Napokon vyliaty bude na nás Duch z výšin, púšť sa zmení na ovocný sad a ovocný sad budú pokladať za les. (Iz 32,15)

Trumpov veľvyslanec predzvesťou novej éry USA k Izraelu

Trumpov veľvyslanec predzvesťou novej éry USA k Izraelu

Hoci sa Donald Trump ujme funkcie prezidenta USA až v januári, oznámil už niekoľko nominácií do významných vládnych úradov. Novým veľvyslancom USA v Izraeli sa má stať 57-ročný hebrejsky hovoriaci ortodoxný žid David Melech Friedman. Ten bol nielen Trumpov dlhoročný bankrotový právnik a v kampani poradca v židovských otázkach, ale je tiež zásadový zástanca židovskej prítomnosti v Judsku a Samárii a izraelského nároku na celý Jeruzalem.

Veľvyslanectvo USA sa, rovnako ako ambasády ďalších krajín, po desaťročia nachádza v Tel Avive. Donald Trump vo volebnej kampani prisľúbil jeho presťahovanie do Jeruzalema. Aj keď zatiaľ nie je jasné, kedy presne k tomuto zásadnému kroku dôjde, osoba budúceho veľvyslanca je v súlade s touto zásadnou zmenou pohľadu Spojených štátov na židovský štát.

„Friedman je mojím dlhoročným priateľom a mojím dôveryhodným poradcom. Jeho silný vzťah k Izraelu bude formovať základy jeho diplomatickej misie a bude ohromným prínosom našej krajiny pri posilňovaní našich vzťahov so spojencami v úsilí o mier na Blízkom východe,“ uviedol Trump vo vyhlásení pre médiá.

 

Aké zmeny možno čakať

David Friedman Trumpovi radil zaujať vo vzťahu k Blízkemu východu konzervatívnejší postoj, ako mali predchádzajúce americké vlády, vrátane podpory dlhoročných a dôveryhodných spojencov, akým je Izrael. Donald Trump počas kampane dával jasne najavo, že bude podporovať Izrael v rade kritických oblastí, vrátane presunu veľvyslanectva do Jeruzalema, a nebude Izraelčanov nútiť k diplomatickým rokovaniam s palestínskymi Arabmi.

Teraz Friedman okrem iného povedal, že bude neúnavne pracovať na „posilnení nezlomného puta medzi našimi oboma krajinami a presadzovať vec mieru v regióne a teší sa, že to bude robiť z veľvyslanectva USA v izraelskom hlavnom meste Jeruzaleme“. 

Friedman nie je zďaleka prvým židovským veľvyslancom USA v Izraeli, od svojich predchodcov sa však líši. Doterajší veľvyslanec Dan Shapiro vyjadruje nesúhlas Obamovej vlády s politikou izraelskej národnej vlády, ale nie je existenciou a rastom židovského osídlenia v Judsku a Samárii posadnutý tak, ako boli Daniel Kurtzer (veľvyslanec v rokoch 2001-2005) a najmä Martin Indik (veľvyslanec v rokoch 1995- 1997, 2000-2001 a osobitný vyslanec pre Blízky východ v rokoch 2013-2014). Tí židovskú prítomnosť v biblickom srdci Izraela považovali za zásadnú prekážku mieru na Blízkom východe.

David Friedman pochybuje o tom, či je vôbec realistické tzv. dvojštátne riešenie, teda vznik arabského Štátu Palestína v Judsku, Samárii a Gaze.


Ľavica rozhorčená, národný tábor jasá

Výber osoby nového veľvyslanca vyvolal rozhorčenie medzi ľavicovými Židmi v USA a Izraeli. „J Street je ostro proti nominácii Davida Friedmana na post veľvyslanca v Izraeli," uviedla vplyvná ľavicová židovská americká organizácia, napojená na Demokratickú stranu a podporujúca vznik arabského štátu v biblickom srdci Zeme Izrael, v Judsku a Samárii. Postoj J Street je vcelku pochopiteľný, pretože s Friedmanom má dlhodobo nepriateľské vzťahy a J Street viac obhajuje nároky palestínskych Arabov než Izraelčanov.

Národná židovská demokratická rada zašla podobne ďaleko. „Ešte nikdy neexistoval menej skúsený človek pre post veľvyslanca USA v Izraeli,“ uviedla na Demokratov napojená americká židovská organizácia. Predsedníčka izraelskej krajne ľavicovej strany Merec Zahava Gal-On označila Friedmanovu nomináciu za „katastrofickú“.

Vláda v Jeruzaleme a národne orientovaná verejnosť, naopak, výber nového ambasádora vítajú. „Predseda vlády vie, že zvolený prezident mu (Friedmanovi) plne dôveruje a že s ním chce úzko spolupracovať,“ privítal vymenovanie vo vyjadrení pre web Ynet nemenovaný spolupracovník premiéra Benjamina Netanjahua. „Oznámenia o úmysle vymenovať Friedmana je pre Izrael veľmi vítanou správou. Jeho postoj odráža snahu o posilnenie postavenia hlavného izraelského mesta Jeruzalem v tejto dobe a podčiarkuje, že (židovské) osídlenia (v Judsku a Samárii) nikdy neboli skutočným problémom regiónu,“ uviedla námestníčka ministra zahraničných vecí Cipi Chotovely.

Výber nového veľvyslanca USA v Izraeli, rovnako ako plán premiestniť veľvyslanectvo USA do Jeruzalema, uvítal aj predseda opozičnej centristickej strany Ješ Atid (Budúcnosť existuje) Jair Lapid. „Teším sa na spoluprácu s novým veľvyslancom USA, blízkym priateľom Izraela, Davidom Friedmanom na mieste hodnom jeho úradu - v našom hlavnom meste Jeruzaleme,“ citoval Lapida portál Walla.

Predseda Sionistickej organizácie Ameriky (Zionist Organization of America) Morton Klein, ktorý je Trumpovým dlhodobým podporovateľom, sa domnieva, že Friedman „má potenciál byť najväčším veľvyslancom USA v Izraeli“, pretože detailne pozná tragickú realitu arabsko-islamskej vojny proti Izraelu“.

„Žiadny predchádzajúci veľvyslanec neoceňoval politické, historické, právne a náboženské práva Židov v Judsku, Samárii a Jeruzaleme tak ako David. A napriek tomu rešpektuje a chápe presvedčenie, nádeje a sny politickej ľavice v Izraeli a Amerike. To, spolu s úprimnou láskou k Izraelu a všetkému jeho ľudu, mu dáva výnimočnú kvalifikáciu pre túto funkciu,“ dodal Klein.

Zdroj: eretz.cz, 18.12.2016 (Max Blaustein)

Foto: Donald Trump a David Friedman


Späť na správy