Ale hľadajte najprv kráľovstvo Božie a Jeho spravodlivosť a všetko toto bude vám pridané. (Matúš 6,33)

Nový šéf Mossadu volá k Bohu o pomoc pri ochrane Izraela

Nový šéf Mossadu volá k Bohu o pomoc pri ochrane Izraela

Yossi Cohen, menovaný do čela Mossadu, hlavnej izraelskej spravodajskej agentúry, predniesol vo svojej synagóge počas šabatu reč, v ktorej uznal Božiu úlohu pri založení Izraela a neustálu potrebu Božej pomoci.

Cohen, ktorý vyrástol v ortodoxnej rodine v Jeruzaleme a považuje sa za tradičného Žida, hovoril počas modlitieb, ktorých sa pravidelne zúčastňuje, v synagóge v izraelskom meste Modi’in. Synagóga bola naplnená veriacimi, ktorí si prišli vypočuť jeho reč. Počas prejavu pripustil Božie zaopatrenie v Izraeli, keď povedal, že „Bez siyata de’shamaya („nebeskej pomoci“ v aramejčine) by Štát Izrael nebol založený,“ napísal portál Walla.   

„To bolo pravdou vtedy a je to pravda aj dnes, potrebujeme siyata de’shamaya.“

Cohen sa vo svojom prejave dotkol aj týždenného čítania Biblie. Dal so súvisu pasáž, ktorá opisuje Jozefovo povýšenie v Egypte na pozíciu druhého najmocnejšieho muža po faraónovi a jeho stretnutie s bratmi po mnohých rokoch, s vlastnou skúsenosťou v spravodajstve a v oblasti stratégií.   

„Môžeme vidieť dôležitosť v stratégii, s ktorou išli bratia dole do Egypta,“ povedal Cohen. Toto podobenstvo použil na to, aby poukázal na dôležitosť dobrých spravodajských informácií. „Plán navrhnutý bratmi bol dobrý, ale oni nezohľadnili fakt, že vladárom Egypta nebol nik iný než ich brat Jozef, zástupca egyptského faraóna. Cohen si pripomenul svoje pôsobenie na poste zástupcu šéfa Mosadu v rokoch 2011-2013 a s dávkou vtipu uviedol, že on vie, čo to znamená byť druhým najvyšším mužom – „je lepšie byť v úplnom vedení“.    

Reč ukončil citátom z Prísloví 11:14, ktorý zároveň slúži ako heslo Mossadu: „Kde chýba vedenie, tam ľud upadá, v množstve radcov však spočíva záchrana.“

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu vymenoval začiatkom mesiaca Yossiho Cohena, ktorý je jeho poradcom pre bezpečnosť, za budúceho riaditeľa Mossadu. Cohen vstúpil do služieb agentúry pred 32 rokmi, keď slúžil ako vedúci Európskej pobočky a vedúci operácií. Netanjahu k menovaniu povedal, že „Yossi... má bohaté skúsenosti a úspechy, ako aj dokázané schopnosti v rôznych oblastiach, v ktorých Mossad pôsobí. Má vodcovské zručnosti a profesionálne pochopenie, ktoré sú potrebné pre človeka, ktorý má riadiť agentúru.     

Cohen prevezme vedenie po tom, čo súčasný šéf Mossadu, Tamir Pardo, zloží funkciu koncom januára. 

Zdroj: Breaking Israel News, 14.12.2015 

Foto: Miriam Alster/Flash90

Spracovala: Ž.S.


Späť na správy