Ale ovocie Ducha je: láska, radosť, pokoj, zhovievavosť, nežnosť, dobrotivosť, vernosť, krotkosť, zdržanlivosť. Proti takýmto nie je zákon. (Galaťanom 5,22-23)

Saudská Arábia so spojencami začala útok na Jemen, Irán zúri

Saudská Arábia so spojencami začala útok na Jemen, Irán zúri

Saudská Arábia a jej spojenci zahájili operáciu Neústupná búrka (Firmness Storm) - vojenský útok na územie Jemenu, ovládané šiítskými povstalcami. V prvej fáze ide o letecké údery, po ktorých má nasledovať rozšírenie o pozemnú inváziu, ktorej by sa malo zúčastniť až 150 000 vojakov. Útok sunitskej koalície na povstalcov, ktorí počas niekoľkých posledných mesiacov ovládli sever Jemenu vrátane hlavného mesta Sanaa, odsúdil Irán, ktorý šiítske hnutie podporuje.

Formálny rámec úderom na povstalcov dodal legitímny jemenský prezident Abdar Rabbi Mansúr Hadí, ktorý z hlavného mesta utiekol do Adenu na juhu krajiny a požiadal Bezpečnostnú radu OSN o okamžitý vojenský zásah proti povstalcom, za začatie ktorého sa už aj poďakoval.

Saudská Arábia neútočí na Jemen sama. Elimináciu šiítských povstalcov podporuje aj Egypt, ktorého minister zahraničia potvrdil, že krajina údery podporuje ako diplomaticky, tak aj vojensky svojím letectvom a námorníctvom. Suezský kanál preplávali 4 egyptské vojenské lode, ktoré majú zabezpečovať Adenský záliv.

Podľa správ saudskej televízie Al-Arabíja sa na útokoch na povstalcov symbolicky podieľajú aj letecké sily Bahrajnu, Kataru, Kuvajtu, Spojených arabských emirátov, Sudánu, Maroka a Jordánska. Al-Arabíja tiež uviedla, že Pakistan momentálne zvažuje odpoveď na žiadosť Saudskej Arábie o poskytnutie vojakov pre pozemnú inváziu. Ďalšími krajinami, ktoré by sa mohli po boku Saudskej Arábie zúčastniť pozemnej invázie, sú Egypt a Jordánsko.

Úder arabskej sunitskej koalície na proiránskych šiítskych povstalcov v Jemene prebieha so súhlasom USA. Tie podľa hovorkyne prezidenta Obamu poskytujú sunitskej koalícii spravodajské informácie a logistickú podporu, nezapoja sa však do pozemnej invázie. Naopak, útok na povstalcov ostro odsúdil Irán. Minister zahraničia Muhamad Javad Zarif vyzval k okamžitému zastaveniu „agresie“, ktorá podľa neho „porušuje suverenitu Jemenu“. Súčasne vyhlásil, že Irán urobí všetko preto, aby dostal krízu v Jemene pod kontrolu.

Púštna hranica medzi Jemenom a Saudskou Arábiou dlhá okolo 1 800 kilometrov nie je riadne strážená a na mnohých úsekoch ani vytýčená v teréne. Saudská Arábia preto dnes zastavila prevádzku letísk pri hranici s Jemenom.

Šiítski jemenskí povstalci sa svetu prezentujú pod rovnakými heslami, ako koncom 70. rokov iránska islamská revolúcia, keď vyhlasujú smrť Amerike, smrť sionizmu a vládu islamu – čím sa myslí šiítska verzia islamu. Posilňovanie proiránského radikálneho islamu v tyle sunitského Arabského polostrova tak vyvoláva nielen obavy v Izraeli, ale najmä v sunitských krajinách širšieho regiónu.

Zdroj: eretz.cz, 26.3.2015 (Max Blaustein)

Foto: Lietadlo Saudskej Arábie (ilustračná fotografia)

 


Späť na správy