Ježiš mu riekol: Ja som cesta i pravda i život. Nik neprichádza k Otcovi, ak len nie skrze mňa. (Ján 14,6)

Obama poslal Palestínskej autonómii 221 miliónov dolárov

Obama poslal Palestínskej autonómii 221 miliónov dolárov

Barack Hussein Obama niekoľko hodín pred odchodom z funkcie prezidenta USA ešte stihol nariadiť zaslanie 221 miliónov dolárov autonómnej arabskej Palestínskej samospráve. Stalo sa tak proti vôli Kongresu. Peniaze boli prevedené len niekoľko hodín pred prezidentskou prísahou Donalda Trumpa.

Informáciu priniesla tlačová agentúra AP s odvolaním sa na "nemenovaných úradníkov Kongresu" a "zástupcov ministerstva zahraničia". Republikánmi ovládaný Kongres o prevode obrovskej sumy arabskej autonómii informoval odchádzajúci minister zahraničia John Kerry. Kongres sa pritom vyslovil proti prevodu peňazí terorizmom a korupciou presiaknutej arabskej autonómii. Hlas zákonodarcov však nie je pre prezidenta záväzný, hoci je zvyčajne rešpektovaný.

USA v posledných 20 rokoch na podporu demokracie a mierových rokovaní s Izraelom poskytli Palestínskej samospráve vyše 4,5 miliardy dolárov, z toho 557 miliónov dolárov v roku 2016, uvádza AP.

Je nutné dodať, že tieto peniaze neboli racionálne investované, ale utratené. Sčasti na vyplácanie finančných podpôr a dôchodkov rodinám palestínskych teroristov, ktorí si odpykávajú tresty za vraždy a iné ťažké zločiny v izraelských väzniciach alebo ktorí pri páchaní teroru zomreli.

Zdroj: eretz.cz, 24.1.2017

Foto: Mahmúd Abbás a Barack Hussein Obama


Späť na správy