A toto je svedectvo, že Boh nám dal večný život, a tento život je v Jeho Synovi. (1. Ján 5,11)

Izraelskí zdravotníci žiadajú o vyslanie do Sýrie

Izraelskí zdravotníci žiadajú o vyslanie do Sýrie

Izraelskí vojenskí zdravotníci žiadajú o vyslanie do Sýrie. Utečenci z vojnovej oblasti sú ošetrovaní v poľných nemocniciach na hraniciach Izraela a v uliciach sa cez víkend konali protesty pred ambasádami USA a Ruska, kde ľudia žiadali o možnosť evakuácie pre civilné obyvateľstvo. Lekári, ktorí sú zároveň v zálohe izraelskej armády (IDF), spísali v sobotu list, v ktorom požiadali, aby ich armáda povolala a vyslala ošetrovať ľudí zranených na bojiskách občianskej vojny. Zdravotníci z výsadkárskych jednotiek, ktorí list iniciovali, vyhlásili, že odmietajú byť nečinnými svedkami „nezmyselného masakru“. Vedia, že situácia nie je jednoduchá, pretože Izrael a Sýria sú oficiálne vo vojnovom stave.

„Vieme, že sú tu bezpečnostné aj diplomatické zretele. Ale sú tu tiež princíp, pravda a morálka: Len žiadame od seba samých, aby sme tam mohli byť pre nich,“ píše sa v liste. Hovorcom iniciatívy je armádny dôstojník Erec Ešel, blízky vládnym stranám Likud a Židovský domov.

Zbierka na pomoc sýrskym deťom už v Izraeli vyniesla na 830 tisíc šekelov. Izrael doteraz poskytol v poľných nemocniciach a zdravotníckych centrách pri severnej hranici ošetrenie 2600 Sýrčanom. Tí sem utekajú priamo z bojov a bokom nezostávajú ani radoví občania. V nedeľu utvorili stovky Izraelčanov v Tel Avive ľudskú reťaz medzi ambasádami Ruska a USA. Spontánna zbierka na pomoc sýrskym deťom vyniesla cez víkend už cez 800 000 izraelských šekelov a peňazí stále pribúda.

V Sýrii bolo od vypuknutia občianskej vojny zavraždených cez 310 000 ľudí a viac ako polovica obyvateľstva bola vyhnaná alebo utiekla zo svojich domovov. Milióny ľudí sa stali utečencami v okolitých krajinách, vrátane Izraela.

Zdroj: ztis.cz, 19.12.2016 (-rjw-)

Foto: Demonštrácie za ukončenie krviprelievania v Sýrii sa konajú v niekoľkých izraelských mestách.


Späť na správy