Ale tým, čo Ho prijali, dal moc stať sa deťmi Božími, tým, čo veria v Jeho meno... (Ján 1,12)

"Plavba zatratencov"

Kanadský premiér Justin Trudeau vyslovil v parlamente oficiálne ospravedlnenie za navrátenie lodi St. Louis s 907 nemeckými Židmi, utekajúcimi pred Hitlerom.

V roku 1939 dorazila ku kanadským brehom loď MS St. Luis, na ktorej palube bolo 937 utečencov. Jednalo sa o Židov z Nemecka, pre ktorých bol útek jedinou nádejou na záchranu života. Pôvodne sa pokúšali dostať do USA alebo aspoň na Kubu. Podarilo sa to len niekoľkým desiatkam z nich. Zvyšok sa pokúsil nájsť útočisko v Novom Škótsku. Kanadské úrady však loď donútili k odplávaniu.

Loď sa vrátila do Európy. Kapitán Gustav Schröder odmietol návrat do Nemecka, kým nebudú všetci pasažieri v "bezpečných krajinách". Časť (228 osôb) sa dostala vďaka Schöderovmu vyjednávaniu s N. Chamberlainom do Anglicka, zvyšok sa vylodil v Antverpách. Vďaka prechodnému pobytu vo Francúzsku a Holandsku sa väčšej časti z nich podarilo uniknúť holokaustu. Kapitán Schröder sa vrátil do Hamburgu a pokúsil sa zorganizovať ešte jednu zaoceánsku plavbu, ale nikto z pasažierov už nebol vpustený na palubu.

 

Ospravedlnenie dejiny neprepíše

Teraz kanadský premiér Justin Trudeau predniesol v parlamente ospravedlňujúcu reč. Keď v máji oznámil, že k ospravedlneniu dôjde, sám ju označil za "oneskorenú".

"Ospravedlnenie v parlamente neprepíše túto hanebnú kapitolu našich dejín. Nevráti život tým, ktorí zahynuli, ani nenapraví životy otrasené touto tragédiou. Je však našou kolektívnou zodpovednosťou uvedomiť si túto nepríjemnú pravdu, poučiť sa z tohto príbehu a pokračovať každý deň v boji proti antisemitizmu."

Celý článok si môžete prečítať na ztis.cz

Zdroj: ztis.cz, 8.11.2018 (-rjw-)


Späť na správy