Lebo vie Hospodin o ceste spravodlivých, ale cesta bezbožných vedie do záhuby. (Žalm 1,6)

Izraelský chlapec objavil nález z prvochrámovej doby

Izraelský chlapec objavil nález z prvochrámovej doby

Osemročný Itai Halperin si na rodinnom výlete v archeologickom parku v Tel Bejt Šemeš (hebr. תל בית שמש) počas prehliadky biblického miesta všimol malý predmet, v ktorom rozpoznal hlavu figúrky. Rodina ihneď upovedomila Izraelský pamiatkový úrad, ktorého odborníci zistili, že ide o časť približne 3 tisíc rokov starej sošky. Itai, ktorý chce byť archeológom, tak úspešne napodobnil svojho filmového hrdinu Indianu Jonesa.

Archeológovia z pamiatkového úradu veľmi ocenili nález a jeho bezodkladné nahlásenie. Chlapcovi udelili čestné uznanie a s celou jeho školskou triedou ho pozvali na exkurziu na miesto vykopávok. Špecialista na dobu kamennú z pamiatkového úradu Alon De Groot uviedol, že nájdený artefakt predstavuje hlavu pohanskej bohyne plodnosti. „Sošky, ako je táto, v podobe nahej ženy, predstavujúcej plodnosť, sa bežne nachádzali v domoch obyvateľov judského kráľovstva v 8. storočí pred n. l. až do zničenia kráľovstva Babylončanmi v období kráľa Cidkiju (586 pred n. l.),“ oznámil De Groot s tým, že podobné sošky pomáhajú určiť miesto ako judské.

„Nie je náhoda, že takáto figúrka sa našla na vrcholku Tel Bejt Šemeša, vedľa obytnej štvrte z obdobia prvého Chrámu,“ uviedla archeologička Anna Eirichová s vysvetlením, že v dobe železnej predstavoval Tel Bejt Šemeš veľké judské mesto s obchodným a priemyselným centrom. Mesto zničila asýrska armáda kráľa Senacheriba v roku 701 pred n. l. a definitívne ho zrovnala babylonská armáda kráľa Nabukadnecara v roku 586 pred n. l.

Zdroj: Eretz.cz, 26.11.2015

Ďalšie info: Arutz Sheva, 25.11.2015

Foto: Itai s nájdenou hlavou sošky (Arik Halperin).


Späť na správy