Hospodin je môj pastier, nebudem mať nedostatku. (Žalm 23,1)

Izrael podpísal zásadnú dohodu o vode a záchrane Mŕtveho mora

Izrael podpísal zásadnú dohodu o vode a záchrane Mŕtveho mora

Izrael a Jordánsko uzavreli zásadnú dohodu o vodohospodárskej spolupráci, ktorá spočíva vo vybudovaní spojenia medzi Červeným a Mŕtvym morom, čo zaistí vodu obom krajinám a záchranu vysychajúceho Mŕtveho mora. Dohodu podpísali v Ammáne izraelský minister energetiky a vodných zdrojov Silvan Shalom a jordánsky minister vody a zavlažovania Hazim el-Naser za prítomnosti zástupcov ministerstva zahraničia USA a Svetovej banky.

Shalom prehlásil, že ide o najvýznamnejšiu zmluvu oboch štátov od podpísania mierovej dohody v roku 1995. "Je vyvrcholením plodnej spolupráce medzi Izraelom a Jordánskom, ktorá pomôže obnove Mŕtveho mora a vyrieši problémy s vodou v Jordánsku a Arave," uviedol Shalom.

Projekt Červené-Mŕtve bol po prvýkrát odsúhlasený memorandom, ktoré 9. decembra 2013 podpísali vo Washingtone delegácie Izraela, Jordánska a autonómnej arabskej Palestínskej samosprávy. Cieľom je spojiť obe moria pomocou 200 kilometrov dlhého potrubia, ktoré bude položené na území Jordánska pozdĺž spoločnej hranice a každoročne severným smerom privedie 100 miliónov metrov kubických vody.

Severne od jordánskeho turistického letoviska Akaba bude vybudované odsoľovacie zariadenie, ktoré upravuje morskú vodu na sladkú, a bude ju poskytovať obom krajinám. Prebytočná silno slaná voda bude odčerpávaná do Mŕtveho mora, ktoré je známe svojou vysokou slanosťou a je významným turistickým a priemyselným zdrojom Izraela aj Jordánska. Kapacita zariadenia má byť 65 až 80 miliónov metrov kubických vody, z ktorých Izrael pre svoj juh ročne odkúpi okolo 35 miliónov.

V rámci zmluvy bolo tiež dohodnuté zdvojnásobenie dodávky vody zo severného Izraela do jordánskeho hlavného mesta Ammán, a to za rovnakú cenu, za akú bude Izrael nakupovať vodu z odsoľovacieho zariadenia.

Do budúcna sa počíta s rozšírením projektu, avšak najskôr je nutné prakticky si overiť, či už prvotný rozsah nebude mať neblahý vplyv na ekosystém Mŕtveho mora. Na projekt bude dohliadať spoločný jordánsko-izraelský orgán.

Zdroj: eretz.cz (27.2.2015, krátené)

Foto: obr. 1 Silvan Shalom a Hazim el-Naser, obr. 2 spojenie Červeného a Mŕtveho mora (eretz.cz)


Späť na správy