Lebo kráľovstvo Božie nie je v reči, ale v moci. (1. Korinťanom 4,20)

Po piatich rokoch sa vzťahy medzi EÚ a Izraelom zbližujú

Po piatich rokoch sa vzťahy medzi EÚ a Izraelom zbližujú

Vo vzťahoch medzi Izraelom a Európskou úniou sa možno blýska na lepšie časy. Obe strany práve rokujú o založení bilaterálnej Európsko-izraelskej asociačnej rady (EU-Israel Association Council), ku ktorej by mohlo dôjsť už začiatkom budúceho roka. K poslednej podobnej aktivite pritom došlo pred piatimi rokmi, na začiatku roka 2012.

Dôvody k zblíženiu môžu byť rôzne. Pravdepodobne k nim patrí to, že EÚ dlho ponechávala Izrael v bezpečnostno-politických otázkach USA a Rusku, a v hospodárskych Číne. Ako sa zdá, EÚ chce v blízkovýchodnej politike získať opäť úlohu silného hráča, ktorú do značnej miery stratila podporou palestínskej politiky a bojkotom tovaru z izraelských osád. Nech už na túto politiku pozeráme akokoľvek, EÚ pravdepodobne hľadá spôsob, ako zo svojej tvrdosti voči Izraelu ustúpiť a nestratiť pritom ľudskoprávny kredit. Stagnácia vo vzájomných vzťahoch škodí predovšetkým Izraelu, ktorý spojenca potrebuje a do budúcnosti sa bez nich nezaobíde.

„Deje sa veľa dobrých vecí, ktoré síce často nie sú viditeľné voľným okom, ale napriek tomu sú tu,“ vyjadril sa Nicholas Westcott, riaditeľ oddelenia pre Severnú Afriku a Blízky východ v rámci Európskej služby pre vonkajšiu činnosť (ESVČ). Rada by podľa neho mala riešiť otázku, ako posunúť vzájomné vzťahy „vpred“, inými slovami, ako sa dostať z dlhoročnej stagnácie. Nemenovaný úradník EÚ denníku Times of Israel povedal (pod zárukou anonymity), že „existujú dôležité známky pokroku v bilaterálnych vzťahoch medzi Izraelom a EÚ“.

Zdroj: ztis.cz, 3.12.2016 (-rjw-)


Späť na správy