Ale ovocie Ducha je: láska, radosť, pokoj, zhovievavosť, nežnosť, dobrotivosť, vernosť, krotkosť, zdržanlivosť. Proti takýmto nie je zákon. (Galaťanom 5,22-23)

Status Golanských výšin

Status Golanských výšin

V izraelsko-ruských vzťahoch zazneli opäť disharmonické tóny. Potom, čo sa podarilo urovnať incident vyvolaný zostrelením ruského špionážneho lietadla, ide tentoraz o budúcnosť Golanských výšin. "Ak to bude závisieť na mne, zostanú Golany pod izraelskou suverenitou. Inak by sa Irán a Hizballáh dostali na breh Galilejského jazera," povedal v pondelok 8. októbra izraelský premiér Benjamin Netanjahu pri slávnostnom otvorení zreštaurovanej synagógy na Golanských výšinách, starej 1500 rokov. Dodal tiež, že ruský prezident Putin vie o jeho záväzkoch voči bezpečnosti Izraela "a chápe tiež dôležitosť, ktorú Golanským výšinám prisudzujem."

V stredu 10. októbra sa k otázke Golanských výšin vyjadril ruský minister zahraničia Sergej Lavrov. Jeho názor je odlišný: "Status Golanských výšin je určený rezolúciou Bezpečnostnej rady OSN. Domnievam sa, že zmeniť tento štatút obídením BR by znamenalo porušenie rezolúcie BR OSN," povedal Lavrov. Mienil tým Rezolúciu 497/1981, ktorá odsúdila obsadenie Golanských výšin počas Šesťdňovej vojny roku 1967 a zákon "O Golanských výšinách", schválený Knessetom v roku 1981.

Zdroj: ztis.cz, 10.10.2018 (-rjw-)


Späť na správy