Ježiš mu riekol: Ja som cesta i pravda i život. Nik neprichádza k Otcovi, ak len nie skrze mňa. (Ján 14,6)

Izrael zavádza kontrolné stanoviská v Jeruzaleme

Izrael zavádza kontrolné stanoviská v Jeruzaleme

Predseda izraelskej vlády Benjamin Netanjahu v reakcii na masaker v jeruzalemskej synagóge nariadil vytvorenie kontrolných stanovísk na vjazde do niektorých arabských štvrtí Jeruzalema. Ide o neobvyklý krok, ku ktorému nedošlo už desiatky rokov. Izraelská vláda roky dôsledne dodržiavala politiku jednoty izraelského hlavného mesta a kontrolné stanoviská sa nachádzali iba na vjazde a výjazde z Judska a Samárie, ktoré nie sú formálne súčasťou štátu Izrael.

Okrem kontrolných stanovísk budú v hlavnom meste rozmiestnené ďalšie dve jednotky Pohraničnej stráže. Policajná prítomnosť v súvislosti s arabskými nepokojmi bola pritom v Jeruzaleme už v posledných týždňoch posilnená. Podľa nových inštrukcií bude teraz polícia vykonávať rutinné rozsiahle akcie v problematických arabských štvrtiach hlavného mesta. Rovnako budú posilnené bezpečnostné zložky v Judsku a Samárii.

Premiér prijal rozhodnutie po rokovaní s ministrom obrany Mošem Jaalonom, ministrom verejnej bezpečnosti Jicchakom Aharonovičom, riaditeľom Služby všeobecnej bezpečnosti Jorámom Kohenom, predstaviteľmi polície a právnymi poradcami. Zvažujú sa aj ďalšie bezpečnostné opatrenia. Hovorí sa o rozmiestnení ochraniek vo verejných budovách, akými sú napríklad synagógy alebo zábavné strediská. Minister Aharonovič tiež prisľúbil uvoľnenie režimu držania zbraní na sebaobranu.

Zdroj: eretz.cz (19.11.2014)

Foto: Demografická mapa Jeruzalema z rokov 2006 a 1967 (modrá - prevažne židovské štvrte, červená - prevažne arabské štvrte)


Späť na správy