Lebo vie Hospodin o ceste spravodlivých, ale cesta bezbožných vedie do záhuby. (Žalm 1,6)

Požiare v Izraeli

Požiare v Izraeli

Od pondelka sa v Izraeli rozhoreli požiare. V týchto dňoch bojuje Izrael s plameňmi prakticky na celom svojom území. Najskôr sa zdalo, že sa jedná o ojedinelé prípady, neskôr sa požiare rozhoreli aj v okolí Jeruzalema, potom aj v Haife, najmä v oblasti husto obývaných štvrtí na Karmele. Minister vnútornej bezpečnosti označil viac než 50% požiarov za podpaľačstvo.

Klimatické podmienky sú pre šírenie ohňa priaznivé, je sucho a vanie prudký vietor. Preto je tiež situácia veľmi vážna a celé štvrte sú evakuované, čo miestami spôsobuje dopravný chaos. Pre evakuovaných boli otvorené kultúrne domy a spoločenské centrá. Haifský prístav bol uzavretý. Z bezpečnostných dôvodov bola tiež evakuovaná Haifská univerzita. Požiare pochopiteľne ohrozujú všetkých obyvateľov bez ohľadu na náboženské vyznanie alebo národnosť a spôsobujú ohromné škody na životnom prostredí.

Minister financií Izraela Moshe Kahlon v piatok ráno (25.11.2016) oznámil, že tí, ktorí utrpeli straty, budú odškodnení ako obete teroristického útoku. Znamená to, že vláda preberie náklady na odškodnenie za zničený majetok. V Haife to znamená asi 700 domov či bytov, ktoré boli teroristickými podpaľačským útoky zničené. V ďalších miestach sa tiež jedná o desiatky domov. V Haife je doteraz viac ako 75 000 evakuovaných.

Bolo zatknutých už viac ako 12 podpaľačov, väčšinou mladistvých. Napríklad úplne zničená dedina Bejt Meir bola podpálená dvoma obyvateľmi palestínskej autonómnej správy. Na druhú stranu pri hasení požiaru v Haife pomáhajú aj štyri hasičské vozy z palestínskej samosprávy.

Izrael ďakuje Turecku, Grécku, Bulharsku, Chorvátsku, Taliansku, Rumunsku a Rusku za vyslanie záchranárskych tímov, ktoré majú Izraelu pomôcť v boji proti týmto požiarom.

Zdroj:
eretz.cz, 24.11.2016 (Hana Mayer)
eretz.cz, 24.11.2016 (Izrael v Českej republike)
eretz.cz, 25.11.2016 (Hana Mayer)


Späť na správy