Ježiš mu riekol: Ja som cesta i pravda i život. Nik neprichádza k Otcovi, ak len nie skrze mňa. (Ján 14,6)

J. E. Zvi Aviner Vapni - nový veľvyslanec Štátu Izrael

J. E. Zvi Aviner Vapni - nový veľvyslanec Štátu Izrael

Izraelské veľvyslanectvo v Bratislave má od utorka 8.12.2015 nového veľvyslanca. Mimoriadny a splnomocnený veľvyslanec Zvi Aviner Vapni absolvoval nástupnú audienciu v Grasalkovičovom paláci, počas ktorej odovzdal svoje poverovacie listiny prezidentovi Slovenskej republiky Andrejovi Kiskovi.

Veľvyslanec sa tiež zúčastnil prijatia na Ministerstve zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky, kde sa stretol s ministrom Miroslavom Lajčákom, ktorému odovzdal kópie poverovacích listín.

Minister vyzdvihol otvorený dialóg oboch krajín a záujem o posilnenie spolupráce najmä v oblasti nových technológií a inovácií. Prezident sa zaujímal o priority nového veľvyslanca počas jeho diplomatickej misie na Slovensku. Rozhovor sa sústredil najmä na aktuálny vývoj vo svete a ďalší rozvoj vzájomných vzťahov, s dôrazom na vyhľadávanie ekonomických príležitostí a posilňovanie hospodárskej výmeny.

Zvi Aviner Vapni sa venoval väčšinu svojej profesionálnej kariéry vzťahom Izraela so Spojenými štátmi, v ktorých pôsobil na viacerých diplomatických misiách. Svoju diplomatickú kariéru začínal v Sofii, takisto pôsobil ako veľvyslanec v Manile. Posledné dva roky bol diplomatickým poradcom v Národnej bezpečnostnej rade v Izraeli. Štúdium absolvoval na Hebrejskej univerzite v Jeruzaleme, kde sa venoval Európskej histórii. Ovláda hebrejský, anglický a francúzsky jazyk. Je ženatý a má dve deti.

Slovensko vníma veľvyslanec Vapni ako menšiu krajinu s veľkým potenciálom. Počas svojej misie sa chce zamerať na všestranný rozvoj slovensko-izraelských vzťahov na ekonomickej, politickej i kultúrnej úrovni.

„Izrael a Slovensko sú krajiny s veľmi podobnými východiskovými podmienkami. Nie sú veľké ani rozlohou, ani počtom obyvateľov, nemajú zásoby nerastných surovín, a teda sú odkázané na ľudský kapitál. Do budúcna vidím veľký priestor pre posilnenie vzájomnej spolupráce medzi obomi krajinami, predovšetkým v oblasti start-upov, inovácií a vývoja nových technológií,“ povedal veľvyslanec pri príležitosti svojho nástupu.

Veľvyslanec je milovníkom kultúry a autorom dvoch knižných publikácií – zbierky krátkych poviedok o medziľudských vzťahoch a láske s názvom Say that you remmember a novely s názvom All Other Demands Are Excessive. Aviner Vapni vníma kultúru ako jazyk, ktorý spája národy a je ľahko zrozumiteľný pre všetkých. Aj preto chce priniesť na Slovensko viac izraelskej kultúry a izraelských umelcov.

So Slovenskom veľvyslanca spájajú aj jeho korene. Starý otec jeho starej mamy pochádzal z Nového Mesta nad Váhom, žil v Bratislave a neskôr emigroval na územie Izraela.

Zdroj: Izraelské veľvyslanectvo na Slovensku


Späť na správy