Ale hľadajte najprv kráľovstvo Božie a Jeho spravodlivosť a všetko toto bude vám pridané. (Matúš 6,33)

Krištáľová noc - len začiatok Holokaustu

Krištáľová noc - len začiatok Holokaustu

Rozbité sklo na uliciach pripomínalo kryštály. Podľa črepov z rozbitých výkladov a okien dostali udalosti z 9. a 10. novembra 1938 poetický názov Krištáľová noc.

Pred 78 rokmi v noci z 9. na 10. novembra 1938 ríšsky minister pre ľudovú osvetu a propagandu Nemecka Joseph Goebbels na schôdzi nacistických pohlavárov v Mníchove oznámil, že protižidovské odvetné výtržnosti sa začali. Konali sa na území Nemecka, Rakúska a časti Československa.

Podnetom na pogromy sa stala vražda nacistického diplomata v Paríži Ernsta vom Ratha, ktorého 9. novembra 1938 zastrelil 17-ročný poľský Žid Herschel Grynszpan. Masový protižidovský pogrom dostal názov Krištáľová noc (Kristallnacht, Crystal Night). Tieto udalosti si ľudia na svete pripomínajú ako Medzinárodný deň boja proti fašizmu, rasizmu a antisemitizmu a pripadá na 9. novembra.

V dôsledku Krištáľovej noci prišlo o život 96 Židov, stovky ďalších utrpeli zranenia, vyše 1000 synagóg zhorelo, okolo 7500 židovských obchodov bolo zničených, poškodené boli cintoríny i školy a 30.000 Židov zatkli a poslali do koncentračných táborov.

Celý článok si možete prečítať na delet.sk

Zdroj: delet.sk, 10.11.2016 (J.D.)


Späť na správy