Ježiš mu riekol: Ja som cesta i pravda i život. Nik neprichádza k Otcovi, ak len nie skrze mňa. (Ján 14,6)

Kresťania odhodlaní pokračovať v misii v Severnej Kórei

Kresťania odhodlaní pokračovať v misii v Severnej Kórei

Kresťanské skupiny v Severnej Kórei sú rozhodnuté ďalej pokračovať v misijnej práci napriek riziku, ktoré sa ešte zvýšilo od uväznenia kórejsko-amerického aktivistu Kennetha Baea pred dvoma rokmi. Severná Kórea a susedná Čína sa v poslednej dobe viac zamerali na činnosť týchto skupín, ktoré sú tak nútené uchýliť sa do ešte väčšieho utajenia. Neočakávané prepustenie Kennetha Baea na tom nič nezmenilo.

„Sme z toho len nervóznejší,“ povedal Kim Seung-eun, ktorý pôsobí v Misii Caleb so sídlom v Južnej Kórei, v provincii Južný Čchungčchong, ale často podniká cesty do Severnej Kórey. „Musíme vymyslieť nejakú stratégiu, ako sa vyhnúť ďalším takým incidentom, akým je prípad Kennetha Baea.“

Severokórejská vláda zatkla Baea v novembri 2012 na hraničnom priechode s turistickou skupinou kresťanských študentov a obvinila ho, že pripravoval sprisahanie s cieľom zvrhnúť vládu prostredníctvom „náboženských aktivít“ tým, že vytvorí základňu pre kresťanských misionárov v hoteli v meste Rason na severe krajiny. Bol odsúdený na 15 rokov nútených prác, ale 8. novembra tohto roku ho po diplomatickom vyjednávaní prepustili. Bae o svojej misijnej práci a väznení mlčí. V pondelok jeho sestra uviedla, že nebude poskytovať rozhovory.

Takáto zdržanlivosť je nutná, vysvetlil jeden aktivista v oblasti pochádzajúci z USA, vzhľadom na nebezpečenstvá spojené so šírením náboženstva (a to najmä otvoreným, organizovaným spôsobom) v totalitnom štáte. „Ak chytia jedného človeka, potom všetci ostatní môžu niesť následky,“ upozornil Sam Kim, výkonný riaditeľ Kórejskej cirkevnej koalície za slobodu Severnej Kórey, so sídlom v južnej Kalifornii.

Hoci v Pchjongjangu sú štyri štátom kontrolované cirkvi, o ktorých ostatné skupiny hovoria, že sú len pre parádu, náboženstvo je v Severnej Kórei nemilosrdne potlačované, keďže jediná prijateľná forma uctievania je smerovaná voči vládnucej rodine a najvyššiemu vodcovi Kim Čong-unovi. Open Doors, skupina, ktorá sleduje náboženské prenasledovanie po celom svete, tvrdí, že najnebezpečnejšie je byť kresťanom práve v Severnej Kórei. Podľa ich údajov je 70 tisíc kresťanov umiestnených v pracovných táboroch, hoci nie je možné toto číslo nejakým spôsobom podložiť.

Sprísnený dohľad nad humanitárnymi organizáciami, ktoré majú kresťanské pozadie a pôsobia pozdĺž hraníc Severnej Kórey s Čínou, sťažuje aktivistom podmienky, za ktorých sa snažia pomáhať utekajúcim Severokórejčanom, snažiacim sa dostať do Južnej Kórey cez Čínu. „Ľudia, s ktorými komunikujem, záchrancovia, hovoria, že je to teraz ťažké,“ povedala Melanie Kirkpatricková, ktorá písala o histórii „podzemnej železnice“, t. j. siete, ktorá pomáha ľuďom uniknúť zo Severnej Kórey. Už do Číny uteká menej Severokórejčanov, skonštatovala.

Takisto aktivisti musia byť opatrnejší. Joy Jung z Cornerstone International Ministry, misijnej organizácie so sídlom v Soule, upozorňuje: „Ľudia, ktorí vstupujú do Severnej Kórey, by nemali prezrádzať, že sú kresťania.“ Tento názor zastáva aj istý misionár z Peace Corea, tiež so sídlom v Soule, ktorý si neželal byť menovaný. „Sme už oveľa opatrnejší než predtým a snažíme sa nájsť iné spôsoby, ako šíriť kresťanstvo v Severnej Kórei,“ uviedol. „Prebehlíci sa snažia mlčať o tejto otázke. Aj keď bol Kenneth Bae prepustený, neplánujeme do budúcna byť agresívnejší vo svojich aktivitách.“

Zdroj: CharismaNews.com; 11.11.2014 (Bill Rigby a Sohee Kim)

Foto: Jediným povoleným náboženstvom v Severnej Kórei je uctievanie národných vodcov (Wikimedia Commons; J. A. de Roo)


Späť na správy