Ale ovocie Ducha je: láska, radosť, pokoj, zhovievavosť, nežnosť, dobrotivosť, vernosť, krotkosť, zdržanlivosť. Proti takýmto nie je zákon. (Galaťanom 5,22-23)

Izraelský prezident poveril Netanjahua zostavením vlády

Izraelský prezident poveril Netanjahua zostavením vlády

„Daj mi múdrosť a poznanie, aby som vedel vchádzať i vychádzať pred týmto ľudom.“ 2. Kronická 1:10

V stredu podvečer, 25.3.2015, zveril prezident Izraela Reuven Rivlin premiérovi Netanjahuovi zodpovednosť za sformovanie 34. izraelskej vlády. Počas špeciálneho ceremoniálu v prezidentskej rezidencii v Jeruzaleme Rivlin podpísal oficiálnu listinu, v ktorej Netanjahua vymenoval za premiéra.

„Spolu s izraelským ľudom sa modlím za to, aby ste boli úspešný,“ povedal izraelský prezident. „Modlím sa, aby boli Vaše ruky pevné a Váš duch silný. Váš úspech je aj naším úspechom. Vaše výsledky sú aj našimi výsledkami.“ Prezident Rivlin tiež dodal, že krajina nesmie vyhlásiť voľby počas nasledujúcich dvoch rokov.

„Pán premiér, dnes Vás poverujem zostavením vlády. Naši ľudia, obyvatelia Siona, Vám zverili svoju dôveru. Kvôli súčasným výzvam, ktoré pred nami stoja, je na Vás obrovská zodpovednosť čo najskôr zostaviť stabilnú a inkluzívnu vládu. Pri plnení tejto dôležitej a náročnej úlohy budeme stáť za Vami,“ povedal Rivlin.

Izraelský prezident zdôraznil niekoľko úloh, ktoré stoja pred budúcou vládou a Knessetom. Jednou z prvých má byť vzťah medzi Izraelom a USA – najdôležitejším spojencom Izraela.

Premiér Netanjahu povedal, že bol pohnutý mierou zodpovednosti, ktorá sa spája so zostavovaním vlády. „Považujem sa za premiéra každého obyvateľa Izraela. Budem konať tak, aby som spojil trhliny vzniknuté medzi rôznymi oblasťami spoločnosti počas volieb. Teraz musíme voľby nechať tak a sústrediť sa na to, čo nás spája,“ povedal premiér. „Takto to robíme v židovskom demokratickom štáte. Zachovávame práva občanov bez ohľadu na ich vierovyznanie, rasu či pohlavie. Tak to vždy bolo a tak to aj vždy bude.“

Zdroj: Breakingisraelnews.com, 26.3.2015 (Anav Silverman)

Foto: Izraelský prezident Reuven Rivlin a premiér Benjamin Netanjahu (Breakingisraelnews.com - Avi Ohayon/ GPO)

 


Späť na správy