Ale tým, čo Ho prijali, dal moc stať sa deťmi Božími, tým, čo veria v Jeho meno... (Ján 1,12)

Tok peňazí napovie veľa o Hamase

Tok peňazí napovie veľa o Hamase

Izraelskej polícii, Službe všeobecnej bezpečnosti (ŠIN BET) a armáde sa podarilo odhaliť kanál, ktorým sa cez Jordánsko prevádzali peniaze Hamasu z Gazy teroristickým organizáciám na Západnom brehu. Hlavnými osobami, ktoré mali finančné transakcie na starosti, boli palestínski advokáti Jazan Šaur (24) z Hebronu a Jaser Kukas (43), aktivista Hamasu. Do tejto skupiny patril aj jordánsky občan narodený v Hebrone Jakúb Da'ís (25).

Prevod peňazí fungoval tak, že vedúci Hamasu odovzdali peniaze Jakúbovi Da'ísovi, ktorý ich potom uložil v jordánskej banke a za nejaký čas boli peniaze z Jordánska prevedené advokátovi Jazanovi Šaurovi do Hebronu. Ten mal za úlohu potom peniaze bezpečne doviezť Hamasu na Západnom brehu. Z vyšetrovania tiež vyplynulo, že veľké peňažné sumy boli tiež určené pre aktivistov Hamasu v Hebrone a v Betleheme. Vyššie menovaní sú obvinení z poskytovania služieb nepovolenej organizácii, z prinesenia nepriateľských peňazí na Západný breh, z držania majetku nepovolenej organizácie a styk s nepriateľom.

Obžalovaní sprostredkovávali prísun peňazí teroristickej organizácii Hamas na Západnom brehu, ktorý je pod čiastočnou kontrolou Palestínskej samosprávy. Ako tiež vyplynulo z vyšetrovania, činnosť obžalovaných vlastne oslabovala vplyv palestínskej samosprávy na Západnom brehu a pomocou tajného prísunu finančných prostriedkov posilňovala pozície Hamasu v oblasti.

Zdroj: eretz.cz, 30.4.2015, krátené


Späť na správy