Ale tým, čo Ho prijali, dal moc stať sa deťmi Božími, tým, čo veria v Jeho meno... (Ján 1,12)

Izraelské voľby vyhrala pravica

Izraelské voľby vyhrala pravica

Po zrátaní 95% všetkých hlasov je už jasné, že pravicový blok zvíťazil vo voľbách do 21. Knesetu a doterajší premiér a predseda strany Likud Benjamin Netanjahu bude môcť zostaviť vládu s jasnou parlamentnou väčšinou.

O miesto víťaza sa pritom delí pravostredový Likud so stredovou Modrobielou stranou, vedenou generálom Benym Gancom a Jairom Lapidom.

Po sčítaní viac ako 4 miliónov odovzdaných hlasov, bol na čele Likud s 26,27%, čomu by malo zodpovedať 35 kresiel v Knesete. Ide o najlepší výsledok strany od roku 2003, kedy získala 38 mandátov.

Hlavný súper Likudu, Modrobiela strana, získala predbežne 25,94% hlasov, čo by jej malo dať tiež 35 mandátov. Rozdiel v počte odovzdaných hlasov medzi dvoma hlavnými stranami bol len okolo 14 tisíc.

Žiadna iná politická strana už nedosiahla dvojciferný výsledok.



Jeruzalem volil Netanjahua, Tel Aviv volil Ganca


V Jeruzaleme vyhral voľby Likud (Benjamin Netanjahu) so ziskom 24,76%. Druhé a tretie miesto patria ortodoxným židovským stranám. Celkovo získali náboženské strany takmer 37% odovzdaných hlasov. Modrobiela strana získala iba 11,76%.

Naopak, v Tel Avive jasne uspela Modrobiela strana s 45,76% hlasov, zatiaľ čo Likud získal iba 19,15%. Silná je tu tiež krajne ľavicová strana Merec, ktorá dostala 9,01% odovzdaných hlasov.

Zdroj: eretz.cz (10.4.2019)


Späť na správy