korinťanom 4,20)

Izrael nakúpil ultramoderné stíhačky

Izrael nakúpil ultramoderné stíhačky

Dve najmodernejšie stíhačky sveta F-35 sú už súčasťou izraelských obranných síl. Ich slávnostné odovzdanie sa uskutočnilo na leteckej základni Nevatim. Izrael si objednal až 50 kusov týchto lietadiel a to ako reakciu na dodávku rakiet S-300, ktoré Rusko dodalo Iránu. Izrael tiež podrobne sleduje aktivity libanonského šiitského hnutia Hizballáh a Sýrie, kde Rusko, ktoré je spojencom vlády prezidenta Asada, premiestnilo svoje protilietadlové systémy S-300 a S-400.

Na ceremoniáli sa zúčastnil izraelský premiér Benjamin Netanjahu spolu s prezidentom Reuvenom Rivlinom a ministrom obrany Avigdorom Liebermanom. Prítomní boli aj zástupcovia generálneho štábu izraelskej armády. Lieberman uviedol, že „stíhačka F-35 je schopná uniknúť systémom protileteckej obrany a bude ďalším prvkom, ktorý v rámci regiónu posilní našu prevahu vo vzdušnom priestore“.

Model F-35 bude stáť približne 103,5 milióna eur. Francúzsky magazín L'Express v tejto súvislosti napísal, že len prilba pilota tohto lietadla stojí 380 tisíc eur.

Zdroj: delet.sk, 14.12.2016 (Doron Keshet)


Späť na správy