Ale tým, čo Ho prijali, dal moc stať sa deťmi Božími, tým, čo veria v Jeho meno... (Ján 1,12)

Týždeň podľa Daniela Šobra

Týždeň podľa Daniela Šobra

Vydanie 7.1.2019

Tento komentár si môžete vypočuť na stránkach milost.tv a YouTube.

Milí poslucháči, 

zdravím vás pri ďalšom pokračovaní našej relácie. Dnes sa budeme venovať jedinej téme a predstavíme si politika, ktorého meno sa v médiách skloňovalo v poslednej dobe celkom často, je ním nový brazílsky prezident. 

Brazília má nového prezidenta, volá sa Jair Bolsonaro. Naše médiá priniesli správu o tom, že Brazílčania si zvolili za hlavu štátu krajne pravicového prezidenta, ktorého prirovnávajú k Donaldovi Trumpovi. Keď sa však pozriete na kresťanské médiá, zistíte, že pravda je celkom iná. V očiach liberálnych novinárov je Bolsonaro krajný pravičiar kvôli svojím konzervatívnym názorom na potraty, homosexualitu, genderizmus, pozitívnu diskrimináciu (rozumej uprednosťnovanie) menšín, a migráciu. Jeho názory však patria do hodnotovej kategórie, ktorá bola ešte iba nedávno označovaná ako konzervatívny pravicový alebo kresťanský svetonázor. Ak by som mal Jaira Bolsonara k niekomu prirovnať, skôr ako k Donaldovi Trumpovi by som ho prirovnal k americkému viceprezidentovi Mikeovi Penceovi.  

Kto je vlastne Jair Bolsonaro? Ide o človeka, ktorý je už dlhé roky v brazílskej politike. Pred dvoma rokmi, keď bol ešte poslancom parlamentu, navštívil Izrael, kde sa obliekol do bieleho rúcha a dal sa pokrstiť v Rieke Jordán svojím pralamentným kolegom, ktorý je súčasne aj evanjelikálnym pastorom. 

Hoci Bolsonaro formálne zostal katolíkom, o jeho zvolenie sa postarala masívna podpora evanjelikálnych (predovšetkým letničných a charizmatických) kresťanov, ktorí v Brazílii predstavujú jednu štvrtinu voličskej základne. Pre túto podporu bol Bolsonaro ešte pred voľbami hlavným favoritom na prezidentský post. 

Dôvody tejto podpory sú zrejmé. Bolsonaro predstavuje stelesnenie odporu kresťanov voči politickému tlaku na zavádzanie pochybných liberálnych novôt v oblasti sexuálnej morálky do legislatívy a školského systému. 

Bolsonaro je známy odporca interrupcií, homosexualizmu a genderizmu a jeho volebným programom bolo obnovenie hodnôt, zákonnosti a poriadku v spoločnosti, čo sú dôrazy, na ktoré evanjelikálni voliči vďačne reagujú. 

Pastor, ktorý pokrstil Bolsonara v rieke Jordán, sa volá Everaldo Pereira. Aj on je aktívne činný v politike a o Bolsonarovi hovorí: „Je to človek, ktorý navráti poriadok do chaosu.“ Vyzdvihuje jeho odhodlanie presadiť zákon, ktorý zvráti rozhodnutie Najvyššieho súdu krajiny z roku 2011 povoľujúce civilné sobáše osôb rovnakého pohlavia. 

Bolsonaro tiež sľúbil, že bude vetovať akýkoľvek pokus o schválenie zákona legalizujúceho interrupcie, ktoré sú v Brazílii povolené iba v prípade znásilnenia, deformácie plodu alebo pri pokuse o záchranu života matky. 

Bolsonaro je podobne ako mnohí konzervatívci v USA zástancom práva občanov vlastniť zbraň a používať ju na svoju osobnú obranu. 

Jeho cieľom je presadiť väčšiu disciplínu v školách, kde sa podobne ako v iných krajinách zvyšuje miera násilia medzi deťmi, študenti si robia, čo chcú a dokonca niekedy útočia aj na učiteľov. 

V ekonomickej oblasti je nový brazílsky prezident zástancom voľného trhu a slobodného podnikania. 

V zahraničnej politike tiež dokázal svoje biblicko-kresťanské smerovanie jednoznačnou podporou Izraela a osobným priateľstvom s premiérom Netanjahuom, ktorý bol čestným hosťom na jeho inaugurácii. Pod Bolsonarovým vedením dôjde k presunu veľvyslanectva tejto najväčšej Juhoamerickej krajiny z Tel Avivu do Jeruzalema. Podľa prezidentových vlastných slov nie je otázkou, či sa to stane, ale iba kedy sa to stane. 

Existuje jedna vec, ktorou sa Jair Bolsonaro skutočne podobá na Donalda Trumpa. Je veľmi rád a vďačný, keď sa zaňho modlia kresťanskí pastori. Krátko po svojom zvolení za prezidenta koncom októbra minulého roku Bolsonaro odmietol dav novinárov, ktorí sa za ním ponáhľali s gratuláciami. Práve bol so svojou manželkou a niekoľkými priateľmi a povedal, že predtým, ako urobí čokoľvek iné sa chce modliť. Neskoršie viackrát prijal návštevy známych pastorov nielen z Brazílie, ale aj ostatných krajín vrátane USA, s ktorými sa modlil. 

Súhlasím s tým, že takýto politik sa ľavicovým a liberálnym médiám nezavďačí, zároveň si ale myslím, že práve takýto človek v prezidentskom úrade môže byť odpoveďou na horlivé modlitby brazílskych kresťanov. Brazília v posledných desaťročiach zažíva prebudenie a prebudeneckí kresťania sa modlia. Modlia sa a vidia výsledky svojich modlitieb. Nech je to povzbudením aj pre nás. 

Všetko dobré v novom roku a dopočutia o týždeň.

Tento komentár si môžete vypočuť na stránkach milost.tv a YouTube.


Späť na správy