Ale hľadajte najprv kráľovstvo Božie a Jeho spravodlivosť a všetko toto bude vám pridané. (Matúš 6,33)

Návrh zákona zakazujúci v Izraeli reproduktory na mešitách

Návrh zákona zakazujúci v Izraeli reproduktory na mešitách

Návrh zákona, ktorý by mal obmedziť používanie vonkajších reproduktorov na mešitách, ktorými sú päťkrát denne zvolávaní moslimovia k modlitbám, a nahradiť ho hlasom muezína, bol minulý týždeň schválený vládnym kabinetom a putoval do Knesetu. Tam ho ale pred hlasovaním zablokovali príslušníci ultraortodoxných náboženských strán.

Minister zdravotníctva Jaakov Litzman (Zjednotený judaizmus Tóry) v utorok 15. novembra zaslal kabinetu ministrov list, v ktorom upozornil, že zákaz náboženským inštitúciám používať vonkajšie reproduktory by sa tak vzťahoval aj na šabatovú sirénu, ktorá v niektorých mestách ohlasuje v piatok popoludní príchod šabatu. Aj niektorí ďalší izraelskí ministri sa zhodujú, že súčasné pravidlá pokrývajú aj problematiku tzv. Zákona o muezínoch. Iba musia byť dodržiavané.

Ohradili sa aj predstavitelia Palestínčanov, ktorí v návrhu vidia rasizmus a zásah do náboženských slobôd. Zástupcovia ostatných arabských krajín návrh zatiaľ nekomentovali.


Politické pozadie

Návrh je novou verziou zákona, ktorý mal pôvodne zabrániť šíreniu nacionalistických a netolerantných vyjadrení prostredníctvom reproduktorov, umiestnených na mešitách. Veľa reproduktorov totiž neslúži iba k zosilneniu muezínovho hlasu, ale aj na vysielanie samotných modlitieb, piatkových kázní a niekedy aj zvolávaniu k demonštráciám.

Celý článok si môžete prečítať na ztis.cz

Zdroj: ztis.cz, 21.11.2016 (-rjw, jg-)

Foto: vonkajšie reproduktory na mešite (ilustračná fotografia)


Späť na správy