Veď Pán je Duch, a kde Duch Pánov, tam sloboda. (2. Korinťanom 3,17)

Kontroverzná fatva jordánskeho šejka

Kontroverzná fatva jordánskeho šejka

Šejk Ali Halabi prehlásil vo videu, ktoré sa šíri prostredníctvom sociálnych médií, že Židov je možné zabíjať iba počas vojny a zabíjať ich za iných okolností je zradou.

Na otázku, ktorú mu položil študent, či je možné zabíjať Židov v Palestíne, šejk odpovedal: “Ak ťa niekto ochraňuje, dodáva ti elektrinu a vodu, zabezpečuje tvoje finančné transakcie a ty preňho pracuješ a berieš od neho peniaze — zradil by si ho, aj keď je to Žid?”

Podľa šejka je zabíjanie dovolené iba v bojoch počas vyhlásenej vojny. “Ak mu dôveruješ a on dôveruje tebe, potom je zakázané ho zradiť, a preto vám je zakázané ho zavraždiť.”

Tento saláfistický šejk uviedol príklad z obdobia britskej mandátnej správy nad Palestínou, kedy veľmi známy saudskoarabský šejk vydal rozhodnutie, že všetky dohody, ktoré vedú k zachovávaniu práv a bránia krviprelievaniu musia byť ctené. Halabi zdôraznil, že existuje rozdiel medzi emocionálnym pohľadom na vec a pohľadom na vec na základe práva Šaría.

Keď sa šejka študent opýtal na ozbrojených izraelských vojakov na uliciach, odpovedal: “Je na to rovnaká odpoveď. Má vojak svoju zbraň na to, aby zabil každého moslima, ktorého na ulici uvidí?” Študent odpovedal: “Nie.”

Iný študent položil otázku: “Je to tak, že vojaci (IDF - izraelské obranné sily) útočia iba v prípade, že sú napadnutí?” Šejk odpovedal: “Nežijem v Palestíne, ale takto nám o tom bratia rozprávajú. Na toho, kto nenapáda Židov, Židia neútočia.”

Halabi povedal, že nechce, aby to vyznelo tak, že “obhajuje opovrženiahodných Židov. Ale takáto je realita. Pretože keby zabíjali každého, koho stretnú, nikto by neostal a Palestínčania by ušli do iných krajín.”

Video sa stalo virálnym na sociálnych médiách a vyvolalo rozruch v moslimskom svete a propalestínski aktivisti začali šejka napádať a distribuovať videá, na ktorých vojaci IDF údajne “popravujú Palestínčanov na základe obvinenia, že sú to teroristi, ktorí sa ich pokúsili pobodať.”

Halabi je jeden z najznámejších saláfistických šejkov v Jordánsku. Je hlavou centra náboženských štúdií Imáma al-Albáního.

Zdroj: jpost.com (The Jerusalem Post)


Späť na správy