Lebo kráľovstvo Božie nie je v reči, ale v moci. (1. Korinťanom 4,20)

Izrael začal dodávať plyn susednému Jordánsku

Izrael začal dodávať plyn susednému Jordánsku

Izrael začal nedávno exportovať svoj zemný plyn Jordánsku po tom, čo štátne spoločnosti Arab Potash a Jordan Bromine boli napojené na izraelskú sieť plynovodov. Dodávky izraelského plynu Jordánsku začali už tento rok v januári, avšak obe strany vyjadrili vôľu udržať túto skutočnosť preč z očí verejnosti kvôli politickej citlivosti obchodu medzi Izraelom a arabským Jordánskom. Z týchto dôvodov je tiež technicky plyn z Izraela Jordánsku predávaný americkým partnerom NBL.

Päťstomiliónový obchod bol uzavretý pred tromi rokmi, kedy sa jordánske firmy Arab Potash a Jordan Bromine svojím podpisom zaviazali nakupovať v horizonte 15 rokov plyn z izraelských plynových polí Tamar. Rovnako pred necelým polrokom sa jordánska a izraelská strana dohodli na desaťmiliónovom kontrakte, kedy Jordánska národná elektrická spoločnosť nakúpi v najbližších pätnástich rokoch plyn od partnerov plynových polí Leviathan, ktorými sú izraelské spoločnosti Delek Group, Isramco, Ratio a Texaská spoločnosť Noble. Tieto dodávky plynu však začnú až v roku 2019, kedy bude Leviathan napojený na sieť plynovodov.

Väčšina Jordáncov je proti obchodným stykom s Izraelčanmi. Hašemitské kráľovstvo však nemá veľmi na výber, pretože ostatné zdroje plynu z okolitých krajín sú buď príliš riskantné, alebo neisté.

Zdroj: ztis.cz, 2.3.2017 (-jg-)

Foto: ilustračná fotografia


Späť na správy