Ježiš mu riekol: Ja som cesta i pravda i život. Nik neprichádza k Otcovi, ak len nie skrze mňa. (Ján 14,6)

Netanjahu vraj žiada USA a Rusko o nárazníkové zóny

Netanjahu vraj žiada USA a Rusko o nárazníkové zóny

Izraelský premiér Netanjahu údajne lobuje za vytvorenie nárazníkových zón na izraelskej a jordánskej hranici so Sýriou. Podľa informácií denníka Haaretz rokuje ako s USA, tak s Ruskom a aj s ďalšími vplyvnými hráčmi.

Podľa dostupných informácií je cieľom predovšetkým vylúčiť prístup Iránom podporovaného šiitského hnutia Hizballáh. Izraelské bezpečnostné sily už dlho upozorňujú, že toto hnutie spoločne s niektorými protiizraelskými libanonskými skupinami vytvára na Golanských výšinách prípravy na protiizraelský front. Irán zároveň podporuje terajší režim prezidenta Bašára Asada, na ktorý v piatok nadránom zaútočili 59 raketami Tomahawk Spojené štáty. Stalo sa tak v odvete za chemický útok na civilistov v Idlíbe. Cieľom bola základňa, z ktorej údajne pochádzali chemické zbrane.

Benjamin Netanjahu sa snaží docieliť, aby akákoľvek dohoda o budúcom usporiadaní v Sýrii zahŕňala práve zriadenie takýchto zón. Zatiaľ nie je jasné, kto by na tieto zóny dohliadal. Mali by však byť na sýrskom území a bez prítomnosti izraelských jednotiek.

Zdroj: ztis.cz, 7.4.2017 (-rjw-)

Foto: Pohľad do Sýrie z Golanských výšin


Späť na správy