Ale ovocie Ducha je: láska, radosť, pokoj, zhovievavosť, nežnosť, dobrotivosť, vernosť, krotkosť, zdržanlivosť. Proti takýmto nie je zákon. (Galaťanom 5,22-23)

Nová ústava Nepálu proti obracaniu hinduistov

Nová ústava Nepálu proti obracaniu hinduistov

V Nepále sa pripravuje nová ústava, v rámci ktorej sa stane trestným akýkoľvek pokus o konvertovanie hinduistov na iné vierovyznanie. Pôvodne mala byť ústava prijatá 31. augusta, dátum ukončenia debát bol však odložený kvôli protestujúcim členom menšinových cirkví v Nepále.

Pred komisiu bol postavený návrh reformy Trestného kódexu Nepálu. Navrhuje trest za akýkoľvek pokus o konvertovanie hinduistov na inú vieru. Na základe tohto zákona bude potrestaný ktokoľvek, kto by bol prichytený pri kázaní v rámci iného náboženstva ako hinduizmus. Jeden variant trestu predstavuje pokuta vo výške asi 485 eur alebo 5 rokov odňatia slobody. Taký istý trest je za zabitie kravy (ktorá je v Nepále považovaná za posvätné zviera) alebo za jedenie hovädzieho mäsa. Ak bude pri kázaní prichytený človek bez nepálskeho občianstva, bude musieť okamžite opustiť krajinu.

Pre kresťanstvo to znamená krok späť a zároveň vzďaľovanie sa Nepálu od sekulárneho zriadenia. Doteraz bol Nepál monarchiou, v rámci ktorej bol hinduizmus uznávaný ako jediné platné a správne náboženstvo. Napriek tomu, že ústava krajiny nesie sekulárny charakter, ani budhisti, ani moslimovia či kresťania nemôžu získať štatút registrovaných cirkví. 

Nepálske organizácie podporujúce náboženské menšiny vedú kampaň proti prijatiu tohto ústavného zákona, aj keď nie je ani zďaleka taký prísny ako v niektorých oblastiach Indie.

Zdroj: Sedmica.ru

 


Späť na správy