Ale ovocie Ducha je: láska, radosť, pokoj, zhovievavosť, nežnosť, dobrotivosť, vernosť, krotkosť, zdržanlivosť. Proti takýmto nie je zákon. (Galaťanom 5,22-23)

Po 70 rokoch znova v Osvienčime

Po 70 rokoch znova v Osvienčime

„Nikdy sa nezachveje. Vo večnej pamäti bude spravodlivý.“ Žalm 112:6

Pätnásť ľudí, ktorí prežili Osvienčim, vo veku od 80 do 94 rokov sa v pondelok 26. januára po prvýkrát vrátilo do „slávneho“ tábora smrti v Osvienčime. Pri príležitosti osláv 70. výročia oslobodenia z Osvienčimu zorganizoval Svetový židovský kongres v spolupráci s organizáciou Shoah Foundation stretnutie tých, čo prežili, a ich potomkov z celého sveta.

„Keď som prišiel do Poľska a videl som tie vysoké stromy, okamžite som začal cítiť úzkosť. Spomenul som si totiž na svoj príchod do Osvienčimu – ešte v ten deň museli moja mama a  mladšia sestrička ísť do plynovej komory,“ povedal Johny Pekats (80), Američan, ktorý sa do tábora smrti vrátil po prvýkrát.

„Dlhé roky som odmietal znova prísť na toto strašné miesto, no nakoniec som sa sem so svojím synom rozhodol vrátiť. Chcel som sa tu s ním pomodliť kaddiš,“ hovorí pán Pekats. „Toto je moja prvá a zároveň aj posledná návšteva Osvienčimu. A mojím odkazom pre svet je, že nestačí pamätať – musíme urobiť všetko pre to, aby sa to už nikdy nezopakovalo.“

 „Neskutočne obdivujem guráž týchto ľudí,“ povedal prezident Svetového židovského kongresu Ron Lauder, ktorý sa tiež zúčastnil na tejto návšteve Osvienčimu. „Niektorí sa po prvýkrát vrátili na miesto predstavujúce ich nočnú moru. Každý, kto prežil, je žijúcim dôkazom víťazstva dobra nad zlom, života nad smrťou. Všetci sú pre mňa hrdinami.“

Lauder sa viac ako 20 rokov podieľal na obnovení a zachovaní tábora Osvienčim-Birkenau a pomohol vyzbierať 40 miliónov dolárov z 19 krajín, aby sa tábor zachoval aj pre budúce generácie. V neposlednom rade financoval vytvorenie múzea v Osvienčime, kde sa nachádza každá topánka, listina a budova, ktorá sa zachovala.

Na pamätnom ceremoniáli sa zúčastnia lídri z Poľska, Francúzska, Nemecka, Rakúska, Belgicka, Holandska, Chorvátska a mnohých ďalších krajín. Počas holokaustu bol Osvienčim miestom najväčšieho zabíjania Židov v Európe od roku 1942. Fašisti tam zabili viac ako 1,1 milióna Židov, Poliakov, Rómov, sovietskych väzňov a zajatcov z iných etnických skupín. 27. januára 1945 bol tento tábor smrti sovietskymi vojskami oslobodený.

Zdroj: Breakingisraelnews.com, 27.1.2015 (Anav Silverman)

Foto: Preživší z Osvienčimu po 70 rokoch od ich oslobodenia znova na návšteve v tábore smrti. Zľava doprava: Johny Pekats (USA); Mordechai Ronen (Kanada); Ronald Lauder; Rose Schindler (USA); Joseph Madrowitz (USA). (Breakingisraelnews.com, Shahar Azran)


Späť na správy